Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs
but ap
but up
but zs

    З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань на гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз…).
Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.
Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, які потрапляють через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: грунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.
Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій - здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.
Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Вона залежить від характеру самого збудника, стану здоров'я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм.
Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.
У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.
Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:
• для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
• не пити воду з випадкових вододжерел;
• при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
• воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
• не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
• молоко (як сире, так і пастеризоване) обов'язково кип'ятити;
• овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
• не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
• мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
• всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
• кип'ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді
• купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже Ваше здоров’я!

сайт зроблено в adgrafics