19 січня 2021 року начальник відділу безпечності харчових продуктів Олександра ТИТАРЧУК, начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та розслідування спалахів Тетяна ГРИЦЬКОВА, спільно з заступником Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації Тетяною ДУПЛЯК, взяли участь у прямому ефірі «Основний інформаційний вечір області» на телеканалі «TV7+» з метою обговорення основних положень та вимог нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.
З 1 січня в Україні почав діяти новий Санітарний регламент для закладів середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205. Відповідно якого встановлено:
- санітарно-гігієнічні норми влаштування території;
- гігієнічні вимоги до будівель та приміщень (в тому числі навчальних, кабінетів інформатики, фізкультурно-спортивних приміщень, санітарно-гігієнічні вимоги до утримання басейнів, санітарних вузлів;
- систему забезпечення життєдіяльності (водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-тепловий режим, природне та штучне освітлення, шум та вібрація);
- забезпечення освітнього процесу (вимоги до організації освітнього процесу);
- забезпечення харчування (вимоги до влаштування приміщень, організація харчування);
- організацію медичного обслуговування та формування гігієнічних навичок та засад здорового способу життя;
- вимоги до санітарного і спеціального одягу та особистої гігієни працівників закладу освіти, інших осіб, залучених до організації харчування.
Що ж нового:
- затверджено гігієнічні вимоги до безпечності води, повітря, миття та прибирання в басейнах;
- заборонено до реалізації в буфетах та автоматах продукти із високим вмістом солі (чіпси, снеки, сухарики, сосиски);
- заборонено м’ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви тощо);
- заборонено реалізацію газованих та енергетичних напоїв, кави та кавових напоїв;
- харчування дітей з особливими дієтичними потребами (в т.ч. непереносимість глютену та лактози) організовується на підставі медичної довідки;
- обмеження споживання солі та цукру відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.