Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

За період з січня по вересень 2020 рік проведено 9 перевірок, 3-планових та 6 позапланових, порушення встановлено в 4 випадках, що складає 44,4 % від загальної кількості перевірених. До порушників застосовано санкцій на суму 6638,78 грн.

Сума коштів, що підлягає поверненню споживачам відповідно до наданих приписів на суму 43323,21 грн., попереджено обрахунок споживачів в розрахунку на рік на суму 227712,73 гривень. З метою усунення та недопущення в подальшому порушень порядку формування, встановлення і застосування цін (тарифів) до підприємств-порушників спрямовано 6 приписів, 2 з яких виконано. 

За допущені порушення вимог чинного законодавства 3 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на суму 5185 гривень, з них сплачено до бюджету 255 грн. та надіслано для стягнення через органи виконавчої служби на суму 2550 грн.

Найбільш характерними порушеннями були:

1. При перевірці дотримання  вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на продукцію громадського харчування, а саме відповідність вимогам розпорядження Хмельницької обласної державної адміністрації № 275/2012-р від 04.10.2012 року «Про регулювання цін на продукцію громадського харчування».

  • торговельні надбавки на сировину для приготування продукції власного виробництва (страв) (яйця курячі, повидло сливове, моркву,  рис ваговий, маргарин, борошно) встановлювались в діапазоні від 45,22 % до 50,2%, при граничній торговій надбавці 45%.
  • при  реалізації покупних товарів в буфеті, а саме  соку фруктово-ягідного ємністю  3 л в асортименті  на розлив, застосовувалась  торгова надбавка у розмірі  45 %, при граничній надбавці 20 %.

З метою недопущення вищезазначених порушень в майбутньому про результати перевірок, листом від 03 березня 2020 року №17/1/789, було проінформовано Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради та рекомендовано провести роз’яснювальну роботу з директорами шкіл м. Хмельницький.

Також, надіслано лист №17/1/788 від 03.03.2020 року до Хмельницької обласної державної адміністрації з метою попередження необґрунтованого зростання цін, забезпечення належного рівня виконання державної політики ціноутворення та рівня соціального захисту споживачів продукції громадського харчування в закладах освіти,  внести зміни до розпорядження Хмельницької обласної державної адміністрації №275/2012-р від 04.10.2012 року «Про регулювання цін на продукцію громадського харчування»:

 в частині  доповнення абзацу 2 пункту 1, після слів «покупних товарів», доповнити словами «що не підлягають кулінарній обробці» 

або викласти абзац 2 пункту 1 у новій редакції: «на продукцію інших товаровиробників (здобно-булочні, кулінарні та кондитерські вироби і напівфабрикати, виготовлені іншими підприємствами громадського харчування, морозиво, ягоди і фрукти свіжі, безалкогольні напої, мінеральні води і фруктові соки та інші покупні товари), що не піддаються кулінарній обробці».

2. При здійсненні позапланових перевірок за зверненнями громадян області, в частині надання комунальних послуг (централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та з поводження з побутовими відходами) суб’єктами господарювання встановлено, що комунальними підприємствами не враховуються вимоги Закону України від 09.11.2017 №2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" (далі - Закон).

За результатами позапланових  перевірок  2 комунальним  підприємствам області  було надіслано  припис  про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін з вимогою: 

  • нараховування споживачам плати за наданні послуги з централізованого водопостачання і водовідведення та з поводження з побутовими відходами здійснювати за  тарифами, які були введені в дію до 1 травня 2019 року;
  • повернути споживачам послуг з централізованого водопостачання і водовідведення та з поводження з побутовими відходами зайво отримані кошти за наданні послуги, шляхом здійснення перерахунку плати за надані послуги.

За період з січня по вересень 2020 року Сектором контролю за регульованими цінами опрацьовано 31 звернення від громадян області, з них: 

6 – надіслано поштовим зв’язком;, 

22 – надійшло з урядової «гарячої лінії» 

2 – надійшло з Хмельницького обласного контактного центру

1 – електронною поштою.

Сектором контролю за регульованими цінами щомісячно на протязі січня-вересня 2020 року здійснювався постійний моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодування, затвердженого відповідно до наказу МОЗ від 03.04.2017 року №360, шляхом отримання інформації від  суб’єктів господарювання, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

Так, протягом 9 місяців поточного року вже проаналізовано та опрацьовано інформацію від 121 аптечного закладу області, проаналізовано 48331 цінову пропозицію на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. 

сайт зроблено в adgrafics