Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

39

08 жовтня 2020 року в смт Нова Ушиця проведено нараду з представниками суб’єктів господарювання всіх форм власності та господарювання по питаннях запобігання поширенню, розповсюдженню, попередженню випадків використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах та недопущення введення в обіг контрафактного насіння.

Спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Оксана Мутрук під час наради розрила тему вимог законодавства під час створення, дослідження та практичного використання ГМО в у відкритих системах, а також заборони їх використання до державної реєстрації. 

Учасникам роз’яснено Алгоритм дій при зверненні фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їх правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому середовищу чи безпеці держави в сфері використання, розповсюдження незареєстрованих ГМО у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях АПК.

Зокрема, якщо має місце таке порушення, Заява фізичної особи, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності), є підставою для проведення Головним управлінням позапланового заходу державного нагляду (контролю). Позаплановий захід у такому разі здійснюється за наявністю погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), тобто Держпродспоживслужби. 

Під час позапланового заходу державний інспектор має право прийняти рішення про відбір зразків продукції. Відбір зразків насіння, рослин проводиться згідно встановленого Порядку, в присутності керівника суб’єкта господарювання – юридичної особи, її відокремленого підрозділу або уповноваженої ним особи (фізичної особи-підприємця або уповноваженої ним особи). Відібрані зразки насіння, рослин передаються до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, яка уповноважена на якісне та кількісне визначення наявності або відсутності генетично модифікованих організмів. 

Результати перевірки та експертизи надсилаються Заявнику (фізичній особі). 

У випадку виявлення під час здійснення заходу порушень, на суб’єкта господарювання складається Припис про усунення виявлених порушень та визначаються строки. 

У разі невиконання Припису, матеріали передаються в правоохоронні та інші повноважні органи для подальшого розгляду та реагування згідно з діючим законодавством.

Під час наради присутніх також проінформовано про негативні наслідки від використання фальсифікованого насіння та розглянуто заходи, які дають можливість запобігти поширенню та введенню в обіг контрафактного насіння.

На завершення наради підбито підсумки та надано вичерпні відповіді на запитання стосовно розглянутих тем. Наголошено на необхідності дотримання заходів з запобігання поширенню, розповсюдженню, попередженню використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах та недопущенню введення в обіг контрафактного насіння. По закінченні наради присутнім було роздано інформаційний матеріал «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур».

сайт зроблено в adgrafics