Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період з ринкового нагляду проводиться поточна робота над 2 плановими та 1 позаплановій перевірками характеристик продукції з ринкового нагляду, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». 

Проведено аналіз повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувались такі рішення, оскільки, продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність із встановленим вимогам. Данні види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 3 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 1 рішення щодо усунення формальної невідповідності, 1 рішення  щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку та 1 рішення щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 2 рішення.

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлено статтю на тему: «Штучні ялинки. Як їх вибрати і в чому відмінність»

Відділ захисту споживачів

За період відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 9 звернень громадян: 6 письмових і 3 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 11 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 1 позапланову перевірку із застосуванням засобів відеоспостереження.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 2142 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в агроформуваннях області.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів –139;
  • карантинних сертифікатів – 35;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів –294 од.;
  • насіннєвої та товарної картоплі – 200 т;
  • зерна, зернопродуктів - 4903 т;
  • технічних, олійних та інших матеріалів-  935,5 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів –125 т;
  • зрізи квітів - 535 шт.;
  • лісоматеріалів - 2154 м3;
  • пиломатеріалів - 309,7 м3;
  • продукти харчування - 22 т;
  • пакувальної тари з деревини – 2782 од.;
  • інші об’єкти регулювання 6,72 т.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Проводилась підготовка до приймання та формування звіту до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за 4 квартал 2020 року та 2020 рік.

З 4 суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження порушень законодавства України в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.

Надавалась консультативна допомога сільськогосподарським підприємствам області щодо додержання технологічних та методичних вимог насінництва під час підготовки насіння ярих культур, порядку визначення посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2021 року.

Виконувались інші доручення керівництва (підготовка відповідей на доручення Держпродспоживслужби, тощо).

Відділ безпечності харчових продуктів

На виконання Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу на 2020 рік відібрано та досліджено 187 зразків, а саме: кукурудзи, соняшнику, сої, картоплі, моркви столової, буряку столового, капусти, груш та яблук. Наразі дослідження проводилися Хмельницькою регіональною державною лабораторію Держпродспоживслужби.

З метою виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2020 рік, інспекторами Держпродспоживслужби в районах та містах області відібрано 94 зразки яловичини, 95 зразків свинини, 17 зразків м’яса курятини, 2 зразки м’яса гусей (в тому числі печінки), 23 зразки риби, 98 зразків яєць, 54 зразки молока та 18 зразків меду. Слід зазначити, що зразки були доставлені в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби та в подальшому направлені для проведення досліджень до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи (м. Київ) та у Львівську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби.

Згідно Плану державного моніторингу кормів на 2020 рік відібрано 5 зразків комбікормів для птиці, свиней, ВРХ, кормових матеріалів. 

Відділ державного контролю

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 33 потужності. Всього зареєстровано на території області 17045 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту трьох партій яєць курячих та чотирнадцяти партій шроту соєвого за межі держави.  

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 6 голів.

Також, було проведено 8 позапланових заходів, з них 6 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 2 заходи у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів  експлуатаційний дозвіл на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

            На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 55 тис. голів з Республіки Польща та 54 тис. голів з Чеської Республіки.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року щеплено проти:

- КЧС – 302077 голів,

- сказу – 265678 голів, 

- сибірки -  99435 голів, 

- досліджено на туберкульоз – 190006 голів.

Ведеться збір та аналіз інформації щодо ходу осінньої диспансеризації.

Проводиться збір інформації щодо відстрілу диких кабанів та червоної лисиці, відбору та доставці патматеріалів до Регіональної лабораторії Держпродспоживслужби з метою оцінки якості проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

Ведеться робота по формуванню планів протиепізоотичних заходів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на 2021 рік.

Взято участь у визначених дистанційних навчаннях, пройдено тестування, отримано відповідні сертифікати.

З початку року в результаті роботи з профілактики АЧС проведено 72309 бесід, роздано 17266 інформаційних матеріалів, розклеєно 44988 листівок, проведено 56 сходів села, надруковано 13 статей в пресі, зроблено 3 виступи на телебаченні.

В ході роботи з профілактики ВПГП проведено 29 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 122803 бесіди з населенням, 83 зустрічі з територіальними громадами, роздано 31208 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1850 населених пунктів, 1197756 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 8729 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3960 тис. гол. птиці, проведено 88 перевірок. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 10296 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 423 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, вивчення та узгодження списків працюючих на підконтрольних об'єктах для проходження періодичного медичного огляду згідно з наказом МОЗ України № 280 від 23.07.2002 р., розгляд звернень громадян, розгляд та погодження меню для дошкільних навчальних закладів, розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання.

Проведено: 2 позапланових та 253 комісійних обстежень.

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т .в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно обстежено 5 об’єктів комунального водопостачання і 39 колодязів громадського користування. 

Проведені обстеження 15 дитячих навчальних закладів, 7 загальноосвітніх навчальних закладів.

Проводились обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА по дотриманню протиепідемічних заходів по недопущенню та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах  торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. 

У 16,8,% обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил.

Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків. 

На сторінці Дунаєвецького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розміщені статті: «Захистить себе від інфекційних захворювань», «Як харчуватися у святкові дні».

Взято участь в 5 засіданнях ТЕБ та НС Волочиської, Красилівської Полонської РДА, комісії ТЕБ та НС Хмельницької й Кам’янець-Подільської міської ради «Про заходи з запобігання на території району гострої респіраторної хвороби COVID-19»

сайт зроблено в adgrafics