Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

rosl

Універсальний термін висіву насіння на розсаду назвати практично неможливо – його визначають дуже багато факторів. Але його можна розрахувати, причому з великою точністю.

Для цього нам потрібно знати:

  • тривалість вегетаційного періоду для конкретної культури;
  • оптимальний для даної рослини вік розсади при висадці в ґрунт;
  • вимоги рослин до тепла;
  • умови вирощування (теплиця, парники, відкритий ґрунт);
  • бажаний час врожаю;
  • термін проростання насіння;
  • кліматичні умови вашого регіону.

Але якщо у вас попереду приємні садові і городні клопоти, то лютий місяць – це час оптимальних строків для висівання на розсаду переважної більшості овочевих культур. 

Для отримання міцної та здорової розсади від вас будуть потрібні не тільки якісне насіння і певні старання – не менш важливі конкретні знання.

Для вирощування розсади рекомендується брати частину землі з городу і частина з лісу, можливе використання покупного ґрунту. 

На маркованих пакетах з насінням вказано дату висіву насіння на розсаду і у відкритий ґрунт.

Тривалість вегетаційного періоду. Мова іде про час, який проходить від моменту появи сходів до повного формування рослин і збору врожаю.

За цією ознакою виділяють ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі сорти. Пізньостиглим для формування урожаю потрібно більше часу, ніж ранньостиглим, і це потрібно врахувати, визначаючись з часом посіву.

Термін проростання насіння. У деяких овочевих культур період від посіву до появи сходів може становити 10-15 днів. Завжди варто враховувати, що термін проростання насіння може змінюватись навіть для однієї і тієї ж культури. І залежить він не обов'язково від якості насіння, але і від температури ґрунту, вологості, глибини загортання насіння – тобто умов, які ми створили.

Орієнтуватись слід на середні показники для вибраної культури:

    томати – 4-6 днів;

    перець солодкий – 12-15 днів;

    баклажани – 8-10 днів;

    капуста білокачанна – 4-5 днів.

Для пікірування, пересаджування розсади і висадки її в ґрунт у кожної культури є свій оптимальний вік – саме в цю пору молоденькі рослинки легше всього переносять травматичну процедуру, швидше приживаються і менше хворіють. Відповідно, потрібно таким чином вибрати час посіву, щоб до моменту посадки розсади досягти відповідного віку. Якщо вона переросте, то ми втрачаємо врожай.

Наведемо для орієнтиру рекомендований фахівцями вік овочевої розсади для висадки в ґрунт. І головне – рослина перед посадкою повинна мати не менше трьох пар справжніх листків.

Томати. Посів насіння на розсаду – кінець березня - початок квітня. Вік розсади – 45-50 днів, від посіву до сходів – 7-8 днів. Висаджування – кінець травня.

Перець. Посів насіння – середина лютого, початок березня. Вік розсади – до 70 днів, від посіву до сходів – 12-14 днів. Перець не переносить холоду, а найменші морози є згубними. Висаджувати перець у відкритий ґрунт потрібно в червні.

Баклажан. Посів – в кінці березня. Вік розсади – до 50 днів, від посіву до сходів – 20 днів. Висаджування на початку червня.

Огірок. Посів насіння на розсаду в кінці квітня. Вік розсади – 25-27 днів, від посіву до сходів – 3 дні. Висаджування розсади – не раніше 30 травня.

Салат качанний. Посів насіння на розсаду в березні. Вік розсади – до 40 днів, від посіву до сходів – 4 дні. Посів та висаджування розсади у відкритий грунт – після 25 квітня.

Селера. Посів насіння – 25 лютого. Вік розсади – 70-80 днів, від посіву до сходів – до 15 днів. Висаджування розсади селери у відкритий ґрунт в кінці травня.

Капуста. Посів на початку березня. Вік розсади – до 50 днів, від посіву до сходів – 5 днів. Висаджування в кінці травня.

Гарбуз, кабачок, патисон. Посів насіння у парники на розсаду в травні. Вік розсади – 25-27 днів, від посіву до сходів – 4 дні. Висаджування – в червні. Термін висаджування розсади у відкритий ґрунт залежить від фактичних погодніх умов і може бути змінений.

Терміни посіву насіння квітів на розсаду. Насіння на розсаду висівають в залежності від строків цвітіння культури та від часу появи сходів.

Першими в лютому висівають квіти з самими пізніми і короткими термінами цвітіння;

в березні і квітні висівають на розсаду насіння квітів, квітучих тривалий період і багаторічні квіти, цвітіння яких буде на наступний рік.

На початку квітня сіють самі невибагливі декоративні квіти, такі як тагетес, годеція, піретрум та однорічні жоржини.

Більшість однорічних квіткових культур сіють у відкритий ґрунт в підготовлену землю на клумби або грядки на початку травня: календулу, мак, космею, волошки тощо.

Насіння космеї і нігелли дамаської сходять тільки під прямими сонячними променями, після сходів їх присипають легким ґрунтом.

На всіх стадіях росту розсада потребує:

 - достатнього освітлення. Ідеально, якщо ви зможете забезпечити розсаді 14-16 годин світлового дня. На жаль, цього можна досягти тільки за допомогою ламп, інакше доведеться задовольнятися більш скромними цифрами – 10-11 годин. Цього теж буде цілком достатньо, особливо якщо вікна деякий час за день висвітлюються прямими променями сонця;

 - оптимальної температури. Для того, щоб посаджене вами насіння швидко зійшло, як правило, потрібна досить висока температура – 22-25˚С. Потім, після того, як паростки виклюються, температуру необхідно знизити до 18-20 ˚С. Вважається, що подібні коливання сприяють більш здоровому росту та в умовах недостатньої освітленості не дозволяють паросткам витягуватися;

 - грамотні поливи. Перші паростки практично не потребують поливу, так як знаходяться під склом, кришкою або поліетиленовою плівкою посадкової ємності. Всередині «теплички» добре зберігається вологість і додаткова вода тільки нашкодить. Найчастіше регулярний полив починають при знятті кришки з ємності (відбувається це після появи перших справжніх листочків).

Врахуйте: наведені цифри – орієнтовні; конкретні значення залежать, зокрема, від тривалості вегетаційного періоду. Тим більше, погода у нас все більш непередбачувана: то взимку дощ, то в травні сніг.

Але висаджувати в ґрунт можна тільки після того, як мине загроза останніх заморозків – зазвичай це трапляється на початку травня. 

Цей матеріал носить лише роз’яснювальний, інформаційний характер та не містить нових правових норм.

сайт зроблено в adgrafics