Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Як відомо, Україна досить тривалий період співпрацює з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) (англ. Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)) в сфері насінництва. Внаслідок цієї співпраці, після проходження довготривалої процедури, в 2011 році Україна приєдналася до 2 із 7 схем сортової сертифікації насіння – Схеми сортової сертифікації насіння зернових культур та Схеми сортової сертифікації насіння кукурудзи та сорго.

Насіннєві схеми ОЕСР включають в себе низку загальних правил та вимог до виробництва насіння, польового інспектування насіннєвих посівів, маркування насіння та видачі сортових документів.

Приєднання до схем сортової сертифікації дало змогу суб’єктам насінництва, здійснюючи виробництво та сертифікацію насіння відповідно схем, отримувати міжнародний сертифікат ОЕСР. І, відповідно, здійснювати реалізацію виробленого насіння таких культур як пшениця, жито, тритикале, ячмінь, овес, рис, просо, гречка, кукурудза та сорго в країнах приєднаних до насіннєвих схем за наявності лише сертифікату ОЕСР та сертифікату ISTA, без додаткової перевірки показників зазначених у цих Сертифікатах.

Проте, робота з приєднання до схем ОЄСР на цьому не завершилась. Її наслідком стало набрання чинності 29 травня 2020 року Закону України «Про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітних та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку», який засвідчує приєднання України ще до двох вищеназваних схем сортової сертифікації насіння та до механізмів, за якими діють ці схеми в розвинених країнах. Тепер Сертифікати, що засвідчують сортові якості вітчизняного насіння видаватимуть за міжнародними нормами.

Участь в Насіннєвих схемах ОЄСР спрощує доступ широкого спектру українського насіння сортів хрестоцвітних, олійних, прядивних культур, цукрового та кормового буряку на ринки більш ніж 60 країн світу,посиленню його конкурентоспроможності. Отже, справа за виробниками.

сайт зроблено в adgrafics