Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

gnyll

Останнім часом до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертаються громадяни з проблемою псування бульб картоплі при зберіганні.

Бактеріальна хвороба картоплі – кільцева гниль, поширена на присадибних ділянках області. Що це за хвороба, як поширюється і чи можна уберегтися від ураження? Розвитку цієї недуги сприяють підвищена температура та висока вологість ґрунту при вирощуванні. Дуже уражені бульби зазвичай згнивають не даючи сходів, а слабо уражені рослини в результаті їх загального пригнічення утворюють значно менше бульб. Втрати врожаю від кільцевої гнилі в окремі роки можуть досягати 45%. 

Хвороба проявляється в стебловій та бульбовій формах. Найбільш характерні симптоми захворювання на кущах проявляються в кінці цвітіння: на окремих стеблах поступово жовтіють та в’януть листові часточки, стебла поступово в’януть та падають на землю. Згодом в’яне та розпадається весь кущ. 

В роки з вологою та прохолодною погодою захворювання може проходити в прихованій формі. На бульбах, залежно від шляху проникнення в них інфекції, кільцева гниль проявляється у вигляді ураження судинного кільця та ямкової гнилі (жовта підшкірна плямистість). Якщо бактерії потрапили до бульби через столони судинна система розм’якшується і при натисканні з уражених судин виділяється світло-жовта маса. Зовні хворі бульби не відрізняються від здорових. 

З часом при зберіганні хвороба поширюється на довколишні тканини та серцевину бульби з розвитком мокрої гнилі, коли тканини повністю руйнуються, перетворюючись в білу, тягучу, з неприємним запахом масу. Ямкова гниль виникає якщо бактерії потрапляють в бульбу через пошкоджену шкірку в осінній період, проте виявляється тільки в кінці березня – на початку квітня у вигляді округлих плям кремового або світло-жовтого кольору під шкіркою. М’якуш бульби в місцях плям вигниває з утворенням ямочок. Якщо висадити такі бульби з них виростуть недорозвинені рослини з роздутими стеблами. Листки у таких рослин розташовані близько один до одного (особливо на верхівці). Уражені рослини в’януть, засихають та не утворюють бульб. Такий тип ураження кільцевою гниллю називають карликовістю.

Ураження кільцевою гниллю бульб картоплі відбувається в період збирання при контакті бульб з ураженим бадиллям, розрізаними хворими бульбами, ураженню сприяють механічні пошкодження, недозріла шкірка бульб. Інфекція також може передаватися при розрізанні насіннєвої картоплі та комахами-шкідниками.

Основними заходами захисту від хвороби є просушування та озеленення насінних бульб після збирання, прогрівання насіннєвого матеріалу протягом 2-3 тижнів при температурі 14-18 °С у період спокою бульб з подальшим видаленням хворих бульб, знищення бур’янів, передзбиральне скошування або хімічне знищення бадилля картоплі, використання сортів картоплі з підвищеною стійкістю до захворювання. 

Сергій ПЕПТЮК, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки.

сайт зроблено в adgrafics