Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

11

Будь-яке свято (день народження, весілля, хрестини тощо) – чудова нагода відпочити від робочих буднів і відзначити його в сімейному колі або в галасливій компанії друзів. І, звичайно ж, традиційно ці заходи не обходяться без рясного святкового застілля.

Однак ці світлі моменти можуть бути затьмарені, якщо ми забудемо про ризик захворювання на гострі кишкові інфекції та можливості виникнення харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції – це численна група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами (сальмонели, ієрсинії, шигели, кампілобактерії, ротавіруси, норовіруси і інші) з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. Питома вага гострих кишкових інфекцій – харчові токсикоінфекції, коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Незважаючи на різноманітність проявів, що характеризують ту або іншу кишкову інфекцію, всі ці хвороби мають ряд спільних рис, через які їх можна об’єднати в одну групу.

Спільним для них є: зараження відбувається через рот; мікроорганізми затримуються і розмножуються переважно у шлунку і виділяються головним чином з калом або сечею; зараження відбувається при безпосередньому контакті з хворим і оточуючими його предметами при недотриманні правил особистої гігієни.

Причинами гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь також є порушення технології приготування страв, неправильне зберігання і транспортування харчових продуктів, недотримання правил особистої гігієни в процесі приготування страв.

Заражені патогенними мікроорганізмами продукти харчування часто не змінюють ні зовнішній вигляд, ні колір, ні запах, ні смак.

Найбільшу небезпеку становлять страви, які готуються без термічної обробки. В першу чергу це салати. В цьому випадку збудник потрапляє в блюдо з недостатньо добре промитими продуктами, кухонним інвентарем, що використовували в приготуванні (обробні дошки, ножі і т. д.), а також з погано вимитими руками.

Певну небезпеку становлять страви за типом заливних, а також страви з рубленого м’яса, які пройшли термічну обробку але вживаються в їжу в холодному вигляді. Наявні в них в незначних кількостях мікроорганізми розмножуються через порушення правил зберігання (температурний режим, терміни зберігання).

Поширення кишкових інфекцій перебуває в тісній залежності від санітарно-комунального впорядкування населених пунктів (прибирання їх від сміття і нечистот, впорядкування вбиралень, джерел водопостачання і санітарного стану мережі торгівельних установ і підприємств громадського харчування), а також від дотримання населенням правил особистої гігієни (миття рук перед вживанням їжі, після відвідання вбиральні і т. д.). Річки, озера, ставки та інші водоймища можуть бути заражені збудниками кишкових інфекцій при спусканні в них стічних каналізаційних вод, а також при надходженні різних нечистот, змитих дощовою водою. Харчові продукти заражаються при негігієнічній кулінарній обробці, транспортуванні та зберіганні.

Щоб уберегти себе і оточуючих від захворювання гострими кишковими інфекціями, необхідно дотримуватися наступних правил:

- всі харчові продукти слід зберігати закритими в чистому посуді, швидкопсувні - в межах допустимих термінів у холодильнику;

- готові до вживання продукти необхідно зберігати окремо від сирих продуктів;

- салати, вінегрети та інші швидкопсувні продукти не варто готувати про запас, краще вживати їх відразу після приготування, в крайньому випадку, вони можуть зберігатися в холодильнику не більше 12 годин;

- не слід змішувати свіжоприготовлену їжу з залишками від попереднього дня, але якщо готова їжа залишається на інший день, то перед вживанням її необхідно піддати термічній обробці (прокип’ятити або прожарити);

- не вживайте в їжу продукти з вичерпаним терміном придатності та ті, що зберігалися поза холодильником (особливо кондитерські кремові вироби, багатокомпонентні салати, заправлені сметаною або майонезом, і т. д.);

- овочі, фрукти і зелень перед вживанням необхідно ретельно промивати під проточною водою і обливати їх окропом;

- не купувати продукти в місцях несанкціонованої торгівлі;

- купуючи продукти харчування, які швидко псуються (молочні, ковбаси, готові салати, кондитерські вироби з кремом), звертайте увагу на їх терміни придатності та умови зберігання;

- суворо дотримуватись правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед приготуванням і в процесі приготування їжі, а також перед прийомом їжі, після відвідування туалету, прогулянок на вулиці;

- якщо ви відчуваєте себе нездоровим, маєте підвищену температуру, розлад шлунка, нудоту, болі в животі – ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для родини і гостей;

- при появі перших ознак захворювання на гострі кишкові інфекції не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря за медичною допомогою. Це дасть змогу поставити правильний діагноз, призначити повноцінне лікування і вжити заходів щодо запобігання поширенню інфекції. Чим скоріше розпочато лікування, тим успішніше результат.

Займатися самолікуванням неприпустимо і небезпечно.

сайт зроблено в adgrafics