Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період проводилась поточна робота над 4 плановими та 3 позаплановими перевірками характеристик продукції з ринкового нагляду відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Проведено аналіз 5-ти повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувалися такі рішення, зокрема взято до відома матеріали перевірки, які надіслані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській та Житомирській областях, які виконані повністю, але не результативно, оскільки, продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність із встановленим вимогам. Дані види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 2 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 1 рішення щодо усунення  формальної невідповідності та 1 рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 4 Рішення.

З метою обговорення проблемних питань з реалізації державної політики у сфері ринкового нагляду 03 вересня 2020 року спеціалісти відділу прийняли участь в онлайн нараді де обговорювались питання щодо підготовки пропозицій до секторального плану Держпродспоживслужби на 2021 рік та вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів ринкового нагляду..

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 7 звернень громадян, з них: 5 письмових та 2 усних. Крім того, 20 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав. 

Проведено 1 позапланову перевірку, про що складено відповідні документи. При проведенні перевірки застосовувались засоби відеофіксації.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 2335 га.

Також, проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в агроформуваннях області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 22,4 тис. га., з них: від хвороб на площі 0,1 тис.га., від шкідників – на площі 0,2 тис.га., від бур’янів – 8,3 тис. га., біометод застосований на площі 2,3 тис.га., десикація проведена на площі 4,8 тис.га. 
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів –137;
  • карантинних сертифікатів – 50.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 281 од;
  • обстеження місць вирощування, виробництва рослин та рослинних продуктів – 15255 га; 
  • обстеження місць зберігання –6;
  • насіння зернових, бобових, технічних та олійних культур – 395 т;
  • садивного матеріалу – 700 тис. шт.;
  • зерна та зернопродуктів – 434 т.;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 499 т.;
  • свіжих овочів та фруктів – 122 т;
  • лісоматеріалів – 3637 м3;
  • пиломатеріалів –331 м3;;
  • продуктів харчування – 91 т;
  • пакувальної тари з деревини – 3535 од;
  • інших об’єктів регулювання –12 т.

Проведено:

  • 3 перевірки державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. При проведенні перевірок застосовувались засоби відеофіксації.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження порушення законодавства України в сфері насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО з 17 суб’єктами господарювання.

На сайті Головного управління розміщено інформаційний матеріал: «Порядок визначення посівних якостей насіння».

02 вересня 2020р. у м. Кам'янець - Подільський з представниками суб’єктів господарювання, органів місцевого самоврядування та іншими зацікавленими особами проведено нараду на тему: «Запобігання поширенню, розповсюдженню, попередження випадків використання незареєстрованих ГМО в відкритих системах. Розгляд звернень стосовно можливого розповсюдження ГМО у відкритих системах. Запобігання поширення та обігу контрафактного насіння». Інформацію щодо проведення наради розміщено на сайті Головного управління.

Проводився розгляд 1 звернення фізичної особи щодо реалізації садивного матеріалу без супровідних документів.

Надавалась консультативна допомога агроформуванням щодо додержання технологічних та методичних вимог насінництва підчас підготовки насіння озимих та ярих культур, порядку визначення посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, придбання насіння озимих культур для посіву під урожай 2021 року

Відділ безпечності харчових продуктів

На виконання Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу на 2020 рік інспекторами Держпродспоживслужби   в   районах та містах області відібрано 14 зразків пшениці озимої, 14 зразків ячменю озимого, 15 зразків ріпаку, 1 зразок цибулі.Зразки направлені для дослідження на показники безпеки до Хмельницької регіональної державної  лабораторії Держпродспоживслужби.

Відділ державного контролю 

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 50 потужностей. Всього зареєстровано на території області 15880 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту п’яти партій молочної продукції в асортименті та однієї партії м’ясної продукції за межі держави. 

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 1 голова.

Також, було проведено 8 позапланових заходів з них 4 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 4 заходи у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням,  2 позапланових заходи на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційних дозволів.

            На територію області завезено поголів’я птиці 109 тис. голів з Чеської Республіки.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин  по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року  щеплено проти:

- КЧС – 259 069 голів,

- сказу – 185 370 голів, 

- сибірки -  56 772 голів, 

- досліджено на туберкульоз – 152346 голів.

Проведено аналіз виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин в області за 8 місяців. 

          З початку року в результаті  роботи з профілактики АЧС  проведено 47762 бесіди, роздано 12188 інформаційних матеріали, розклеєно 3371 листівку, проведено 56 сходів села, надруковано 13 статей в пресі, зроблено 3 виступи на телебаченні.

В ході  роботи з профілактики ВПГП  проведено 29 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 95409 бесід з населенням, 83 зустрічі з територіальними громадами, роздано 21584 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1557 населених пункти, 94614 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено.  Проведено 5745 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3995 тис. гол. птиці, проведено 62 перевірки. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 7785 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 271 особу притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Проведено:

- заняття з персоналом Голенищівської спеціальної загалоноосвітної школи-інтернату на тему: «Організація протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID);
- 4 планових, 31 позапланове та 335 комісійних обстежень;

- 17 об’єктів комунального водопостачання і 46 колодязів громадського користування;

- обстеження 49 дитячих та 66 загальноосвітніх навчальних закладів. 

У 31,2% усіх обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції з усунення виявлених недоліків, надані приписи та рекомендації. За невиконання приписів накладено 2 штрафи.

Взято участь:

- в 5 засіданнях ТЕБ та НС при Ізяславській, Красилівській, Кам’янець-Подільській, Полонській та Старосинявській РДА з питань протидії поширенню коронавірусу COVID-19;

- семінар-нараді з Дунаєвецькою ОТГ на тему «Організація та дотримання протиепідемічних  заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID 19».

сайт зроблено в adgrafics