Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

У травні 2020 року сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на підставі звернення громадянина здійснено позапланову перевірку суб’єкта господарювання, що надає послуги з поводження з побутовими відходами мешканцям м. Красилів.

Під час здійснення позапланової перевірки встановлено порушення вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами. Затвердження та застосування вищевказаних тарифів суперечить вимогам пункту 3 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII, згідно з яким «Договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом». 

З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон).

Зокрема, Законом змінено не лише назви комунальних послуг, а й підходи до їх надання, обліку, адміністрування, порядку формування та встановлення тарифів.

Відповідно до Закону відносини, що виникають у процесі надання та споживання послуг регулюються договорами, які укладаються відповідно до типових договорів, (стаття 12 Закону та п. 6 Правил № 690, №1070).

Законом також визначено, що типові договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону.

Так як, ціни/ тарифи, а також порядок оплати послуг є істотними умовами договору про надання послуг з поводженням з побутовими відходами, розмір тарифів на вищезазначені послуги не може бути зміненим виконавцем відповідних послуг та встановленим органами місцевого самоврядування протягом дії договорів, які були укладені до введення в дію Закону, тобто до 01 травня 2019 року.

Застосування тарифів на послуги з поводженням з побутовими відходами, які встановлені уповноваженими органами після 01 травня 2019 року, може здійснюватися виключно в умовах переходу на нові договори про надання послуг.

Однак, суб’єктом господарювання не укладено договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами із споживачами, які б відповідали вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 р. № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами і типового договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами» в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 318 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» та додатку до Правил. 

Так, рішенням виконавчого комітету Красилівської селищної ради 29 січня 2020 року №135, всупереч вимогам Закону, затверджено нові тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами для виконавця даних послуг для груп споживачів бюджетних установ та інших споживачів, які були введені в дію з 01 лютого 2020 року, що призвело до необґрунтованих нарахувань плати за наданні послуги споживачам.

За результатами позапланової перевірки Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області складено припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін до суб’єкта господарювання з вимогою:

  • нараховування споживачам плати за наданні послуги з поводження з побутовими відходами здійснювати за тарифами, які були введені в дію з 05 серпня 2018 року рішенням виконавчого комітету №284 «Про коригування тарифів на послуги з вивезення ТПВ» від 12 липня 2018 року;
  • повернути споживачам послуг (бюджетним установам та іншим споживачам) з поводження з побутовими відходами зайво отримані кошти за наданні послуги за період з 01 лютого 2020 по 30 квітня 2020 шляхом здійснення перерахунку плати за надані послуги на суму 17772,96 гривень. 

Також надано припис виконавчому комітету Красилівської селищної ради з вимогою:

  • скасувати рішення виконавчого комітету Красилівської селищної ради від 29 січня 2020 року №135 «Про коригування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами для бюджетних установ та інших споживачів»;
  • зобов’язати комунальне підприємство, що здійснює надання послуг з поводження з побутовими відходами запровадити нові тарифи лише після укладання нових договорів відповідно до вимог чинного законодавства;
  • забезпечити введення в дію нових тарифів тільки після укладення із споживачами комунальних послуг договорів у відповідності до вимог чинного законодавства.
сайт зроблено в adgrafics