Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Рішенням Хмельницької обласної ради від 14.06.2018 р. № 39-19/2018 було затверджено Програму боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки. ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області при розробці Програми визначило мету – провести комплекс заходів і привернути увагу громадськості до існуючої проблеми боротьби із небезпечними бур’янами.

Амброзія полинолиста – однорічна рослина, небезпечний карантинний бур’ян. За сильного засмічення повністю витісняє інші рослини та відчутно (на 50-70 %) або й зовсім знищує врожай польових культур. Крім цього, пилок амброзії викликає алергічне захворювання у людей, яке легко переростає в бронхіальну астму. Розмножується амброзія тільки насінням, яке утворюється у великій кількості (від 50 до 3000, а потужні рослини і до 40 тис. насінин, які зберігають схожість від 5 до 40 років). Всі заходи мають бути спрямовані на недопущення утворення насіння та пилку.

Найефективнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини із застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби. Агротехнічний метод має ключове значення на сільгоспугіддях. Це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів із багаторічних трав. Багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої. Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується. Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні площадки, промислові території тощо), де виключене застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням. Хаотичне випадкове скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, утвориться насіння на цих гілках, яке засмітить ґрунт. Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо перед початком її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити декілька проблем – утворення алергенного пилку та утворення насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня. 

Вищезазначені заходи матимуть результат тільки у разі їх систематичного виконання протягом тривалого періоду.

сайт зроблено в adgrafics