Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Secondhand

Магазини секонд хенду та стокового одягу стали досить популярними серед українців. Такі торговельні заклади дедалі частіше відкриваються і в нашому місті. Чимало людей поспішає туди, щоб обрати дешеві товари – одяг, взуття тощо.

Але інколи виникають непорозуміння між продавцями та покупцями, якщо товар виявився низької якості або не підійшов з тієї чи іншої причини. Люди намагаються вирішити подібні конфліктні ситуації, застосовуючи законодавство про захист прав споживачів. Але чи праві вони? Чи поширюється закон на торгівлю імпортованими речами, які вже були у використанні (асортимент магазинів секонд хенду) або зовсім нові, фірмові, але не продані вчасно, коли виробник вимушений реалізувати їх за досить низькою ціною (сток)?

Якщо з товарами, які реалізуються у магазинах секонд хенду, все більш-менш зрозуміло, то що таке сток, не всі знають. Дехто думає, що це секонд хенд або митний конфіскат дешевого вжитку з Туреччини чи Китаю, що потрапляє на територію нашої держави незаконно. Насправді стоковий одяг (від англійського stock – «запас», «той, що зберігається на складі» – це залишки минулих колекцій фірмових магазинів). Це повинні бути абсолютно нові, якісні, брендові речі.

Люди запитують, які вони мають права відносно цих товарів. Є ще таке поняття, як комісійний товар – він також був у використанні, але реалізується через мережу комісійних магазинів. Отже, на всі товари, що вже були у використанні, в разі виявлення певного дефекту також поширюється Закон України «Про захист прав споживачів», зокрема, стаття восьма, яка говорить про те, що ситуація вирішується за погодженням обох сторін або на розсуд продавця – повертати гроші або замінити товар. У даному випадку споживач обмежений у своїх правах. Дія даної статті закону не стосується стокових товарів. Про стоки в законі мова взагалі не йде. Але варто розуміти, що речі, які продаються у таких магазинах, мають бути новими. Тобто людина, придбавши товар у такому магазині, захищена законом і має всі права, прописані стосовно купівлі нових речей у традиційних закладах торгівлі.

Трапляється, що деякі продавці видають сток за повноцінний актуальний фірмовий одяг чи взуття, збільшуючи реальну ціну порівняно із закупівельною іноді вдесятеро. Але сток не може коштувати так само дешево, як секонд хенд і водночас не може бути таким дорогим, як одяг нової колекції. Також буває, що деякі недобросовісні продавці «підмішують» до стоку речі, які на перший погляд абсолютно такі ж самі, але насправді виготовлені на спецзамовлення в Китаї чи Туреччині. Трапляється, що до стоку підкидають і якісний секонд хенд категорії «екстра».

Буває, що людина купує на базарі нібито брендову річ, а в ній ходить пів міста, значить вона повинна розуміти, що це дешева підробка. Нехай навіть дизайн чи шви подібні до оригіналу, завжди знайдеться чинник, «завдяки» якому ви проносите цю річ сезон – максимум два (низька якість матеріалу, клею, ниток тощо).

Товар зі стокових магазинів відрізняється високою якістю і тим, що кожна річ має власне ім’я – світовий бренд. Це не той одяг, яким наповнені наші базари. До стокових магазинів одяг надходить запакований, з етикетками, на ньому стоїть закупівельна ціна й та, яку ставить магазин, тому споживач має всі права передбачені Законом України «Про захист прав споживачів» і повинен його вміти застосовувати.

сайт зроблено в adgrafics