Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проводилась поточна робота над 1 плановою та 1 позаплановою перевірками характеристик продукції з ринкового нагляду, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Проведено аналіз повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувались такі рішення, оскільки, продукція вилучена з продажу але фактично не приведена у відповідність із встановленим вимогам. Данні види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 2 рішення.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 11 звернень громадян, з них: 8 письмових і 3 усних. Крім того, 32 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 1 позапланову перевірку та 2 позапланові перевірки, про що складено відповідні документи.

Під час проведення перевірки застосовувалась відеофіксація

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проводився збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2021року в господарствах області. 

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;

- фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 1682 га.

Протягом звітного періоду видано документи дозвільного характеру:

-фітосанітарних сертифікатів – 136;

-карантинних сертифікатів – 85.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

-транспортних засобів – 280 одиниці;

- насіння зернових, бобових, технічних та олійних культур – 31 тонна;

-насіння овочевих і квіткових культур – 7 тонн;

-зеpна і зернопродуктів –1660 тонн;

-продуктів харчування – 521 тонна;

-технічних, олійних та інших матеріалів – 2261 тонна;

-свіжих овочів – 421 тонна;

- зрізи квітів – 238 шт;

-лісоматеріалів – 3360,9  м3;

- пиломатеріалів - 287,1 м3;

-вироби з деревини – 50 тонни ;

-пакувальної тари з деревини – 8926 один.;

-інших об’єктів регулювання – 24 тонни.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 2 заходи державного нагляду (контролю), щодо додержання законодавства у сфері захисту рослин. 

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Сформовано та подано до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Звіт з реалізації державної політики в сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах за 2020 рік. Здійснювалась підготовка щомісячних та щоквартальних звітів про роботу відділу.

З 14 суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу спрямовану на попередження порушень законодавства України в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.

З метою отримання додаткових знань для використання їх у своїй роботі та ефективнішого виконання завдань спеціаліст відділу пройшов на платформі Prometeus курс «Он-лайн освіта задля сталого розвитку».

Надавалась консультативна допомога сільськогосподарським підприємствам області щодо додержання технологічних та методичних вимог насінництва під час підготовки насіння ярих культур, порядку визначення посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2021 року.

Відділ безпечності харчових продуктів

Протягом 2020 року спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках в районах та містах області проведено 492 894 ветеринарно-санітарних експертиз харчових продуктів, а саме: яловичини – 8 269, свинини – 52 612, молока і молочних продуктів – 120 938, риби і рибопродуктів – 29 973, овочів і фруктів – 138 860, готових харчових продуктів промислового виготовлення – 89 970 та ін. За результатами здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на агропродовольчих ринках не допущено до реалізації:   яловичини – 0,602 т, свинини – 9,078 т, молока і молочних продуктів – 2,0 т, риби і рибопродуктів – 0,097 т, овочів і фруктів – 16,33 т.

На забійних підприємствах області уповноваженими (офіційними) лікарями проведено понад 9 млн. експертиз. Так, проведено ветеринарно-санітарну експертизу 6 169 голів великої рогатої худоби, 33 986 голів свиней, 144 голови овець та кіз, 9,03 млн. голів птиці. При цьому не допущено до реалізації 9,3 тонн небезпечного м’яса та субпродуктів, які направлено на утилізацію.

Відділу державного контролю 

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції  15 потужностей. Всього зареєстровано на території області 17060 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту трьох партій яєць курячих, восьми партій шроту соєвого та двох партій молочної продукції за межі держави.  

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 14 голів.

Також, було проведено 24 позапланових заходи з них 16 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 8 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

  На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 125000 тис. голів з Республіки Польща та 108500 тис. голів з Чеської Республіки.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин  по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

Проводиться збір інформації щодо відстрілу диких кабанів та червоної лисиці, відбору та доставці патматеріалів до Регіональної лабораторії ДПСС з метою оцінки якості проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

З початку року в результаті  роботи з профілактики АЧС  проведено 72309 бесід, роздано 17266 інформаційних матеріалів, розклеєно 44988 листівок, проведено 56 сходів села, надруковано 13 статей в пресі, зроблено 3 виступи на телебаченні.

В ході  роботи з профілактики ВПГП  проведено 9 засідань ДНПК при РДА, 4 теоретичних і 2 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 2231 бесіду з населенням, 8 зустрічей з територіальними громадами, роздано 669 інформаційних матеріалів. Опубліковано 5 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 192 населених пункти, 3158 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено.  Проведено 14 лабораторних моніторінгових дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3755 тис. гол. птиці, проведено 2 перевірки. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 25 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 2 особи притягнуто до адміністративної відповідальностіособи притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Проведено:

-  одноденне семінарське заняття з керівниками ЗДО Чемеровецької ТГ на тему: «Організація протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби  (COVID-19). Основні питання санітарного регламенту для ЗДО ».

-  одноденне семінарське заняття з директорами ЗОШ  Чемеровецької ТГ на тему: «Основні питання впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Організація протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби  (COVID-19)»;

- 3 планових, 2 позапланових та 149 комісійних обстежень (виявлено 40 порушень);

- обстеження 8 об’єктів комунального водопостачання і 22 колодязі громадського користування (на 15 об’єктах виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів  громадського користування  надано 3 приписи із  пропозиціями по  усуненню виявлених порушень.  Виконання приписів взято на контроль.  Направлено 2 інформаційних листи в органи місцевого самоврядування;

- обстеження 12 дитячих навчальних закладів;

- обстеження підприємств торгівлі, місць видалення побутових відходів, перукарень, салонів краси, ДНЗ. 

   Проводились обстеження в  складі комісії  спільно з правоохоронними органами, представником РДА  по дотриманню протиепідемічних заходів по недопущенню та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах  торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та  інших об’єктах. Підготовлені рекомендації по ліквідації виявлених недоліків фізичним особам-підприємцям, інформації в органи місцевого самоврядування.Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання Постанови КМУ від 09.12.2020р.№1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України  ГРІ COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

У 25,8% усіх обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції з усунення виявлених недоліків, надані приписи та рекомендації.

Взято участь у:

- засіданнях комісій ТЕБ та НС при Городоцькій міській раді та Городоцькій РДА з питань протидії поширенню коронавірусу COVID-19;

- роботі комісії ДНПК при Старосинявській РДА з профілактики пташиного грипу. 

сайт зроблено в adgrafics