Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період з ринкового нагляду розпочато проведення двох планових перевірок характеристик енергоспоживчих  продуктів, в тому числі: електричних ламп та світильників і характеристик електричного та електронного обладнання, в тому числі низьковольтного, включаючи: інструменти ручні з вмонтованим електричним двигуном (дрилі, пилки тощо); проводиться поточна робота над 1 плановою та 3 позаплановими перевірками, відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Відповідно до річного Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік розпочато проведення 1 планової перевірки щодо метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Проведено аналіз повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувались такі рішення, оскільки продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність до встановлених вимог. Дані види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 5 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 1 рішення щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог, 1 рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку та 3 рішення щодо усунення формальної невідповідності.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку скасовано 3 Рішення.

На офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлено статті на тему:«Які бувають сушарки для овочів та фруктів» та «Хмельницький окружний адміністративний суд підтвердив законність дій посадових осіб ринкового нагляду при проведенні планової перевірки».

При проведенні заходів з ринкового та метрологічного нагляду відеофіксація застосовувалась.

Відділ захисту споживачів

Відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 15 звернень громадян: 7 письмових і 8 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 35 споживачам надані усні консультації та роз’яснення  щодо їх прав.

Проведено 3 позапланових і 2 планових перевірки із застосуванням заходів відеоспостереження.

На 2-х осіб накладено адмінштраф на суму 0.340 тис. грн. До 2-х суб’єктів господарювання застосовано економічні стягнення на суму 0.912 тис. грн.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 1175 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2021 року в агроформуваннях області. Проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі 4,3 тис. га щодо врегулювання мишоподібних гризунів. Закуплено ЗЗР -150 т;
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 129;
  • карантинних сертифікатів – 66;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів –313 од.;
  • насіння овочевих, квіткових культур – 2 т;
  • насіння зернових, зернобобових, технічних – 136 т;
  • насіннєвої та товарної картоплі– 240 т:
  • садивного матеріалу – 136 шт.;
  • вироби з деревини – 24 т;
  • зерна, зернопродуктів –3211 т;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 67 т;
  • свіжих овочів та фруктів – 86 т;
  • зрізів квітів – 636 шт.;
  • лісоматеріалів – 3080,1 м3;
  • пиломатеріалів – 448,1 м3;
  • продуктів харчування – 391 т;
  • пакувальної тари з деревини – 5021 од.;
  • інших об’єктів регулювання – 44 т.

Державним фітосанітарним інспектором проведено 3 заходи державного нагляду (контролю), щодо додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розміщено 1 статтю.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Проведено плановий захід державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері насінництва та розсадництва. За його результатами порушень не виявлено.

26 суб’єктам насінництва, що здійснюють свою виробничу діяльність та території області, надіслано листи з рекомендаціями щодо узгодження розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур та подачі план-схем розташування насіннєвих посівів, для отримання права на перевагу перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво в 2021 році.

Дистанційно з 10 суб’єктами господарювання, в т. ч. з 3 фізичними особами підприємцями, що здійснюють роздрібну торгівлю насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів, проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження порушень законодавства України в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.

Участь у відео нараді Головного управління «Про підсумки роботи Держпродспоживслужби області у сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва за 2020 рік. Основні завдання на 2021 рік».

Спеціалістами відділу надавалась консультативна допомога щодо порядку ведення насінництва, рекомендації зберігання та сертифікації насіння, проведення сортозаміни та сортооновлення, придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2021 року.

Відділ безпечності харчових продуктів

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 14.12.2020                        № 50773/0/1-20 щодо забезпечення виконання пунктів 5,6 та 8 Протоколу наради від 10.12.2020 під головування Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. та за участю дружини Президента України Зеленської О.В. з питань реформування системи шкільного харчування інформуємо наступне.

Відповідно до «Регіонального плану основних організаційно-методичних заходів по забезпеченню якісного, збалансованого та безпечного харчування дітей у закладах освіти, оздоровчих закладах Хмельницької області на 2020-2023» державними інспекторами протягом січня 2021 року здійснено 9 позапланових заходів державного контролю за діяльністю постачальників харчових продуктів стосовно дотримання ними вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. За результатами вказаних інспектувань складено 6 приписів та надано терміни на усунення виявлених порушень.

Разом з тим, проведено 16 навчань із представниками органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, директорами закладів дошкільної та загальної середньої освіти щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів, контролю у критичних точках (НАССР) та 21 навчання по дотриманню гігієнічних вимог до харчових продуктів та контролю за реалізацією заборонених харчових продуктів в навчальних закладах.

Крім того, взято участь у 2 виступах на радіо та телебаченні, надано 366 консультацій щодо дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Відділу державного контролю

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції, 23 потужності. Всього зареєстровано на території області 17177 потужностей. 

Надано погодження на здійснення експорту шести партій шроту соєвого та трьох партії молочної продукції за межі держави.

Також було проведено 10 позапланових заходів, з них 7 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 3 заходи у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 75 тис. голів з Чеської Республіки.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року:

  • щеплено проти сибірки – 4451 гол.,
  • щеплено проти сказу – 11774 гол.,
  • щеплено проти класичної чуми свиней – 20394 гол.,
  • досліджено на лейкоз – 9069 гол.,
  • досліджено на туберкульоз – 18218 гол.

Ведеться збір та аналіз інформації щодо виконання запланованих протиепізоотичних заходів, формування звітів про проведену роботу.

Перевіряється документальне оформлення заходів з ліквідації гостроінфекційних захворювань тварин у неблагополучних пунктах. 

Проводиться підготовка матеріалів з протиепізоотичної роботи для розміщення на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в області.

З початку року в результаті роботи з профілактики АЧС проведено 1455 бесід, роздано 208 інформаційних матеріалів, розклеєно 307 листівок, надруковано 1 статтю в пресі.

В ході роботи з профілактики ВПГП проведено 23 засідання ДНПК при РДА, 14 теоретичних і 4 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 20115 бесід з населенням, 24 зустрічі з територіальними громадами, роздано 6879 інформаційних матеріалів. Опубліковано 12 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 624 населених пункти, 21275 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 1960 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 4225 тис. гол. птиці, проведено 12 перевірок. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 554 одиниці автотранспорту, за виявлені порушення 26 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, вивчення та узгодження списків працюючих на підконтрольних об'єктах для проходження періодичного медичного огляду згідно наказу МОЗ України №280 від 23.07.2002 р., розгляд звернень громадян, розгляд та погодження меню для дошкільних навчальних закладів, розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання.

Проведено: 14 планових, 45 позапланових та 43 комісійних обстежень, виявлено 34 порушення вимог санітарного законодавства.

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т. в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно обстежено 1 об’єкт комунального водопостачання і 23 колодязя громадського користування. На 9 виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів громадського користування надано 2 приписи із пропозиціями по усуненню виявлених порушень. Виконання приписів взято на контроль. 

Проведені обстеження 13 дитячих навчальних закладів та 16 загальноосвітніх навчальних закладів, на 19 виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА по дотриманню протиепідемічних заходів по недопущенню та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1692 об’єкти. Узагальнені матеріали з виявленими порушеннями у вигляді довідок направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування.

Підготовлені інформації в органи місцевого самоврядування. Фізичним особам-підприємцям надані рекомендації по ліквідації виявлених недоліків Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання Постанови КМУ від 09.12.2020р.№1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України  ГРІ COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". 

Підготовлені та направлені для опублікування в газети статті : «Здорові діти – здорова нація», «Обережно, ботулізм».

Взято участь:

  • у відео-нараді з виступом на тему: «Організація харчування школярів відповідно до вимог «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», затвердженого наказом МОЗ України № 2205 від 25.09.2020» з директорами, працівниками харчоблоків, медичними працівниками навчальних закладів Смотрицької селищної ради.

Проведено:

  • 2 семінарських заняття з персоналом ДНЗ «Сонечко» с. Черче та Черчецької ЗОШ I –III ст. на тему: «Організація протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19. Основні питання санітарних регламентів».
сайт зроблено в adgrafics