Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

  За звітний період спеціалісти відділу працювали відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2020 рік. Проведено 1 планову виїзну перевірку характеристик радіообладнання, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції». 

Під час проведення планових перевірок характеристик радіообладнання відібрано зразки продукції, для проведення експертизи (випробування).

За результатами перевірки суб'єкту господарювання видано 6 Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких: 1 Рішення щодо усунення формальної невідповідності, 2 Рішення щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами та 2 Рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

Проведено аналіз повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувалися такі рішення, зокрема взято до відома матеріали перевірки 1 кварталу 2020 року, які надіслані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області, які виконані повністю, але не результативно, оскільки продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність із встановленим вимогам. Данні види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

Проводиться постійна робота з опрацювання наказів, розпоряджень та інших доручень керівництва управління, а також вживаються усі необхідні заходи відповідно до чинного законодавства.

При проведенні перевірки застосовувались засоби відеофіксації.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 6 звернень громадян, з них; 2 письмових та 4 усних. Крім того, 22 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав. 

Проведено 1 планову та 1 позапланову перевірки, про що складено відповідні документи. До адміністративної відповідальності притягнуто 4 підприємці з накладенням штрафу на загальну суму 0,680 тис.грн. При проведенні перевірки застосовувались засоби відеофіксації.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 4132 га.

Також, проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в агроформуваннях області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 355 тис. га., з них від бур’янів на площі 133 тис.га; від шкідників на площі 88 тис.га: від хвороб на площі 134 тис.га. Закуплено 49 тонн засобів захисту рослин.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 56;
  • карантинних сертифікатів – 13.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 137 одиниць;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 311 т;
  • зерна, зернопродуктів – 512 т;
  • свіжих овочів та фруктів – 210 т;
  • лісоматеріалів – 6153 м3;
  • пиломатеріалів – 523 м3;
  • пакувальної тари з деревини – 4200 один;
  • продуктів харчування – 208 т;
  • виробів з деревини – 3 шт.

Проведено:

  • 7 перевірок державного нагляду  (контролю) додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. 

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Здійснено плановий захід державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

На сайті Головного управління розміщено інформаційний матеріал: «Підготовка складів та зерноочисної техніки до приймання насіння нового врожаю».

Проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження правопорушень законодавства України в сфері насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО з 8 суб’єктами господарювання та 1 фізичною особою - підприємцем.

Згідно до поданої Заяви, спеціаліст відділу здійснив виїзд до суб’єкта насінництва Городоцького району з метою надання рекомендацій під час догляду за сортовими посівами, насіння з яких планується до реалізації.

Відповідно до індивідуальних програм підвищення рівня професійної компетентності державних службовців 2 фахівці відділу проходили онлайн навчання на базі платформ «Дія. Цифрова освіта» та «Українська школа урядування».

Надавалась консультативна допомога агроформуванням щодо ведення насінництва, додержання технологічних та методичних вимог насінництва для забезпечення збереження сортової чистоти насінницьких посівів озимих та ярих культур, порядку визначення сортових і посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, підготовці матеріально технічної бази до приймання насіння нового врожаю.

Відділ безпечності харчових продуктів

З метою виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2020 рік інспекторами Держпродспоживслужби в районах та містах області протягом тижня відібрано 5 зразків яловичини, 5 зразків свинини, 4 зразки яєць та 2 зразків молока. Слід зазначити, що зразки  були доставлені в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби та в подальшому направлені для проведення досліджень на наявність зеранолу, піретроїдів,  хлорорганічних  та фосфорорганічних пестицидів, хімічних елементів (свинцю та кадмію), та радіонуклідів до Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби (м. Львів).

Протягом п’яти місяців поточного року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках в районах та містах області, при здійсненні ветеринарно-санітарного контролю за реалізацією харчових продуктів, не допущено до реалізації 326 кг м’яса та субпродуктів яловичини, 3 852 кг м’яса та субпродуктів свинини по причині виявлення ехінококозу, метастронгільозу та стороннього запаху, 639 кг молочної продукції з причин механічного забруднення та фальсифікації, 86 кг риби з причини невідповідного запаху  та 6 760 кг рослинної продукції.

Відділ державного контролю 

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 95 потужностей. Всього зареєстровано на території області 14827 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту трьох партій молочної продукції за межі держави.

Також, було проведено 19 позапланових заходів з них 8 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 11 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 10 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

За результатами проведених заходів за зверненням двох суб’єктів господарювання було видано експлуатаційних дозволи на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

Також на територію області завезено добове поголів’я птиці в кількості 55 тис. голів з Республіки Польща та 54 тисячі з Чеської Республіки.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 5 запитів щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин  по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року  щеплено проти:

- КЧС – 151972 голови,

- сказу – 108904 голови, 

- сибірки 30914 голови, 

- досліджено на туберкульоз – 125135 голів.

Проводиться збір і аналіз інформації про хід диспансеризації тварин в населених пунктах області.

Впродовж тижня здійснено два виїзди до територіальної установи ГУ ДПСС в області.

З початку року в результаті  роботи з профілактики АЧС  проведено 36761 бесіду, роздано 7955 інформаційних матеріалів, розклеєно 2295 листівок, проведено 51 схід села, надруковано 11 статей в пресі.

В ході  роботи з профілактики ВПГП  проведено 29 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 67908 бесід з населенням, 83 зустрічі з територіальними громадами, роздано 16673 інформаційних матеріали. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1339 населених пунктів, 66580 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено.  Проведено 5515 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 20 птахогосподарських потужностях утримується 3893 тис. гол. птиці, проведено 49 перевірок. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 4245 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 171 особа притягнена до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Спільно з працівниками поліції щоденно проводяться рейдові перевірки щодо дотримання карантинних, профілактичних та протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання різних форм власності, щодо поширення коронавірусної інфекції. Проведені бесіди, вручені рекомендаційні листи.

Проведено:

- 3 планових, 9 позапланових та 220 комісійних обстежень;

- 15 об’єктів комунального водопостачання, 107 колодязів громадського користування;

- обстеження підприємств торгівлі, місць видалення побутових відходів, перукарень, салонів краси, ДНЗ.

У 45,4% усіх обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків, надані приписи та рекомендації;

  • лекцію для працівників КП Нетішинської міської ради «Комфорт» на тему дотримання вимог санітарного законодавства на пляжах

Взято участь:

  • в 7 засіданнях ТЕБ та НС при Дунаєвецькій, Полонській, Чемеровецькій, Новоушицькій, Старосинявській, Шепетівській РДА з питань протидії поширенню коронавірусу COVID-19; 
  • в робочій нараді Білогірської РДА з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до осінньо-зимового періоду 2020-2021 років.
  • в нараді з завідуючими ДНЗ №1 та №2 смт. Віньківці по питаннях робити ДНЗ в період карантинних послаблень та вимог постанови головного державного санітарного лікаря України №25 від 21.05.2020р. 
  •  в нараді з перевізниками Віньковецького району  по питаннях протидії поширенню профілактики та інфікування коронавірусом.
  • в  нараді  з працівниками дошкільного закладу «Дзвіночок»     Новоушицької ОТГ «Основні вимоги до проведення підготовчого етапу відновлення діяльності закладів дошкільної освіти в умовах послаблення карантинних заходів.
  • нараді при голові Славутської РДА «Щодо виконання постанови КМУ № 211 від 11.03.2020 р. «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19».
сайт зроблено в adgrafics