Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Soniah

В цьому році під час цвітіння соняшника можна спостерігати явище філодіїпереродження трубчатих квіток у листові пластинки в середині кошика.

Явище набуло масового характеру як в Полонському районі, так і в Хмельницькій області та по всій Україні від поодиноких випадків до 5% від усієї площі посіву соняшника. Оцінити масштаб розповсюдження хвороби на сьогодні складно через те, що соняшник лише починає цвісти. Уражені гібриди різних селекційних компаній в різній мірі. Науковці притримуються думки, що це ураження інфекційного походження, викликане фітоплазмами (паразитичні бактерії з клітинами розміром 1 мікрометра, які не мають клітинних стінок), наближені ближче до вірусів за особливістю розвитку. Перезараження рослин фітоплазмами здійснюється сисними шкідниками (цикадки, попелиця, листоблішки). 

Проте посіви соняшнику в Полонському районі були оброблені інсектицидами системної дії один-два рази за вегетацію, тому спеціалісти агроформувань надають перевагу вірогідній версії неінфекційної природи виникнення даного явища, якому передували несприятливі та стресові умови розвитку рослин у фазу від 8 листків до початку цвітіння, різкі коливання денних та нічних температур, порушення системи живлення (надлишок азоту, дефіцит бору) через похолодання, гербіцидний стрес тощо. Зі слів науковців поки, що надійних і перевірених методів лікування хвороби немає. 

Для профілактики захворювання важливі: здоровий посівний матеріал, наявність генетичної стійкості, контроль розвитку бур’янів та комах-перенощиків. У період повного цвітіння облік повториться для складання більш повного аналізу ситуації. Хвороба не є новою, процес вивчення триває, і служба прогнозування веде постійний моніторинг розвитку захворювання.

Віра Трофімова, головний спеціаліст відділу прогнозування фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків 

сайт зроблено в adgrafics