Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

rizne zerno

Важливість насіння в рослинництві полягає в тому, що воно належить до основних засобів, які забезпечують отримання продовольства. А тому провідні держави світу захищають його всіма доступними засобами та дбають про його якість.

Для сільськогосподарського виробництва значення насіння усвідомлювалося здавна, і це спонукало відбирати для сівби насіннєвий матеріал з кращих рослин за зовнішніми ознаками: розміром, виповненістю, ваговитістю тощо. Селяни залишали для сівби власне насіння або купували його в сусідів. До ХХ століття значення чистоти сорту повністю не усвідомлювалося. 

Вирощування насіння мало стихійний характер, були відсутні наукові критерії визначення його якості, робота з насінням тривалий час залишалася несистематизованою. Адже наявність насіннєвого матеріалу не завжди гарантує реалізацію поставленої мети – отримання високого врожаю. 

123 роки тому (29 жовтня 1897), коли насіння стало предметом торгівлі, з’явилася необхідність у ретельному насіннєвому контролі. Відомий вчений, професор Петро Родіонович Сльозкін започаткував контрольно-насіннєву справу в Україні. 

Саме насіннєвий контроль забезпечує оцінку посівних властивостей насіння, є юридичним гарантом дотримання стандартних норм якості насіння у виробництві.

Починаючи від зародження й до тепер, служба державного контролю в насінництві та розсадництві відіграє істотну роль у збільшенні обсягів, поліпшенні продукції рослинництва.

Нині реалізацію державної політики у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин на території області здійснюють спеціалісти. 

Відповідно до Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва здійснює державний контроль за:

  • діяльністю суб'єктів усіх форм власності і господарювання у сфері насінництва та розсадництва, садівництва та лісових насаджень, а також за умовами вирощування садивного матеріалу, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією та використанням насіння і садивного матеріалу; 
  • сертифікацією насіння і садивного матеріалу;
  • дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах;
  • дотриманням юридичними та фізичними особами вимог законодавства з охорони прав на сорти рослин у сфері виробництва, використання, зберігання, реалізації та розмноження сортів рослин.

Система державного насіннєвого контролю в нашій області представлена висококваліфікованими, сумлінними, відданими справі спеціалістами. Комерціалізація насінництва вимагає перенесення акценту в роботі на недопущення на ринок насіння недобросовісних виробників, а то й звичайних перекупників-фальсифікаторів.

Щоб запобігти подібним діям, фахівці відділу постійно проводять роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання під час зустрічей, нарад та в засобах масової інформації. В ході роз’яснювальної роботи наголошується на неприпустимості використання несертифікованого насіння та розглядаються ознаки за якими можна при купівлі виявити фальсифікацію насіння та садивного матеріалу, сільськогосподарським підприємствам області надаються рекомендації щодо проведення сортозаміни та сортооновлення.

29 жовтня в Україні відзначається як День насіннєвого контролю. Щиро вітаємо усіх причетних до насіннєвого контролю, зичимо гарних життєвих здобутків, щедрих врожаїв, успіхів у справі збереження і примноження найціннішого запасу нашої держави – НАСІННЯ.

сайт зроблено в adgrafics