Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 Koca

Тим, хто хоче підтримувати зовнішній вигляд газону на рівні, складно обійтися без додаткових пристосувань. Коса з двигуном – якраз те, що спрощує цю задачу, скорочує витрати часу і сил господаря власної ділянки. Залишається тільки дізнатися, як вибрати мотокосу, яка буде відповідати поставленим завданням.

Мотокоса призначена для спрощення роботи, пов'язаної із збиранням трави, для косовиці сіна, догляду за газоном і прибудинковою територією. За її допомогою можна зрізати:

  • газонну траву;
  • бур'яни;
  • чагарники;
  • злакові рослини;
  • кореневу поросль дерев, молоді самосійки.

Бензокосами здійснюється прополка грядок, особливо часто їх використовують для обробки картоплі. Бензотриммер важче, ніж ручна коса, але завдяки заплічним ременям і відсутності широкого замаху зменшується навантаження на руки. Ножі заточуються набагато рідше – одного заточування вистачає приблизно на 5 Га трави.

Мотокоса виконує свої функції за допомогою насадки, в якій ріжучим елементом може бути жилка, яка намотується на котушку (товщина жилки від 1,3 до 4 мм), або спеціальний ніж. Ніж зрізає траву завдяки власній гостроті, а жилка – обертаючись з високою швидкістю. Насадка розташована внизу триммера, закривається кожухом, який перешкоджає попаданню піску, каменів, частин стебла на високій швидкості в оператора.

Рух на насадку передається з двигуна внутрішнього згоряння, який знаходиться на іншому кінці штанги. Саме в ній знаходиться редуктор, що передає зусилля з мотора на ріжучий елемент. Мотокоса може бути оснащена двох-або чотиритактним двигуном.

Перед початком роботи з землі прибираються камені, проводиться перевірка палива, масла (або їх суміші для двотактних моторів), цілісності захисного кожуха, чи правильно встановлені насадки для бензокоси. Насадка утримується над поверхнею землі на висоті, на якій буде зрізатись трава. Під час роботи оператор управляє косою ручками, розташованими на штанзі, сам інструмент тримається за допомогою плечового ременя, який надівається як ранцевий. Це знімає необхідність утримувати бензокосу в руках, що полегшує працю оператора.

Завдяки універсальності, мотокосу можна використовувати не тільки для підстригання газонної трави, але і на ділянках з нерівномірним рельєфом, великою кількістю перешкод у вигляді дерев, а також там, де густо ростуть жорсткі бур'яни і навіть невеликі кущі.

Щоб придбати відповідний інструмент, варто дізнатися, які види існують і як краще вибрати мотокосу:

  • професійні;
  • напівпрофесійні;
  • побутові.

Професійні мотокоси використовуються працівниками ЖКГ, сільськогосподарських кооперативів. Такий інструмент застосовується для покосу великих територій. Професійна мотокоса має більший розмір і вагу, ніж побутова. Вал знаходиться в центрі нерозбірної штанги, що виключає потрапляння всередину піску та іншого сміття, а також виключає появу через деякий час люфту. Діаметр вала і тип приводу може бути різним.

Оснащується професійний інструмент сталевим ножем на 3, 4, 8 пелюсток або триммерною головкою, на яку потрібно купити жилку товщиною від 2,4 мм.

До мінусів можна віднести підвищений рівень шуму, що змушує оператора працювати в навушниках, і високу ціну інструменту.

Побутова мотокоса виглядає як зменшена копія професійної. З нею також можна використовувати обидва види насадок, хоча використовують тоншу жилку. Потужність мотокоси нижче, вона підходить для обробки прибудинкової ділянки до 15 соток. Вона з розбірної штангою, що спрощує транспортування, зберігання пристрою. У деяких моделей штанга вигнута – це полегшує покіс трави під лавками або поруч зі складними перешкодами. Замовити мотокосу для невеликої ділянки можна порівняно дешево, а гучність у неї на порядок нижче, ніж у професійної.

Напівпрофесійна мотокоса збирає в собі переваги обох видів, підходить для підтримки презентабельного зовнішнього вигляду газону на ділянках до 25 соток, заготовки трави для невеликої кількості тварин.

Який мотор для мотокоси краще?

Велика частина мотокос оснащені двотактним мотором. Незважаючи на те, що бензинова коса давно випускається з чотиритактним двигуном, вона користується набагато меншим попитом. Кожна модель має свої плюси і мінуси, нижче наведено порівняння основних моментів.

1. Для двотактного двигуна потрібна паливна суміш (бензин і масло 2т), яка заливається в бензобак – окремий масляний бачок відсутній.

2. У двотактному двигуні менше запчастин, але вони (в першу чергу карбюратор) вимагають періодичної очистки від нагару масла.

3. Чотиритактний мотор дозволяє використовувати чистий бензин, що зменшує витрату палива і викид в атмосферу продуктів горіння масла.

4. Чотиритактна мотокоса важить на порядок більше, ніж коса з такою ж потужністю, забезпечена двотактним двигуном.

5. Найкраща мотокоса на середніх оборотах – чотиритактних, на високих – двотактна.

6. При роботі на великих майданчиках без перешкод витрати палива у чотиритактної мотокоси знижується за рахунок інерційної роботи двигуна.

7. Стартер на двотактній зазвичай ручний, а чотиритактна обладнана електростартером.

8. Під час косовиці навколо дерев, клумб, лавочок краще використовувати двотактну мотокосу, так як доводиться часто зупинятися, після чого двотактний двигун набирає обертів швидше.

9. Мотокоси з двотактним двигуном можна купити відносно недорого, а вартість з чотиритактним мотором вище.

Незалежно на те, який саме двигун з поршневою використовується, він буде саме бензиновим, а не дизельним. При необхідності на мотокосу можна купити новий двигун в зборі, але він повинен відповідати іншим елементам інструменту.

Вибираючи, яку купити мотокосу, – важливо, щоб вона відповідала майбутнім завданням, була зручна для роботи. Можна переглядати відгуки в інтернет-магазинах, але є основні характеристики, визначившись з якими, можна підібрати найбільш підходящий інструмент.

  • Форма рукоятки. Рукоятка – це кермо, за допомогою якого оператор управляє косою, направляє її в потрібну сторону.

Види рукояток:

  • D-подібна – одна рука знаходиться на рукоятці, друга – на штанзі біля двигуна. На рукоятці знаходяться всі органи управління мотокосою (запалювання, ручка газу, зупинка).
  • велосипедного типу – складається з двох ручок, оператор тримається за них обома руками;
  • Вал. Вал, за допомогою найпростішого зчеплення передає крутний момент двигуна на ножі, може бути двох видів:
  • гнучкий;
  • жорсткий.

Жорсткий вал витримує тривалі навантаження, більше підходить для роботи з ножами.

Але в більш ергономічну вигнуту штангу встановлюється гнучкий вал. Він не відрізняється такою довговічністю, як жорсткий, але відмінно амортизує удари в каміння.

Понижуючий редуктор розташовується в штанзі, яка також буває двох типів:

1. Цілісна – забезпечує надійність і довговічність, але транспортування може викликати складності.

2. Розбірна – таку мотокосу простіше перевозити або зберігати, вона не займає багато місця, але з часом в місці з'єднання може з'явитися люфт.

  • Ремінь. Ремінне кріплення може бути на одне або два плеча. При наявності вибору краще зупинитися на останньому – ремінь рівномірно розподіляє навантаження на плечові м'язи, що подовжує час роботи оператора без втоми. Професійний ремінь оснащується додатковими сумками і кишенями для інструменту.
  • Оснащення. Для виконання завдань на мотокосу встановлюється навісне обладнання.

1. Ніж. Найбільш часто використовується на бензокосарки, може бути з 3, 4 і 8 пелюстками. З його допомогою зрізаються бур'яни з жорсткими стеблами, коситься люцерна і злакові.

2. Жилка. М'яко зрізає ніжну газонну траву. Використання триммера дозволяє опускати косу максимально низько, не побоюючись того, що жилка зачепить грунт.

3. Пила. Являє собою диск з гострими зубами. Їм обрізаються гілки кущів і коренева поросль дерев.

4. Ножиці. Використовуються для формування кущів і дерев. Санітарна обрізка і надання декоративного виду відбувається швидко і без зусиль.

5. Культиватор. Використовують насадку культиватор для прополки і розпушування міжряддя на грядках.

Мотокоса стала поширеним інструментом серед дачників і власників прибудинкових ділянок. Вирішуючи, як вибрати інструмент для себе, варто звернути увагу власне на зручність. Це стосується не тільки роботи з мотокосою, але і її ремонту. Все з часом ламається і вимагає ремкомплекти, тому перед покупкою мотокоси потрібно переконатися, що у продажу є запчастини на даний інструмент.

сайт зроблено в adgrafics