Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

обрізка дерев

З початку весни, попри незвичайно контрастні метеорологічні умови в Новоушицькій ОТГ проводять санітарну обрізку плодових насаджень.

Санітарна обрізка передбачає видалення старих, сухих, хворих гілок, порослі. Крім того, обов'язково вирізають гілки, які становлять небезпеку для людини, комунікацій або споруд. Такий тип обрізки несе не тільки оздоровчу, а й естетичну функцію. Рослини, що надмірно розрослися, частіше хворіють, стають притулком для шкідливих організмів. Ускладнюються роботи по захисту дерев і кущів: вглиб крони захисні розчини важче потрапляють, знижуючи ефективність обприскування.

Пагони з ознаками хвороб становлять особливу небезпеку для дерев і кущів. Поступово поширюючись по тканинах рослини, інфекція захоплює здорові паростки. В кінцевому підсумку хвороба поширюється по всьому дереву. Сухі гілки вирізають до здорової тканини, захоплюючи її частину, або під основу. За сильного загущення знижується щедрість їх цвітіння, багато зав'язі залишається не запиленою. Через слабку освітленість страждає майбутній урожай: приховані від сонця плоди не набирають хороших смакових і товарних якостей.

При проведенні санітарної обрізки навесні середня температура повітря повинна бути не нижче +5 градусів, в іншому випадку поворотними заморозками деревина у відкритих ранах може бути пошкоджена. Підмерзлі гілки будуть віднімати сили у рослини, послаблюючи її в період зростання.

В якості робочого інструмента застосовують пилки, секатори, садові ножиці.

Обрізку проводять чистим, продезінфікованим інструментом щоб не занести в рани спори грибків, віруси, бактерії. Зріз проводять методом «на кільце», не залишаючи на дереві пенька. Така рана не затягується, а пеньок поступово висохне, погіршить зовнішній вигляд дерева. У відмираючі тканини пенька потрапляють патогенні мікроорганізми, вони можуть стати причиною загибелі рослини. При спилюванні великих гілок, спочатку виконують надпил знизу, потім випилюють її зверху. Завдяки цьому на місці спилювання залишиться рівна рана. В іншому випадку під час обрізання може статися заривання кори. Такі рани довго заживають, а відкрита деревина може бути заражена комахами або хворобами.

Не слід надмірно жаліти пагони при обрізанні. Недостатнє видалення гілок не принесе необхідного ефекту. Сильна обрізка також небажана. Надмірне обрізання призведе до бурхливого зростання заміщуючих пагонів, на місці одного видаленого можуть вирости два-три бічних. Замість бажаного збільшення освітленості та провітрюваності крона буде загущена ще сильніше. Всі вилучені гілки слід спалювати. Не можна відправляти в компост або зберігати на ділянці пагони з ознаками хвороб. Це призведе до поширення захворювання по всій ділянці.

сайт зроблено в adgrafics