Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Попередні розрахунки потенціалу ринку зерна круп’яних культур свідчать про необхідність збільшення площ посівів гречки і підвищення її врожайності з використанням сучасних високопродуктивних сортів та інтенсивних технологій.

Проте, посівні площі гречки з року в рік суттєво скорочуються. Однак, є господарства, які успішно вирощують гречку та не збираються припиняти займатися її вирощуванням.

В Хмельницькій області правом виробництва і реалізації насіння гречки володіє лише Подільський державний аграрно-технічний університет, сортів Єлена і Степова. Тут працюють над новинками для впровадження у виробничих посівах. Насінництво ведеться на науковій основі, що дає можливість постійно отримувати посівний матеріал високої якості.

Університет є одним з найдавніших селекційних центрів, де займаються не тільки удосконаленням технології вирощування  гречки, але й її селекцією з метою отримання більш продуктивних, стійких до негативних кліматичних факторів сортів із високими біохімічними та технологічними показниками. Подільський державний аграрно-технічний університет є оригінатором відомих в Україні сортів гречки Вікторія, Зеленоквіткова 90, Єлена, Степова, Рубра, Кара-Даг, Роксолана.

За сприяння керівництва Університету (Іванишин В.В.) вдалось зберегти колекцію світового генофонду Fagopyrum Mill, спеціалісти отримують підтримку селекційних робіт та насінництва гречки.

За словами директора Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої, кандидата сільськогосподарських наук Віталія Бурдиги, не зважаючи на карантин, виконуються всі планові завдання, спрямовані на збереження колекції світового генофонду гречки роду Fagopyrum Mill, розмноження перспективних сортів та подальших селекційних робіт.

Так, навесні 2020 році на полях Науково-виробничого центру «Поділля» Подільського державного аграрно-технічного університету висіяно понад 300 зразків місцевих сортів гречки посівної та 115 зразків гречки татарської, які входять до колекції світового генофонду роду гречкових, що слугують вихідним матеріалом для створення нових сортів.

Планується закласти насіннєві посіви нового сорту гречки Кам’янчанка,  занесеного до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні в 2019 році та ділянки розмноження таких сортів, як Володар і Детермінант Подільський, які саме проходять Державне сортовипробування. 

З метою реалізації насіння під урожай 2021 року буде засіяно близько 10 гектарів сортом Єлена (генерація супереліта) та сортом Кам’янчанка (розсадник розмноження 2-го року) – 3,5 га.

До процесу закладання насінділянок був залучений Микола Стрельбіцький, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва. Ним переглянуто супровідні документи та відповідність маркування партій насіння, що використовувались для посіву, проведено консультативно-роз’яснювальну роботу щодо технології закладання та подальшого догляду за насінницькими ділянками.

При сівбі насіннєвих ділянок головна увага зверталась на:

 – вибір кращих попередників;

 – якісний передпосівний обробіток ґрунту;

 – оптимальні строки посіву;

 – дотримання норми висіву при відповідному способі сівби;

 – глибину та рівномірність загортання насінин у рядку;

 – просторову ізоляцію посівів;

 – ретельне очищення сівалок від решток насіння перед сівбою наступної партії, сорту чи генерації.

IMG-4526IMG-4527IMG-4528

сайт зроблено в adgrafics