Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

nov

«…Я ж не кликав тебе, йди назад», – ці зворушливі слова з пісні відомого виконавця влучно проводять паралелі між незворотними змінами природи й людського життя, що відбуваються, коли розпочинається похмурий, прохолодний період календарного року та відповідний період в житті людини.

Дійсно, для листопада, останнього місяця осені, в межах Хмельницької області характерні складні погодні умови, коли відчутні ознаки наступного зимового періоду. Розпочинаються часті нічні заморозки, можливі перші морози. Рослини припиняють фотосинтез, дерева повністю скидають листя і вступають у період глибокого спокою. Для садівників Поділля це чи не найбільш неспокійний час. Сніг, що раптово випав у великій кількості, може ламати гілки дерев, а у безсніжний час сильні морози можуть пошкодити кореневі системи дерев.

У першій декаді листопада агрономи проводять чергове обстеження багаторічних плодових насаджень, завершують всі роботи по захисту саду від морозів та гризунів. В цей час потрібно зрізати гілки, уражені чорним раком або відмираючі з будь яких інших причин, видаляти приштамбові і кореневі відростки. Для захисту штамбів від шкідників та хвороб також необхідно очистити стовбури і скелетні гілки від старої кори, моху, лишайників, після чого обприскати їх розчином одного з препаратів міді.

Міжряддя та пристовбурні смуги варто перекопати, не пошкодивши при цьому коренів. Одночасно варто внести органічні та мінеральні (фосфорно-калійні) добрива. На випадок малосніжної зими треба готувати утеплювальний матеріал (найкраще компост, перегній-сипець), яким мульчують пристовбурні кола. Цей прийом також забезпечить підвищення врожайності. 

Великої шкоди можуть завдати деревам сонячні опіки, що пошкоджують штамби усіх порід і сортів, внаслідок чого дерева відмирають значно раніше. Запобіжний захід боротьби з опіками і морозобоїнами – пізньоосіння побілка штамбів вапном у суміші з глиною, що одночасно захищає від збудників хвороб. 

На ягідниках гілки малини, смородини та аґрусу слід зв’язати для захисту їх від пошкодження снігом. Для боротьби з мишоподібними гризунами сад очищають від опалого листя і сміття та розкладають отруєні принади. 

У листопаді можна пересаджувати дорослі дерева із замороженою грудкою землі, для цього дерево обкопують на відстані 0,5 м від стовбура на глибину 55-60 см. Грудку землі обливають водою, після її замерзання вона не руйнується навіть при перевезенні. 

Сергій Пептюк – головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків.

сайт зроблено в adgrafics