Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період з ринкового нагляду: проводиться поточна робота над 3 плановими та 4 позаплановими перевірками, відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Відповідно до листа Держпродспоживслужби України проведено вивчення (дослідження) стану споживчого ринку в м. Хмельницький щодо виявлення іграшки-конструктора «Неокуб» та іграшок-конструкторів, в складі яких є деталі, зокрема магнітні елементи невеликих розмірів, які не відповідають вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, та проведено одну позапланову перевірку.

З метрологічного нагляду: по зверненню споживача проводиться позаплановий захід щодо можливих ознак порушення законодавства про метрологію та метрологічну діяльність КП «Південно-Західні тепломережі». Розпочато проведення двох планових перевірок засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 3 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 1 рішення щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог, 1 рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку та 1 рішення щодо усунення формальної невідповідності.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку скасовано 1Рішення.

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлено статтю на тему: «Як вибрати дитячий самокат».

При проведенні заходів з ринкового та метрологічного нагляду відеофіксація застосовувалась.

Відділ захисту споживачів

Відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 11 звернень громадян: 4 письмових і 7 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 32 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 4 позапланові перевірки із застосуванням заходів відеоспостереження.

 

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарниймоніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3066 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в весняний період 2021 року в агроформуваннях області.Проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі 0,5 тис. га щодо врегулювання мишоподібних гризунів. Закуплено ЗЗР - 120 т;

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;

- орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

-          фітосанітарних сертифікатів– 72;

-          карантинних сертифікатів – 52;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

-          транспортних засобів – 221 од.;

-          насіння зернових, зернобобових, технічних – 69 т;

-          насіннєвої та товарної картоплі – 68 т;

-          зерна, зернопродуктів – 286 т;

-          технічних, олійних та інших матеріалів – 240 т;

-          свіжих овочів та фруктів – 216 т;

-          лісоматеріалів – 2078,9 м3;

-          пиломатеріалів - 376,1 м3;

-          виробів з деревини – 22 т;

-          продуктів харчування - 151 т;

-          пакувальної тари з деревини – 2602 од.;

-          інших об’єктів регулювання – 21.

Державним фітосанітарним інспектором проведено 1 позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо додержання законодавства у сфері захисту рослин. На сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розміщено 1 статтю.

Дистанційно з 14 суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження порушень законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.

В газеті «Наддністрянська правда» розміщено статтю на тему «2021 рік – рік овочів та фруктів».

Протягом тижня фахівці відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва взяли участь:

- у навчанні з агрономами сільгосппідприємств та бджолярами Красилівщини, направленому на роз’яснення алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час використання засобів захисту рослин з метою попередження та недопущення отруєння бджіл;

- у семінар – навчанні спеціалістів ТОВ «Оболонь – Агро», робота яких пов’язана з організацією транспортування, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами та агрохімікатами;

- у круглому столі на тему «Озимий ріпак. Виклики останніх років та їх вирішення», проведеному ТОВ «НПЦ Україна».

З метою виконання індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності та ефективнішого виконання завдань спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва пройшов онлайн-курси «Просто про е-декларування», про що отримав Сертифікат.

Спеціалістами надавалась консультативна допомога щодо порядку ведення насінництва, рекомендації зберігання та сертифікації насіння, проведення сортозаміни та сортооновлення, придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2021 року.

 

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Фахівцями управління було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції, 28 потужностей. Всього зареєстровано на території області 17328 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту однієї партії ковбасних виробів та трьох партій молочної продукції за межі держави.

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 1 голова.

Проведено:

-  19 позапланових заходів, з них 13 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;

-  6 заходів у сфері ветеринарної медицини;

-  8 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю), та у зв’язку з виявлення невідповідності.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 55 тис. голів з Республіки Польща.

На виконання розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини в Хмельницькій області від 20.05.2014 року № 36-і, державними ветеринарними інспекторами області проводиться ряд заходів щодо посилення ветеринарно-санітарного контролю за якістю та безпечністю молочної сировини. В рамках проведених заходів, протягом двох місяців поточного року в особистих підсобних господарствах 1299 населених пунктів області відібрано 44710 зразків молока коров’ячого для дослідження на приховані форми маститів від 63311 корів, зареєстрованих у населення.

Поряд із цим, досліджено також 40964 зразки молока, відібраних у 96 господарствах області, в яких зареєстровано 25653 корови.

Працівниками управління опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області.

Спеціалістами державних лікарень ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань як сказ, сибірка та туберкульоз.

З початку року:

-  щеплено проти сибірки – 8535 гол.,

-  щеплено проти сказу – 30528 гол.,

-  щеплено проти класичної чуми свиней – 85073 гол.,

-  досліджено на лейкоз – 9069 гол.,

-  досліджено на туберкульоз – 27432 гол.

Ведеться збір та аналіз інформації щодо виконання запланованих протиепізоотичних заходів, формування звітів про проведену роботу.

Перевіряється документальне оформлення заходів з ліквідації гостроінфекційних захворювань тварин у неблагополучних пунктах.

Проаналізовано ситуацію щодо документального супроводу використання деззасобів.

Організовано збір інформації щодо тарифікації комплексу обов’язкових весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів.

До керівників територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області направлено лист щодо початку вищезгаданого комплексу заходів та порядку інформування про хід їх виконання.

З початку року, в результаті роботи з профілактики АЧ, проведено 2156 бесід, роздано 425 інформаційних матеріалів, розклеєно 598 листівок, надруковано 1 статтю в пресі.

В ході роботи з профілактики ВПГП проведено:

-  23 засідання ДНПК при РДА, 15 теоретичних і 5 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці;

-  33690 бесід з населенням, 35 зустрічей з територіальними громадами, роздано 10168 інформаційних матеріалів. Опубліковано 12 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 899 населених пунктів, 36276 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено;

-  3410лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу.

Позитивних результатів не отримано.

В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 4290 тис. голів птиці, проведено 22 перевірки.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 1050 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 72 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства територіальних структурних підрозділів проводилась робота: розгляд документів та підготовка рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, вивчення та узгодження списків працюючих на підконтрольних об'єктах для проходження періодичного медичного огляду згідно з наказом МОЗ України № 280 від 23.07.2002 р., розгляд звернень громадян, розгляд та погодження меню для дошкільних навчальних закладів, розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання.

Проведено: 7 планових, 6 позапланових та 54 комісійних обстежень, виявлено 30 порушень.

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т. в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно та планово обстежено 6 об’єктів комунального водопостачання і 38 колодязів громадського користування. На 19 виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів громадського користування надано 2 приписи із пропозиціями по усуненню виявлених порушень. Виконання приписів взято на контроль.

Проведені обстеження 5 закладів дитячої освіти, на 4 виявлені порушення вимог санітарного законодавства та 6 закладів загальної середньої освіти, на 2 виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА по дотриманню протиепідемічних заходів по недопущенню та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1758 об’єктів. Узагальнені матеріали з виявленими порушеннями у вигляді довідок направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів.  

Підготовлена стаття для розміщення на сторінці Дунаєвецького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області в інтернет-мережі на тему: «З 24 лютого по 30 квітня 2021 р. в Україні запроваджений адаптивний карантин». На сайтах ОТГ та РДА Хмельницького району розміщені статті: «Ботулізм – смертельна небезпека: утримуйтесь від придбання консервованих та в’ялених продуктів на стихійних ринках!».

Взято участь:

- у нарадах керівників закладів освіти Плужнянської сільської ради щодо організації харчування дітей;

- в навчанні працівників ТОВ «Промінь Поділля» на тему: «Основні вимоги санітарного законодавства щодо зберігання, транспортування та застосування агрохімікатів в народному господарстві»;

- в роботі штабу з ліквідації наслідків НС Дунаєвецької міської ради з протидії поширенню COVID-19.

Проведено:

- семінарське заняття з персоналом с/г підприємства ТОВ «Оболонь-Агро» на тему: «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів».

- семінарське заняттях з персоналом Жердянської ЗОШ I-IIIcтупенів с. Жердя на тему: «Організація протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Основні питання санітарного регламенту».

сайт зроблено в adgrafics