З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранніх овочей, ягід та фруктів.
Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.
Рослинна продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і перевірена на вміст нітратів, який не перевищує гранично допустимий вміст – є безпечною. В домашніх умовах перевірити овочі та фрукти на вміст нітратів можливо, але результат може бути недостовірним. Достовірними є методи дослідження, які використовуються в акредитованих лабораторіях. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, зокрема і про рівень нітратів у перевірених ранніх овочах та фруктах. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товарно-транспортні накладні та документи, що несуть інформацію про даний харчовий продукт.
Нітрати – особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування.
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах та зелені, і не тільки. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки. Щодо безпечної для людини дози, однозначно відповісти на це запитання важко. Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму.
Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, та й нема сенсу – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їх кількість все таки можна. Важливо знати, що під час зберігання і приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Під час варіння, бланшування, консервування, засолення, очищення рівень нітратів в овочах зазвичай знижується. Наприклад, чищення картоплі від шкірки знижує концентрацію нітратів приблизно на 30-40%. Квашення, консервування, соління, маринування призводить до зменшення концентрації нітратів в овочах.
Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.
Якщо з’їсти овочі або зелень з надлишковим вмістом нітратів можуть виникнути симптоми гострого отруєння: нудота, блювання, діарея, зниження артеріального тиску, загальна слабкість тощо. Особливо небезпечними високі дози нітратів є для дітей.
Корисні поради:
- купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
- не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи даної продукції;
- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
- під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
Рекомендації для зменшення кількостішкідливих речовин в плодах:
Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті.
Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:
- перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
- очищуйте шкірку овочів, адже в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
- нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
- перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
- вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку. Декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, тоді всі вітаміни зберігаються;
- піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
- приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок або сертифікат якості і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі.
Не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль, бережіть себе, своїх дітей та рідних!