Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Не так давно, в засобах масової інформації дуже часто висвітлювалась тема, щодо шкоди для здоров’я людини натурального вершкового масла. Причиною цього, як трактували результати дослідження вчених ЗМІ, був холестирин, що знаходиться в маслі вершковому. На даний момент – це міф, до якого були причетні швидше за все зацікавлені виробники рослинних жирів. Холестерин, якщо він вживається в адекватних кількостях, потрібен організму і, в першу чергу, серцю. Головне не замінювати звичайне вершкове масло на спред або маргарин, в яких дійсно немає ні цінних жирних кислот, ні інших корисних мікроелементів.

Вершкове масло – високожирний харчовий продукт, який виготовляється із вершків молока та продуктів його переробляння. Крім жиру, в масло переходять всі складові частини вершків – фосфатиди, білки, лактоза, вітаміни. Основні споживчі властивості, якими характеризується масло вершкове, згідно ДСТУ «Масло вершкове» (чинний від 01.07.2006): однорідний колір від світло-жовтого до жовтого; притаманний вершковий чистий смак та запах; консистенція однорідна, пластична, щільна за температури 11±1°С, поверхня на розрізі блискуча або спабкоблискуча, суха. Проте, в залежно від технології виробництва, у продукті може бути недостатньо щільна і пластична консистенція, поверхня на розрізі злегка матова з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи розміром до 1 мм. Вартість масла вершкового має широкий діапазон, так як ціна залежить від вмісту (масової частки в %) молочного жиру. На полицях магазинів споживачам пропонується три групи масла вершкового: бутербродне – 61,5-72,4 % жиру; селянське – 72,5-79,9 % жиру та екстра – 80,0-85,0 % жиру. 

maslo

Для виробництва масла вершкового класу «Екстра», повинні використовуватись тільки молоко коров’яче незбиране та вершки молочні. А от до складу масла селянського та бутербродного, крім молока коров’ячого незбираного та вершків, може входити молоко знежирене, вершки пластичні і підсирні, молоко незбиране сухе і молоко знежирене сухе, маслянка-сировина і маслянка суха, а також: закваски бактеріальні або заквашувальні препарати (для масла кисловершкового) та сіль харчова (для масла солоного) згідно з чинними нормативними документами. 

Під час придбання масла вершкового, необхідно в першу чергу звернути увагу на зовнішній вигляд та цілісність споживчого пакування, чіткість маркування продукту: його назву, склад, відповідність нормативному документу, якщо такий вказано, наявність дати виготовлення та термінів придатності або дати «Вжити до:», а також адресу виробника.

Виробник харчового продукту, повністю відповідає за безпечність та якість своєї продукції, але тільки за умови дотримання відповідних умов зберігання. Якщо ж, масло вершкове протягом певного періоду зберігається з порушенням цих вимог, то відповідно втрачаються якісні показники та показники безпеки продукту, а саме – мікробіологічні показники. Тому, перед тим, як оплатити за масло вершкове, слід звернути у вагу при яких температурних умовах зберігається продукт. Температурні умови зберігання для всіх видів масла повинні бути нижчі за 0оС. Дана інформація повинна бути зазначена на маркуванні. Слід пам’ятати, що зберігання масла вершкового в споживчому пакуванні при температурі не вище +6оС дозволено протягом 3 діб, а вагового масла в моноліті – на протязі 10 діб.

Якщо ж порушуються ці вимоги, то говорити про смакові якості масла вершкового та його безпеку при споживанні, не приходиться. Тому, будьте завжди уважні при виборі продукту і насолоджуйтесь смаком масла вершкового, який не зможуть  замінити будь-які інші жирові продукти!

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів - Тетяна Лис

сайт зроблено в adgrafics