Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Вода – невід’ємний елемент життя людини. Для того щоб бути завжди здоровим та добре почуватися, необхідно вживати тільки чисту та якісну питну воду. Вже давно вчені довели, що вода впливає на тривалість життя людини. Це не дивно, коли врахувати, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 90% людських хвороб спричинені вживанням неякісної води. В наш час питання якості питної води не втратило актуальності.

Якісна питна вода не містить шкідливих для здоров’я людини домішок. Вона повинна бути не тільки чиста на бактеріологічному рівні й не мати шкідливих для організму речовин, а й містити корисні мінерали (з води вони краще засвоюються, ніж з їжі).

Багато хто використовує фільтри для очищення води. Більшість фільтрів, що продаються на нашому ринку, призначені лише для доочищення. Ні в колодязі, ні в бюветі вода не проходить знезараження. Отже, якщо пропустити таку воду через фільтр, то вона лише додатково відфільтрується, але не знезаражується.

Дехто використовує звичайну водопровідну хлоровану воду, дуже небезпечну для здоров’я. Хоча хлор і знищує багато небезпечних мікробів, однак він є однією із причин виникнення деяких захворювань. Сполучаючись із наявними у воді органічними речовинами, хлор також утворює канцерогени. Якщо хлоровану воду пити тривалий час, організм різко втрачатиме мінеральні солі, що може, наприклад, призвести до збоїв у роботі серцево-судинної та кісткової систем, стати причиною передчасного старіння організму.

В нашій країні гарантоване постачання питної води для населення забезпечується «Водним кодексом України», Законом України «Про питну воду і питне водопостачання» та загальнодержавною програмою «Питна вода України». Цими документами наш уряд визначив конкретні завдання, спрямовані на досягнення головної мети – забезпечити населення України якісною питною водою.

Згідно з нормативами, зазначеними у вищевказаних документах, питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:

  1. Володіти хорошими органолептичними властивостями, бути прозорою, не мати стороннього присмаку та запаху.
  2. Не бути шкідливою за хімічним складом.
  3. Не містити хвороботворні бактерії та інші збудники захворювань.
  4. Не мати негативних властивостей, що обмежують її використання у побуті.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є кишкова паличка. Відомо, що кишкова паличка у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому середовищі. Саме ця властивість кишкової палички використовується в якості санітарно-бактеріологічного показника забруднення води.

Епідемічну безпеку питна вода проходить у системі централізованого водопостачання. Найголовніший етап водопідготовки – дезінфекція та знезараження питної води, яка досягається за допомогою комбінованих засобів обробки.

Уряду і відповідальним особам необхідно вдосконалювати сучасне обладнання, яке відповідає за контроль якості питної води. Україна має безліч проблем, та попри всі негаразди ми упевнено крокуємо вперед і дбаємо про власне здоров’я.

сайт зроблено в adgrafics