Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

zolotushnyk

Україні загрожує стрімке поширення золотарника (золотушника) канадського (Solidágo canadénsis L.). За ступенем небезпеки для навколишнього середовища і благополуччя людини цей чужорідний вид знаходиться в одному ряду з амброзією, борщівником Сосновського. Золотарник канадський вже сьогодні завдає великої шкоди не тільки природі Україні, але лісовому і сільському господарству. Зараз цей процес ще можна взяти під контроль. Якщо не зупинити поширення золотарника зараз, то вже через кілька років ця робота зажадає від нас незрівнянно більше сил і засобів.

Багаторічна трав’яниста рослина 60-120 (250) см заввишки. Стебло по всій довжині опушене; кореневище від короткого до довгого, повзуче; листя знизу до середини стебла, листкові пластини вузькі, яйцевидно-ланцетні; квіти золотисто-жовті.

Агресивному поширенню золотарника канадського сприяють кілька чинників. По-перше, як вид-чужинець, він не зустрічає так званих ворогів з числа рослин-конкурентів і комах. По-друге, кожен кущ золотарника виробляє до 100 тисяч насінин, які відрізняються дуже високою схожістю – до 95%. По-третє, коріння золотарника виробляють інгібітори – речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Слідом за цим зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює його тваринний і рослинний світ.

В багатьох країнах золотарник занесений до списку карантинних об’єктів, які являють серйозну загрозу не тільки біорізноманіттю, але й здоров’ю населення. В Китаї, до прикладу, золотарник – справжнє національне лихо. У боротьбі з золотушником канадським сьогодні у нас поки ще є невелика перевага, але це всього 3-5 років. Важливо використати її ефективно і зробити все можливе, щоб взяти золотарник під контроль. Для цього досить дотримуватися простого правила – підтримувати порядок на своїй землі. Якщо з ним не боротися, то за рік золотарник канадський може збільшити свою площу до 15 %.

Боротися з золотарником можна хімічними і механічними методами. Скошувати небезпечний бур’ян рекомендується в міру відростання до 15-20 см, тобто 3-4 рази за сезон. Альтернативою може бути одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов’язково утилізувати – спалити або закомпостувати. Там, де золотарник займає значні площі, ефективним рішенням буде переорювання з підсівом багаторічних злаків.

Багато хто вважає золотарник канадський корисною лікарською рослиною і дають йому волю на присадибних ділянках, забуваючи про його здатність завойовувати нові території. Але слід пам’ятати, що трава золотарника містить сильнодіючі токсичні речовини, і, як наслідок, тривале застосування його може викликати отруєння, біль у нирках. В даний час  на ринку з’явилось багато меду із золотарника, а дослідження його на токсичність не проводяться.

сайт зроблено в adgrafics