Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

har4

Ось і добігає до закінчення 2020 рік. І попри негаразди, які були в цьому році, всі, а особливо діти, чекають новорічних та різдвяних свят. 

Саме в ці свята ми намагаємося приготувати найсмачніші й улюблені страви. Але, на жаль, ні для кого не секрет, що саме після новорічних і різдвяних свят пацієнтів в інфекційних відділеннях помітно додається, і особливо сумно, що серед них чимало малолітніх дітей.

Це відбувається за рахунок збільшення кількості харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням неякісної харчової продукції.

Гострі кишкові інфекції – велика група різних по етіології інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами і вірусами (сальмонели, ієрсинії, шигели, рота- і норовіруси), з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.

Основними симптомами харчового отруєння є:

  • болі в животі спастичного характеру;
  • пронос і блювота;
  • підвищення температури тіла, озноб;
  • млявість, втома;
  • відсутність апетиту;
  • сухість в роті, рідкісні сечовипускання через втрату рідини;
  • запаморочення;
  • прискорене дихання;
  • падіння артеріального тиску.

Збудники ГКІ в організм людини потрапляють з їжею, водою, через брудні руки. 

Харчові продукти є хорошим середовищем не тільки для збереження, а й для розмноження збудників гострих кишкових інфекцій без зміни зовнішнього вигляду і смаку продукту. Чим довше зберігається продукт, тим активніше в ньому йде розмноження бактерій. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу, заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса і риби (котлети, шаурма, рулети, паштети), холодець та інші продукти. На поверхні погано промитих овочів можуть залишатися збудники кишкових інфекцій вірусної етіології.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно близько 2 млн осіб помирає в результаті вживання в їжу небезпечних продуктів харчування. Це величезна проблема в усьому світі, тому ВООЗ сформулювала «П’ять принципів безпеки харчових продуктів»:

1. Підтримуйте чистоту.

  • мийте руки перед їжею і при приготуванні їжі;
  • мийте руки після туалету;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовуються для приготування їжі;
  • бережіть кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • дитячий посуд регулярно мийте з використанням дозволених миючих засобів, після чого ретельно прополощіть, перед вживанням обдайте окропом. Іграшки також мийте перед тим, як давати дітям.

2. Відокремлюйте сире і приготоване.

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти від готових до вживання харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям (ножі, обробні дошки і т. д.).

3. Добре прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.

4. Зберігайте продукти при безпечній температурі.

  • Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • охолоджуйте всі приготовані та швидкопсуючі харчові продукти (бажано нижче 5° C);
  • не зберігайте їжу довго, навіть в холодильнику;

5. Використовуйте безпечну воду і безпечні сирі продукти.

  • Використовуйте безпечну воду;
  • вибирайте продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мийте фрукти і овочі, особливо, коли вони подаються в сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • при транспортуванні і зберіганні продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів і т. п.);
  • не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давайте маленьким дітям некип’ячене молоко, сирі яйця;
  • використовуйте для приготування їжі тільки свіжі продукти;

Крім харчових продуктів, напередодні прийдешніх новорічних свят різко збільшуються обсяги продажів алкогольної продукції. 

Профілактика отруєнь алкогольними сурогатами дуже проста і доступна кожному. Не слід купувати алкоголь з рук або в сумнівних місцях, для цього існують магазини або винні відділи супермаркетів. При покупці потрібно завжди звертати увагу на наявність акцизної марки, якісної етикетки й упаковки.

При наявності стороннього осаду або стороннього запаху напій вживати не слід. Сама ж дієва профілактика – це не вживати спиртне взагалі, якщо є сумніви в його якості та безпеці.

При появі перших ознак отруєння (нездужання) обов’язково звертайтеся за медичною допомогою.

Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювань і збереже Ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких.

Начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Тетяна Грицькова у прямому ефірі українського радіо «Поділля-центр» у радіопрограмі «Полудень»розповіла про те, як дотримуватися здорового харчування у святкові дні.

сайт зроблено в adgrafics