Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу планові перевірки характеристик продукції не здійснювались у зв’язку з набранням чинності Закону України від 17.03.2020р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короно вірусної хвороби (COVID-19)».

Проведено аналіз 4-х повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувалися такі рішення, зокрема взято до відома матеріали перевірки 1 кварталу 2020 року, які надіслані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області, які виконані повністю, але не результативно, оскільки продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність із встановленим вимогам. Данні види продукції взяти на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

Проаналізовано та опрацьовано зміни до закону України «Про державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції».

  Проводиться постійна робота з опрацювання наказів, розпоряджень та інших доручень керівництва управління, а також вживаються усі необхідні заходи відповідно до чинного законодавства.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 4 звернення громадян, з них; 1 письмове та 3 усних. Крім того, 14 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав. 

Проведено 1 позапланову перевірку, про що складено відповідні документи.

При проведенні перевірки застосовувались засоби відеофіксації.

Фітосанітари

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 5316,0 га.

Також, проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в агроформуваннях області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 200 тис. га., з них від бур’янів на площі 91,5 тис.га; від шкідників на площі 42,2 тис.га: від хвороб на площі 65,7 тис.га, біометод застосований на площі 0,84 тис.га. Закуплено ЗЗР 68,6 тонн.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 55;
  • карантинних сертифікатів – 56.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 225 одиниць;
  • насіневої та товарної картоплі – 87 т.;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 357 т;
  • зерна, зернопродуктів – 233 т;
  • зрізи квітів – 261 тис. шт;
  • свіжих овочів та фруктів – 193 т;
  • лісоматеріалів – 3197 м3;
  • пиломатеріалів – 176,0 м3;
  • вироби з деревини – 3 тонн;
  • пакувальної тари з деревини – 3770 один;
  • продуктів харчування – 159 т;
  • інші об’єкти регулювання – 18 т.

Проведено:

  • 14 перевірок державного нагляду  (контролю) додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. 

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

В телефонному режимі та підчас зустрічей проведено роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження правопорушень законодавства України в сфері насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО з 10 суб’єктами господарювання і 3 підприємцями що здійснюють роздрібну торгівлю насінням овочевих культур та садивним матеріалом багаторічних насаджень.

В газеті «Наддністрянська правда» Новоушицького району надруковано статтю на тему «Польове оцінювання насіннєвих посівів». На сайті Головного управління розміщений інформаційний матеріал «Відведення насінділянок сільськогосподарських культур та проведення сортової сертифікації».

Надавалась консультативна допомога агроформуванням щодо ведення насінництва та удосконалення догляду за насінницькими посівами сільськогосподарських культур, додержання технологічних та методичних вимог насінництва для забезпечення збереження сортової чистоти насінницьких посівів озимих та ярих культур, порядку визначення сортових і посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, з питань включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва та щодо порядку внесення змін до відомостей, які містить такий реєстр, підготовці матеріально технічної бази до приймання насіння нового врожаю.

Виконувались інші доручення керівництва (підготовка відповідей надоручення ДПСС України, тощо).

Відділ безпечності харчових продуктів

З метою виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2020 рік інспекторами Держпродспоживслужби в районах та містах області протягом тижня відібрано 50 зразків яловичини, 46 зразків свинини, 9 зразків м’яса птиці, 12 зразків риби, 49 зразків яєць та 30 зразків молока. Слід зазначити, що зразки були доставлені в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби та в подальшому направлені для проведення досліджень на наявність стельбенів, тіреостатиків, синтетичних стероїдів, антибактеріальних субстанцій, антгельмінтиків та кокцидіостатиків до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ).

Відділ державного контролю 

Надано погодження на здійснення експорту двох партій молочної продукції, семи партій шроту соєвого та однієї партії муки м’ясокісткової за межі держави. 

Також, було проведено 11 позапланових заходів з них 5 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 6 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 3 позапланових заходи на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 58 тис. голів з Республіки Польща та 75 тис. голів з Чеської Республіки. 

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 5 запитів щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року щеплено проти:

  • КЧС – 14552 голови,
  • сказу – 87055 голів, 
  • сибірки 23976 голів, 
  • досліджено на туберкульоз – 14992 голови.

Проводиться збір і аналіз інформації про хід диспансеризації тварин в населених пунктах області.

Здійснено виїзд до територіальної установи ГУ ДПСС в області для розгляду 2 скарг громадян.

Отримано і проведено розподіл 3 партій імунопрепаратів, закуплених за кошти державного бюджету.

Ведеться формування планів протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних та паразитарних хвороб.

З початку року за результатами роботи з профілактики АЧС проведено 30987 бесід, роздано 6678 інформаційних матеріали, розклеєно 1811 листівок, проведено 35 сходів села, надруковано 11 статей в пресі.

В ході  роботи з профілактики ВПГП  проведено 29 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 63998 бесід з населенням, 83 зустрічі з територіальними громадами, роздано 15468 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1299 населених пунктів, 63204 дворогосподарства. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 5515 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 20 птахогосподарських потужностях утримується 3814 тис. гол. птиці, проведено 44 перевірки. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 3907 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 143 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Спільно з працівниками поліції щоденно проводяться рейдові перевірки щодо дотримання карантинних, профілактичних та протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання різних форм власності, щодо поширення коронавірусної інфекції. Проведені бесіди, вручені рекомендаційні листи.

Проведено:

  • 5 планових, 4 позапланових обстеження об’єктів та 356 комісійних обстежень.
  • планово та комісійно обстежено 10 об’єктів комунального водопостачання, 269 колодязів громадського користування
  • обстеження агропродовольчих ринків області.

В 54,5% усіх обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків, надані приписи та рекомендації;

Взято участь:

  • в роботі 3 комісій ТЕБ і НС при Віньковецькій, Чемеровецькій, Шепетівській районних державних адміністраціях «Про вжиття додаткових заходів з метою запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2». 
сайт зроблено в adgrafics