Ось і добігає до закінчення 2020 рік. І попри негаразди, які були в цьому році, всі, а особливо діти, чекають новорічних та різдвяних свят.
Саме в ці свята ми намагаємося приготувати найсмачніші й улюблені страви. Але, на жаль, ні для кого не секрет, що саме після новорічних і різдвяних свят пацієнтів в інфекційних відділеннях помітно додається, і особливо сумно, що серед них чимало малолітніх дітей.
Це відбувається за рахунок збільшення кількості харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням неякісної харчової продукції.
Гострі кишкові інфекції – велика група різних по етіології інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами і вірусами (сальмонели, ієрсинії, шигели, рота- і норовіруси), з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.
Основними симптомами харчового отруєння є:
- болі в животі спастичного характеру;
- пронос і блювота;
- підвищення температури тіла, озноб;
- млявість, втома;
- відсутність апетиту;
- сухість в роті, рідкісні сечовипускання через втрату рідини;
- запаморочення;
- прискорене дихання;
- падіння артеріального тиску.
Збудники ГКІ в організм людини потрапляють з їжею, водою, через брудні руки.
Харчові продукти є хорошим середовищем не тільки для збереження, а й для розмноження збудників гострих кишкових інфекцій без зміни зовнішнього вигляду і смаку продукту. Чим довше зберігається продукт, тим активніше в ньому йде розмноження бактерій. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу, заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса і риби (котлети, шаурма, рулети, паштети), холодець та інші продукти. На поверхні погано промитих овочів можуть залишатися збудники кишкових інфекцій вірусної етіології.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно близько 2 млн осіб помирає в результаті вживання в їжу небезпечних продуктів харчування. Це величезна проблема в усьому світі, тому ВООЗ сформулювала «П’ять принципів безпеки харчових продуктів»:
1. Підтримуйте чистоту.
- мийте руки перед їжею і при приготуванні їжі;
- мийте руки після туалету;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовуються для приготування їжі;
- бережіть кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- дитячий посуд регулярно мийте з використанням дозволених миючих засобів, після чого ретельно прополощіть, перед вживанням обдайте окропом. Іграшки також мийте перед тим, як давати дітям.
2. Відокремлюйте сире і приготоване.
- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти від готових до вживання харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям (ножі, обробні дошки і т. д.).
3. Добре прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
4. Зберігайте продукти при безпечній температурі.
- Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- охолоджуйте всі приготовані та швидкопсуючі харчові продукти (бажано нижче 5° C);
- не зберігайте їжу довго, навіть в холодильнику;
5. Використовуйте безпечну воду і безпечні сирі продукти.
- Використовуйте безпечну воду;
- вибирайте продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
- мийте фрукти і овочі, особливо, коли вони подаються в сирому вигляді;
- не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності;
- при транспортуванні і зберіганні продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів і т. п.);
- не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давайте маленьким дітям некип’ячене молоко, сирі яйця;
- використовуйте для приготування їжі тільки свіжі продукти;
Крім харчових продуктів, напередодні прийдешніх новорічних свят різко збільшуються обсяги продажів алкогольної продукції.
Профілактика отруєнь алкогольними сурогатами дуже проста і доступна кожному. Не слід купувати алкоголь з рук або в сумнівних місцях, для цього існують магазини або винні відділи супермаркетів. При покупці потрібно завжди звертати увагу на наявність акцизної марки, якісної етикетки й упаковки.
При наявності стороннього осаду або стороннього запаху напій вживати не слід. Сама ж дієва профілактика – це не вживати спиртне взагалі, якщо є сумніви в його якості та безпеці.
При появі перших ознак отруєння (нездужання) обов’язково звертайтеся за медичною допомогою.
Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювань і збереже Ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких.
Начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Тетяна Грицькова у прямому ефірі українського радіо «Поділля-центр» у радіопрограмі «Полудень»розповіла про те, як дотримуватися здорового харчування у святкові дні.