Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

703

 

Грибний сезон 2020 підійшов до завершення. Більшість з нетерпінням чекали походу по гриби, аби усамітнитись з природою, відпочити та назбирати лісових дарів.

Проте не слід забувати про основні правила для грибників, які є дуже прості:

  • Треба бути впевненим у тих видах грибів, які ви збираєте. Для цього не варто покладатись на когось, бажано самостійно опрацювати літературні джерела, інтернет-ресурси та визначити види, які чітко вирізняються, і є на 100% їстівними.
  • Слід ознайомитись із видами грибів, занесених до Червоної книги України. Серед них є й їстівні види, але збирати їх заборонено.
  • Якщо є сумніви в тому, їстівний гриб чи ні, то варто відмовитись від його споживання.
  • Не можна збирати гриби в забруднених місцях (біля автошляхів, хімічних підприємств тощо).
  • Народні методи (типу срібної ложки та цибулі) при варінні не працюють.
  • Не можна збирати старі, сильно пошкоджені червами, підморожені гриби, оскільки вони містять продукти розпаду білків та можуть викликати отруєння.
  • Гриби найкраще обережно викручувати, а місце, звідки викрутили, присипати ґрунтом чи підстилкою, не лишати ямки. Таким чином грибниця не пересихає і швидко відновлюється. При зрізанні гриба та частина ніжки, яка лишається в ґрунті, досить часто уражується іншими грибами (пліснявими), і відповідно це ураження може впливати і на грибницю (міцелій).
  • Гриби – досить важка для перетравлення їжа, тому дітям не варто їх споживати.

Увага! Ніколи не купуйте гриби у несанкціонованих місцях торгівлі, а тільки на агропродовольчих ринках після дослідження їх в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.

Лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи здійснює контроль якості продуктів харчування, що реалізуються на ринку (м’яса та м’ясопродуктів, молока та молокопродуктів, риби, рибопродуктів та морепродуктів, інших продуктів тваринного походження, продуктів рослинного походження, меду, грибів та ін.). Так, з початку 2020 року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках Хмельницької області проведено 2093 експертиз та лабораторних досліджень різних видів грибів, з них -  1180 на вміст радіонуклідів. Слід зазначити, що відхилень та недопущень до реалізації не було. Купуючи гриби на ринках, звертайте увагу на наявність експертного висновку на продукцію, який видається ветеринарними фахівцями лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. 

 

Пильність, здоровий глузд та розуміння - запорука безпечності та життя!

сайт зроблено в adgrafics