Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період проведено одну планову перевірку характеристик електричного та електронного обладнання, у тому числі низьковольтного. Під час перевірки відібрано зразок кабельної продукції для проведення її експертизи (випробування) на відповідність вимогам технічного регламенту відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

На підставі повідомлень про продукцію, що не відповідає встановленим вимогам та/або становить серйозний ризик по ланцюгу постачання, відповідно до інформації з національної інформаційної системи державного ринкового нагляду та системи оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик, проведено одну перевірку.

Проводиться поточна робота над 2 плановими та 3 позаплановими перевірками характеристик продукції з ринкового нагляду відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Проведено аналіз 7-х повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб’єктами господарювання, яких стосувалися такі рішення, зокрема взято до відома матеріали перевірки, які надіслані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області, які виконані повністю, але нерезультативно, оскільки продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність до встановлених вимог. Дані види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

За результатами перевірок суб’єктам господарювання видано 11 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 1 рішення щодо усунення формальної невідповідності, 5 рішень щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку та 5 рішень щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог.

За результатами аналізу повідомлень суб’єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку скасовано 13 рішень.

Відділ захисту споживачів

Відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 11 звернень громадян: 6 письмових і 5 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 32 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 2 планові і 2 позапланові перевірки, про що складено відповідні документи. Перевірки проводились із застосуванням засобів відеоспостереження.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3586 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в осінній період 2020 року в агроформуваннях області. 

Проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі 20 тис. га, від шкідників на площі 7 тис. га: від бур’янів на площі 4 тис. га; від хвороб на площі 3 тис. га, десикація – 6 тис. га. Закуплено 24 т ЗЗР.

Було здійснено фітосанітарний контроль імпортних об’єктів регулювання щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Підготовлено орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 337;
  •  карантинних сертифікатів – 76.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 484 од.;
  • насіння зернових, бобових, технічних та олійних культур – 7 т;
  • насіннєва та товарна картопля – 200 т;
  • зерна, зернопродуктів – 10359 т;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 990 т;
  • свіжих овочів та фруктів – 151 т;
  • лісоматеріалів – 3609,3 м3;
  • пиломатеріалів – 421,6 м3;
  • продукти харчування – 287 т;
  • вироби з деревини – 27 т;
  • пакувальної тари з деревини – 2324 од.;
  • інші об’єкти регулювання – 43 т.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 7 перевірок державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері захисту рослин.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Сформовано та подано до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Звіт з реалізації державної політики в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах за 3 квартал 2020 року. Здійснювалась підготовка щоквартальних звітів про роботу відділу.

В смт Нова Ушиця 08 жовтня проведено нараду з представниками суб’єктів господарювання. На нараді були висвітлені питання вимог законодавства під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритих системах, заборони використання генетично модифікованих організмів до їх державної реєстрації, механізм розгляду звернень суб’єктів господарювання, фізичних осіб стосовно можливого розповсюдження незареєстрованих ГМО у відкритих системах. Також розглянуто заходи з запобігання поширенню та обігу контрафактного насіння та законодавство в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин. Інформацію щодо проведення наради розміщено на сайті Головного управління.

Дистанційно та під час наради з 23 суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на запобігання порушенню законодавства України в сфері насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.

З метою отримання додаткових знань для використання їх у своїй повсякденній роботі та ефективнішого виконання завдань спеціалісти відділу проходять дистанційне навчання за темою: «Учбовий курс для користувачів нової інформаційної системи PHIS».

Проводилось оцінювання результатів службової діяльності державних службовців відділу в 2020 році.

Надавалась консультативна допомога агроформуванням щодо додержання технологічних та методичних вимог насінництва під час підготовки насіння озимих та ярих культур, порядку визначення посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, придбання насіння озимих культур для посіву під урожай 2021 року.

Виконувались інші доручення керівництва (підготовка відповідей на доручення ДПСС України тощо).

Відділ безпечності харчових продуктів

На виконання вимог Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» спеціалістами районних державних лікарень ветеринарної медицини області станом на 9 жовтня ідентифіковано 8847 голів великої рогатої худоби, 31337 голів товарних свиней та 411 кіз та овець. 

Разом з тим, слід зазначити, що офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють заходи із державного контролю на забійних підприємствах, проводиться внесення інформації до Єдиного державного реєстру тварин про вибуття тварин з господарства розведення і утримання, прибуття тварин до підприємства із забою та даних про забій тварин.

Відділ державного контролю

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції, 34 потужності. Всього зареєстровано на території області 16596 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту трьох партій молочної продукції та трьох партій яєць курячих в асортименті за межі держави. 

Також було проведено 19 позапланових заходів з них 12 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 7 заходів у сфері ветеринарної медицини. 

Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 8 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 3 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року щеплено проти:

- КЧС – 271235 голів,

- сказу – 242105 голів, 

- сибірки – 72436 голів, 

- досліджено на туберкульоз – 169673 голови.

Проводиться збір та аналіз виконання запланованих на 3-й квартал завдань. До територіальних та структурних підрозділів для опрацювання, а також надання пропозицій та зауважень, направлено проєкти Інструкцій щодо профілактики та боротьби з африканською чумою коней та деякими захворюваннями риб.

Ведеться збір та аналіз інформації щодо ходу осінньої диспансеризації.

З початку року в результаті роботи з профілактики АЧС проведено 58208 бесід, роздано 15097 інформаційних матеріалів, розклеєно 40152 листівки, проведено 56 сходів села, надруковано 13 статей в пресі, проведено 3 виступи на телебаченні.

В ході роботи з профілактики ВПГП проведено 29 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 101290 бесід з населенням, 83 зустрічі з територіальними громадами, роздано 23876 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1711 населених пункти, 98988 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 8555 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3466 тис. гол. птиці, проведено 69 перевірок. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 8300 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 326 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота:

  • розгляд документів та підготовка рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря;
  • вивчення та узгодження списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичного медичного огляду згідно з наказом МОЗ України № 280 від 23.07.2002 р.;
  • розгляд генеральних планів забудови населених пунктів;
  • розгляд детальних планів забудови території;
  • розгляд карт місць видалення відходів;
  • розгляд звернень громадян;
  • розгляд та погодження меню для дошкільних навчальних закладів на літньо-осінній період;
  • розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання;
  • розгляд документів та підготовка санітарних паспортів на роботу з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання.

Проведено: 3 планових, 3 позапланових та 212 комісійних обстежень.

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т .в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно обстежено 5 об’єктів комунального водопостачання і 53 колодязів громадського користування. 

Проведені обстеження 24 дитячих та 14 загальноосвітніх навчальних закладів.

Проводились обстеження підприємств торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктів громадського харчування, місць видалення побутових відходів, перукарень, салонів краси та інших об’єктів.

У 36,8% обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил.

Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків. 

Підготовлені 3 статті в місцеву пресу: «Як уникнути отруєння грибами.», «Профілактика захворювання та розповсюдження коронавірусної інфекції», «Туляремія – природньо-осередкова інфекційна хвороба».

Взято участь:

 - в 7 засіданнях ТЕБ та НС при Волочиській, Городоцькій, Кам’янець-Подільській, Полонської РДА, Хмельницькій ОДА, Хмельницькій міській раді «Про заходи з запобігання на території району гострої респіраторної хвороби COVID-19»

- в роботі комісій РДА, ОТГ в Волочиському, Чемеровецькому, Славутському, Дунаєвецькому, Новоушицькому, Полонському, Кам’янець-Подільському, Хмельницькому районах області.

Проведено:

  • Одноденне семінарське заняття з персоналом виробничо-комерційної фірми «Славутич» смт Чемерівці на тему: «Коронавірус: профілактика інфікування і поширення».
  • 2 радіолекції: «Профілактика отруєння грибами», «Поведінка учнів і батьків під час дистанційного навчання» працівниками Городоцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.
сайт зроблено в adgrafics