Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

В Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України утворено робочу групу, що займеться питаннями регулювання генетично модифікованих організмів. До складу групи увійшли експерти міністерства, а також представники провідних галузевих організацій та асоціацій, зокрема і Насіннєва асоціація України.

Робочу групу створено з метою розроблення заходів з адаптації українського законодавства до актів права Європейського Союзу у сфері державного регулювання генетично модифікованих організмів. Положення про новоутворену групу зафіксовано наказом Мінекономіки № 966-20 від 26.05.2020.

Ця робоча група стане тимчасовим консультативно-дорадчим органом. ЇЇ створено з метою впровадження ефективного державного регулювання використання генетично модифікованих організмів, обігу, системи контролю, вимог до розміщення на ринку та маркування генетично модифікованої продукції в сільському господарстві та харчовій промисловості, а також установлення відповідальності за порушення законодавства в цій сфері.

Основними завданнями робочої групи є:

  • підготовка рекомендацій щодо адаптації законодавства України до актів ЄС;
  • підготовка питань для виявлення проблем/ та розробка пропозицій щодо вдосконалення системи державного регулювання генетично модифікованих організмів;
  • підготовка звітів щодо поточного стану імплементації актів права Європейського Союзу тощо.

Джерело інформації: Насіннєва асоціація України.

Принагідно варто згадати, що на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для отримання зауважень та пропозицій опубліковано проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за правопорушення у сферах, які регулюють питання насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах».

Проєкт Закону розроблений з метою погодження статей Кодексу України про адміністративні правопорушення у сферах, які регулюють питання насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах з визначеною концепцією реформування системи центральних органів виконавчої влади, та створення належних умов для ефективної діяльності новостворених органів виконавчої влади чи таких, яким передано функції і повноваження ліквідованих центральних органів виконавчої влади постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

Проєкт передбачає адміністративну відповідальність за порушення вимог біологічної та генетичної безпеки при використанні генетично модифікованих організмів у відкритій системі на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності. Так, недотримання або порушення вимог стандартів, регламентів, норм і правил створення, використання, транспортування, зберігання, реалізації генетично модифікованих організмів тягне за собою накладення штрафу на громадян від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Недотримання або порушення вимог біологічної та генетичної безпеки при утилізації та знищенні генетично модифікованих організмів тягне за собою накладення штрафу на громадян від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Використання незареєстрованих генетично модифікованих організмів або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних
цілей), тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний нагляд і контроль щодо дотримання вимог біологічної та генетичної безпеки при використанні генетично модифікованих організмів у відкритій системі на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності тягне за собою накладення штрафу на громадян від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

сайт зроблено в adgrafics