Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) належить до об’єктів внутрішнього карантину. Це - типовий поліфаг, який пошкоджує близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. Не обходить стороною яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, горобину, шовковицю, грецький горіх, бузину, клен, липу, вербу та інші листяні породи. Але найбільшої шкоди завдає клену і шовковиці.

Попри карантинний статус метелик досить широко розповсюджений в Україні.

В Україні вогнища АБМ вперше були зафіксовані 1952 р. в Закарпатській області. Незважаючи на інтенсивні заходи боротьби, розпочалось поступове розширення ареалу. Розповсюдження виду відбувається за допомогою вітру (причому слід зазначити, що повітряними масами переносяться не тільки метелики, але і гусінь, яка має густий волосяний покрив та велику парусність). Розселення шкідника відбувається і транспортними засобами, різними видами вантажу, що призводить до утворення нових вогнищ, досить віддалених від основної зони заселення. Ізольовані осередки, в яких шкідник розмножується, тривалий час залишаються непоміченими, охоплюючи все більшу територію. Дрібні вогнища зливаються у крупніші, а ті, в свою чергу, утворюють зони широкого розповсюдження.

Минулого року в місті Старокостянтинові на площі 4000 га та Старокостянтинівському районі на площі 224 га вперше було виявлено американського білого метелика. В нашому регіоні шкідник розвивається в ІІ поколіннях. Перші метелики з’являються, зазвичай, на початку травня, але в цьому році метеликів  можна було бачити вже в третій декаді квітня. Літають вони 25-30 днів вечорами та вночі. Тіло метелика вкрите густими білими волосками. Оскільки імаго не потребує додаткового живлення, то відразу після вильоту і парування самиці розпочинають відкладати яйця. Одна самиця може відкласти до 1500 яєць, головним чином, на нижню поверхню листків, частіше по периферії крони дерева. Розвиток яєць залежить від температури і триває 6-15 днів.

Відроджені гусені скелетують листя дерев, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Знижується урожайність і захисна, декоративна, естетична функції насаджень. Гусінь живиться в середньому протягом 45 днів, а потім заляльковується. На розвиток лялечки потрібно до 14 діб.

Літ метеликів другого покоління починається з другої половини липня. Метелики цього покоління відкладають до 2300 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, заляльковуються і залишаються до весни наступного року. Зимує шкідник у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, ящиках.

Карантинний режим по АБМ в с. Великий Чернятин Старокостянтинівського району на площі 234 га запроваджений розпорядженням Старокостянтинівської районної державної адміністрації з 23 вересня 2019 року.

Карантинний режим по АБМ у місті Старокостянтинові на площі 4000 га запроваджений розпорядженням Хмельницької обласної державної  адміністрації з 27 вересня 2019 року. Розпорядженнями адміністрацій також затверджені фітосанітарні заходи з локалізації та ліквідації вогнищ американського білого метелика. Виконання цих заходів покладається, здебільшого, на землевласників та землекористувачів.

Щоб не допустити поширення американського білого метелика, необхідно максимально знищувати гусінь шляхом зрізання гілок разом з павутинними гніздами шкідника та їх спалюванням. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

Пам’ятайте! Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10-15 річного віку. І головне: найцінніше, що в нас є, – це наше довкілля. Зрештою, від нього залежить здоров’я нації. Захистити його –  це наш спільний громадянський обов’язок!

сайт зроблено в adgrafics