Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Child toy

Дитячі іграшки – перші друзі Вашої дитини. На них покладена важлива функція – іграшки допомагають дитині всесторонньо розвиватись і пізнавати світ. Але іграшка може стати і ворогом для Вашої дитини. Як відрізнити хорошу іграшку від тієї , яку купувати точно не варто.

Вибираючи іграшку, необхідно звернути увагу на вимоги безпеки, які викладені в Технічному регламенті, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 року № 151, та Державних санітарних правилах і нормах безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей 5.5.6.012-98. 

Перерахуємо основні вимоги до безпеки дитячих іграшок і на що варто звернути увагу при виборі іграшок для дітей.

  • Безпечний матеріал, з якого виготовлена іграшка і безпечне покриття.
  • Маленька дитина обов’язково оближе іграшку, тому фарба не повинна злазити.
  • Відсутність неприємного різкого запаху.
  • Міцність. Неміцні іграшки, від яких діти можуть відламати якісь частини, можуть поранити дитину або заподіяти шкоду. Тому перевіряйте надійність всіх кріплень і з’єднань. У м’яких іграшок дуже часто відклеюються очі – маленька дитина може взяти їх в рот.
  • Безпечна конструкція. Відсутність гострих країв і задирок, вузьких щілин і отворів, куди можна засунути пальці. Для самих маленьких небезпеку можуть становити іграшки з довгими мотузками (більше 15 см).
  • Безпечний звук. Уникайте іграшок з гучним, пронизливим і різким звуком, які можуть пошкодити слух дитини. Вибирайте іграшки, що видають спокійні і мелодійні звуки.
  • Безпечний розмір. Сама іграшка та її складові частини повинні бути досить великими, щоб маленька дитина не проковтнув їх. На іграшках зазвичай вказується, з якого віку вона рекомендується для дитини – якщо на ній стоїть знак «від 3-х років», значить, що вона може містити дуже дрібні деталі.
  • Безпечна вага. Співвідношення ваги іграшки і дитини. Чи зможе дитина підняти іграшку? Чи не занадто вона важка для неї? Чи не зашкодить собі, якщо її впустить?
  • Гігієнічність. Можливість мити і прати іграшку. 
  • Реалістичність іграшки. Слід купувати іграшки, які схожі на реальних звірів або людей, щоб дитина могла проводити аналогію. Психологи не рекомендують купувати дітям монстрів, мутантів і т. д.
  • Гарантія якості. Іграшки слід купувати в спеціалізованих магазинах – це і буде гарантією того, що всі необхідні вимоги дотримані. На вулиці продавці рідко мають необхідну документацію на свій товар. У магазинах же з цим строго, на всю свою продукцію вони повинні мати Декларацію про відповідність, яку видає виробник дитячих іграшок, а також інформацію щодо безпечності. 
  • На етикетці дитячої іграшки обов’язково повинна бути вказана наступна інформація:
  • назва іграшки, найменування країни-виробника, найменування фірми, яка виготовила іграшку, посилання на технічний регламент, підтвердження якості товару, інформація про основні споживчі властивості іграшки, умови зберігання та експлуатації, дата виробництва і термін придатності, а так само можуть бути вказані складові частини іграшки.
  • Іграшки слід вибирати відповідно до вікових категорій, які вказуються на попереджувальних написах, а так само звертати увагу на правила безпечного використання іграшок.

Наприклад:

1. «Не рекомендовано дітям до 3-х років» – на іграшках, які становлять небезпеку для дітей у віці до 3-х років.

2. «Увага! користуватися тільки під безпосереднім наглядом дорослих» – на іграшках функціонального значення, які становлять небезпеку для дітей.

3. «Обережно! - Щоб уникнути можливості заплутування дитини, зніміть іграшку, коли дитина почне підніматися на руках і колінах!» – на іграшках, які використовуються в колисці, дитячому ліжечку або колясці.

Потрібно пам’ятати про те, що економити на дитячих іграшках ні в якому разі не можна! Неякісні іграшки можуть стати причиною травм і пошкоджень, отруєнь токсичними речовинами і виникнення алергії у дитини.

Будьте уважні при виборі іграшок для Вашої дитини! Нехай іграшки завжди приносять Вашому малюку тільки радість і позитивні емоції.

сайт зроблено в adgrafics