Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Які причини появи карантинних організмів? Хто вони, – ці дрібні чи й мікроскопічні вороги, здатні завдати чималої шкоди? І як їх перемогти у двобої, а краще – як не допустити їх на свої поля та присадибні ділянки?

Спробуємо розібратися. Зокрема, південноамериканська томатна міль – шкідник помідорів дуже злісний: за інтенсивністю шкоди, яку він завдає, його порівнюють з колорадським жуком на картоплі. І якщо в теплицях, на відносно невеликій території, допомагають карантинні заходи, то у відкритому ґрунті, особливо на присадибних ділянках, шкідник пішов вільно «гуляти» територією країни.

Метелик томатної молі невеликий, розміром приблизно 6 мм, з розмахом крил 10 мм, коричнево-сірого кольору. Гусениці невеликого розміру (0,5 мм), жовтуватого кольору. Доросла гусениця досягає розміру приблизно 9 мм, має рожевий колір. Цей шкідник швидко розмножується. Протягом року може дати 10-12 генерацій. Міль активна в нічний час, а вдень метелики ховаються в листі рослин. Головною рослиною-живителем південноамериканської томатної молі є томат, але вона може також пошкоджувати баклажан, картоплю та інші рослини з родини пасльонових. Гусениці шкідника можуть живитись на всіх частинах рослин томатів і пошкоджувати томати на всіх стадіях зростання. Вони утворюють великі плями на листі, так звані «міни», вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і зрілих плодах. Всередині «мін» перебувають як самі гусениці, так і продукти їх життєдіяльності (екскременти темного кольору). При сильному ушкодженні листя повністю відмирає. Пошкоджені рослини недостатньо розвиваються, спостерігається зупинка зростання. Плоди заражаються грибковими захворюваннями, які призводять до їх гниття. Втрати врожаю можуть досягати 50-100%.

Профілактика та боротьба. На те вони й карантинні, ці організми, що у боротьбі з ними часто доводиться застосовувати радикальні заходи. Щоб їх не допустити на свої поля чи позбутися, якщо вже таке трапилося, потрібно докладати зусиль. Загальне правило – дотримуватись культури агротехнологій.

З агротехнічних заходів ефективними можуть бути глибока оранка на 25-30 см, своєчасне знищення рослинних решток та бур’янів родини пасльонових, які можуть служити місцем резервації шкідника. Зберігати плоди пасльонових культур краще в умовах відбитого світла та аерації (повна темрява сприяє розвитку шкідника). 

Для своєчасного виявлення варто проводити обстеження в період вегетації і зберігання плодів томатів та інших пасльонових культур. Застосовувати феромонні пастки для своєчасного виявлення шкідника. Перші обробки рекомендовано проводити після початку льоту метеликів. Подальші обробки проводять з інтервалом в 10-15 днів. Досить дієвим є використання інсектицидів разом з поливною водою при крапельному зрошенні. За рекомендаціями закордонних фахівців, хімічні препарати застосовують при потраплянні більше 10 метеликів за тиждень в одну феромонну пастку, при меншій кількості – слід обмежуватися застосуванням біологічних заходів (наприклад, біологічним препаратом Лепідоцид-БТУ з інтервалом 8-10 днів). 

Ефективність щодо цього шкідника проявляють інсектициди на основі таких діючих речовин як імідаклоприд і дельтаметрин. Серед представлених на ринку України препаратів, дозволених до використання на томатах, досить високу ефективність можуть забезпечити Кораген 20, КС, Ампліго 150 ZC, ФК, Проклейм 5 SG, РГ. Однак і ці продукти не гарантують чистоти посівів, оскільки максимально виявити свою дію вони можуть лише в разі потрапляння безпосередньо на шкідника, що досить складно, адже гусениці томатної молі ведуть прихований спосіб життя, живуть і харчуються не на поверхні, а всередині рослин. 

Найбільш раціональним часом проведення обробки вважається період яйцекладки, коли овіцидна дія зазначених засобів дасть змогу попередити вихід першого покоління гусениць.

Катерина Заєць, головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics