Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Home zakon

У квітні 2020 року Головним управлінням  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на підставі звернення громадянки здійснено позапланову перевірку суб’єкта господарювання, що надає послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами мешканцям смт. Лозове Деражнянського району.

Під час позапланової перевірки встановлено порушення вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування  тарифів на послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами затвердження та застосування вищевказаних тарифів на централізоване водопостачання  та централізоване водовідведення, що суперечить вимогам пункту 3 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII, згідно з яким «Договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом. 

З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 №2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" (далі - Закон).

Законом зокрема змінено не лише назви комунальних послуг, а й змінено підходи до їх надання, обліку, адміністрування, порядку формування та встановлення тарифів.

       Відповідно до Закону України «Про житлово – комунальні послуги» відносини, що виникають у процесі надання та споживання послуг регулюються договорами, які укладаються відповідно до типових договорів, (стаття 12 Закону та п. 6 Правил № 690, №1070).

Законом "Про житлово-комунальні послуги" також визначено, що  типові договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону.

Однак суб’єктом господарювання не укладено  договори про надання послуг з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами із споживачами, які б відповідали вимогам  постанови Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. № 690 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення»  та вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 р. № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами і типового договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами» в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 318 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» та додатку до Правил. 

Так, рішенням виконавчого комітету Лозівської селищної ради за №67 від 26.12.2019 року, всупереч вимогам Закону, затверджено нові тарифи на послугиз централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами для виконавця даних послуг, які були введені в дію з 01.01.2020 року, що призвело до необґрунтованих нарахувань плати за наданні послуги споживачам.

За результатами позапланової перевірки Головним управлінням складено припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін до суб’єкта господарювання з вимогою:

  • нараховування споживачам плати за наданні послуги з централізованого водопостачання і водовідведення та з поводження з побутовими відходами здійснювати за  тарифами, які були введені в дію з 01.02.2019 рішенням виконавчого комітету №6 «Про затвердження тарифів на комунальні послуги з водопостачання, водовідведення та поводження з побутовими відходами» від 30.01.2019 року;
  • повернути споживачам послуг з централізованого водопостачання і водовідведення та з поводження з побутовими відходами зайво отримані кошти за наданні послуги за період з 01.01.2020 по 29.02.2020 шляхом здійснення перерахунку плати за надані послуги на суму 25550,20 гривень. 

Надано Припис також виконавчому комітету Лозівської селищної ради з вимогою:

  • скасувати рішення виконавчого комітету Лозівської селищної ради від 26.12.2019 року №67 «Про затвердження тарифів на комунальні послуги з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами»;
  • зобов’язати комунальне підприємство, що здійснює надання  послуг з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами запровадити нові тарифи лише після укладання нових договорів відповідно до вимог чинного законодавства;
  • забезпечити введення в дію нових тарифів тільки після укладення із споживачами комунальних послуг договорів у відповідності до вимог чинного законодавства.
сайт зроблено в adgrafics