5 лютого 2021 року спеціалістами Полонського управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, спільно з представниками відділу освіти Понінківської ОТГ, а також працівниками харчоблоків та медперсоналом підпорядкованих закладів освіти проведено семінар-обговорення на тему: «Безпека життєдіяльності та організація харчування учасників освітнього процесу».
На зустрічі було розглянуто наступні питання:
- епідеміологічне значення дотримання санітарного режиму;
- санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання, посуду, інвентарю, тари;
- методи дезінфекції;
- гігієнічна характеристика методів дезінсекції та дератизації;
- особиста гігієна персоналу;
- постачальники продукції та простежуваність харчових продуктів.
Увага присутніх акцентувалась на основних вимогах нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205, який набрав чинності з 01 січня 2021 року та на впровадженні в закладі системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
В ході заходу обговорено найбільш актуальні проблеми, які виникають при організації та наданні послуг харчування дітей в освітніх закладах. Новизною в організації харчування стало те, що у закладах освіти організовуються умови для забезпечення харчування учнів з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози.
Також, значну увагу було приділено контролю за безпечністю та якістю продуктів, що надходять до харчоблоків від постачальників. Зокрема експедитори-водії автотранспорту та особи, що супроводжують продукти під час транспортування повинні мати при собі особову медичну книжку з результатами проходження обов’язкових медичних оглядів та мають бути забезпечені санітарним одягом (халатом, рукавицями, одноразовими масками, антисептичними засобами).
Напередодні, аналогічну зустріч проведено з освітянами Полонської ОТГ в онлайн режимі.