Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

provitr

Працівниками відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Городоцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області з початком опалювального сезону проводяться моніторингові перевірки дотримання температурного режиму в школах і дитячих дошкільних закладах. Особлива увага приділяється провітрюванню приміщень.

Без повітря людина не може жити навіть декілька хвилин. Отже, щоб зберегти здоров’я, потрібно дбати про чистоту повітря у навколишньому середовищі, виробничих приміщеннях, навчальних закладах і особливо оберігати особисте житло (де ми перебуваємо більшу частину свого життя).

Здавалося б, таке просте заняття, як провітрювання, вже точно не повинно мати жодних правил і етапів здійснення процедури. Але на ділі це зовсім не так. Правильне провітрювання приміщення – запорука здоров’я і чистоти.

Особливо гостро стоїть проблема провітрювання в даний час, коли з’явилися пластикові вікна, що дарують такий бажаний комфорт. У випадку з пластиковими герметичними вікнами провітрювання є просто необхідним. Якщо нерегулярно і неправильно провітрювати приміщення, то в ньому утворюється цвіль і різні грибки (не говорячи про мікробне забруднення і зменшення кількості кисню).

Щоб забезпечити належний мікроклімат у приміщенні, необхідно особливо часто провітрювати ті частини приміщення, де скупчується найбільше вологи. Якщо ви зовсім забудете про провітрювання після тривалого перебування в кімнаті, ваші вікна нагадають вам про нього: вони просто запітніють. Це і є сигнал до екстреного провітрювання. Але не варто цього чекати. Провітрювати приміщення потрібно щодня. Причому не один раз, а бажано не менше чотирьох. Що стосується тривалості провітрювання, то для кожного разу буде цілком достатньо 5-10 хвилин. Особливо скрупульозне провітрювання потрібно після прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів.

Якщо в зимню пору року ви боїтеся часто провітрювати приміщення, вважаючи, що таким чином втрачається тепло, то ви помиляєтеся. Запа’ятайте: чисте і свіже повітря прогрівається набагато швидше спертого. Тому після провітрювання в приміщеннях стане тепліше.

Взимку набагато краще влаштовувати короткі наскрізні провітрювання, ніж постійно тримати вікно в режимі мікровентиляції. Це допоможе вам істотно заощадити тепло в приміщеннях. Один сеанс такого провітрювання не повинен перевищувати 1-2 хвилин. За цей час в приміщенні встигне відбутися повітрообмін, але різкого пониження температури не відбудеться.

Омельчук К. – лікар із загальної гігієни Городоцького районного управління Держпродспоживслужби

сайт зроблено в adgrafics