Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

  За звітний період спеціалістами відділу планові перевірки характеристик продукції не здійснювались у зв’язку з набранням чинності Закону України від 17.03.2020р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короно вірусної хвороби (COVID-19)».

  Проведено аналіз повідомлень  рішень, наданих (надісланих) суб'єктами господарювання, яких стосувалися такі рішення, зокрема взято до відома матеріали перевірки 1 кварталу 2020 року,  які надіслані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області, які виконані повністю, але не результативно, оскільки, продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність із встановленими вимогами. Дані види продукції взяті на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага.

 Проводиться постійна робота з опрацювання наказів, розпоряджень та інших доручень керівництва управління та вживаються усі необхідні заходи відповідно до чинного законодавства.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 3 письмових звернень громадян. Крім того, 19 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав. 

Фітосанітари

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 5677,0 га.

Також, проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в агроформуваннях області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 264 тис. га., з них від бур’янів на площі 187 тис.га; від шкідників на площі 10 тис.га: від хвороб на площі 67 тис.га Закуплено ЗЗР 348 тонн.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 77;
  • карантинних сертифікатів – 55.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 194 одиниць;
  • насіневої та товарної картоплі – 44 т.;
  • насіння зернових, бобових, технічних культур – 1 т;
  • садівного матеріалу – 34 шт;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 370 т;
  • зерна, зернопродуктів – 335 т;
  • зрізи квітів – 208 шт;
  • свіжих овочів та фруктів – 104 т;
  • лісоматеріалів – 2825,0 м3;
  • пиломатеріалів – 410,0 м3;
  • вироби з деревини – 24 тонн;
  • пакувальної тари з деревини – 3610 один;
  • продуктів харчування – 97 т;
  • інші об’єкти регулювання – 23 т.

Проведено:

  • 6 перевірок державного нагляду  (контролю) додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. 

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Взято участь та надано методичну допомогу при висіві зразків колекції світового генофонду  родини гречкових на полях Науково-виробничого центру «Поділля», закладанні насінницьких ділянок гречки, насіння з яких планується для реалізації, яке проводилось Подільським державним аграрно-технічним університетом (м. Кам’янець - Подільський). Продовжувалось проведення заходів спрямованих на зменшення обігу неякісного насіння при здійсненні оптової та роздрібної торгівлі насінням овочевих та баштанних культур, садивним матеріалом плодових та ягідних культур.

В телефонному режимі проведено роз’яснювальну роботу з 10 суб’єктами господарювання та 2 реалізаторами роздрібної торгівлі насінням та садивним матеріалом щодо порядку використання, зберігання, реалізації та розмноження насіння та садивного матеріалу, недопущення введення в обіг насіння та садивного матеріалу без сертифікатів про сортову та посівну якість, заборони використання насіння сортів сільськогосподарських культур створених на основі генетично модифікованих організмів до їх державної реєстрації. 

Надавалась консультативна допомога агроформуванням щодо ведення насінництва та удосконалення догляду за насінницькими посівами сільськогосподарських культур, додержання технологічних та методичних вимог насінництва для забезпечення збереження сортової чистоти насінницьких посівів озимих та ярих культур, порядку визначення сортових і посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу, з питань включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва та щодо порядку внесення змін до відомостей, які містить такий реєстр, підготовці матеріально технічної бази до приймання насіння нового врожаю.

Відділ безпечності харчових продуктів

За звітний період керівниками районних, міськрайонних та міського управлінь Головного управління Держпродспоживслужби області спільно з органами місцевої влади здійснено відповідну роботу щодо приведення агропродовольчих ринків у відповідність до вимог щодо протиепідемічних заходів, встановлених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 27 квітня 2020 року № 14.

Наразі, державними інспекторами проведено ряд позапланових заходів державного нагляду (контролю) на агропродовольчих ринках з метою визначення можливості здійснення їх господарської діяльності під час карантину.

 Крім того, на функціонуючих агропродовольчих ринках присутні інспектори та проводиться контроль за дотриманням протиепідемічних заходів. 

Відділ державного контролю 

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 76 потужностей. Всього зареєстровано на території області 14310 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту однієї партії молочної продукції за межі держави.

Також, було проведено 11 позапланових заходів з них 4 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 7 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 1 позаплановий захід на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 81 тис. голів з Чеської Республіки та 139 тис. голів з Республіки Польща.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин  по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року  щеплено проти:

  • КЧС – 115467 гол;
  • сказу – 89542 гол;
  • сибірки 18401 гол; 
  • досліджено на туберкульоз – 80124 гол.

Проводиться збір і аналіз інформації про хід диспансеризації тварин в населених пунктах області.

Спеціалісти державної ветеринарної медицини залучаються для роботи на карантинних постах згідно затверджених графіків.

З початку року в результаті роботи з профілактики АЧС проведено 29336 бесід, роздано 6290 інформаційних матеріалів, розклеєно 16324 листівки, проведено 34 сходи села, надруковано 11 статей в пресі.

Під час роботи з профілактики ВПГП проведено наступні заходи:

- 28 теоретичне і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці,

- 60954 бесіди з населенням,

- 83 зустрічі з територіальними громадами, 

- роздано 15265 інформаційних матеріалів;

- сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1179 населених пунктів, 39485 дворогосподарств (хворих і загиблих птиць не виявлено);

- проведено 5580 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 20 птахогосподарських потужностях утримується 4282 тис. гол. птиці, проведено 41 перевірку. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 3156 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 136 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Спільно з працівниками поліції щоденно проводяться рейдові перевірки щодо дотримання карантинних, профілактичних та протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання  різних форм власності, щодо поширення коронавірусної інфекції.  Проведені бесіди, вручені рекомендаційні листи.

Проведено:

- 7 планових, 27 позапланових обстеження об’єктів  та 570 комісійних обстежень.

- комісійно обстежено 31 об’єкт комунального водопостачання, 442 колодязя громадського користування. У 50%  усіх обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків, надані приписи та рекомендації;

- лекцію: «Основні вимоги до колодязів громадського користування» для працівників Крупецької сільської ради Славутського району.

Взято участь:

  • в 9 засіданнях комісій ТЕБ і НС при Білогірській, Віньковецькій, Дунаєвецькій, Ізяславській, Красилівській, Полонській, Чемеровецькій Шепетівській, Хмельницькій районних державних адміністраціях «Про вжиття додаткових заходів з метою запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2;
  • в роботі комісії ТЕБ та НС, при Віньковецькій РДА, по питаннях централізованого, децентралізованого  водопостачання;     
  • в роботі комісії ТЕБ та НС, при Дунаєвецький  РДА з питання   пом’якшення протиепідемічних заходів на території району;
  • в зустрічі з підприємцями Віньковецького району з питань відкриття агропродовольчих ринків.
сайт зроблено в adgrafics