Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період планові перевірки характеристик продукції не здійснювались у зв’язку з набранням чинності Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Проведено аналіз 5-х повідомлень рішень, наданих (надісланих) суб’єктами господарювання, яких стосувалися такі рішення, зокрема взято до відома матеріали перевірки 1 кварталу 2020 року, надіслані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області, які виконані повністю, але нерезультативно, оскільки продукція вилучена з продажу, але фактично не приведена у відповідність із встановленим вимогам. Данні види продукції взято на облік та при проведенні моніторингу результативності застосованої заборони буде звернена особлива увага. 

З метою висвітлення діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області підготовлено статтю на тему: «Звіт про результати роботи відділу ринкового та метрологічного нагляду за 1 квартал 2020 року».

Проводиться постійна робота з опрацювання наказів, розпоряджень та інших доручень керівництва управління, а також вживаються усі необхідні заходи відповідно до чинного законодавства.

Відділ захисту споживачів

Відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 3 звернення громадян: 3 письмових та 0 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 10 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

        Із 3-х розглянутих звернень громадян 3 вирішені на користь споживачів. 

        Спеціалістами відділу протягом цього періоду проведено 2 позапланові перевірки, про що складено відповідні документи. В усіх випадках під час перевірок проводилась відеофіксація. 

Фітосанітари

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 4732 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в весняний період 2020 року в агроформуваннях області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 115,6 тис. га. Закуплено ЗЗР 121 т;
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об’єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 61;
  • карантинних сертифікатів – 90.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 245 од.;
  • насіння зернових, бобових, технічних культур 134 т;
  • насіння овочевих, квіткових культур – 1 т;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 363 т;
  • зерна, зерно продуктів – 269 т;
  • свіжих овочів та фруктів – 265 тонн;
  • лісоматеріалів – 4544 м3;
  • пиломатеріалів – 341 м3 ;
  • пакувальної тари з деревини – 2317 од.;
  • продукти харчування – 176 т;
  • інші об’єкти регулювання – 52 т.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 8 перевірок державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. Розмішено 1 статтю на сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Проведено плановий захід державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері насінництва та розсадництва. За результатами проведення заходу порушень вимог законодавства не виявлено. У зв’язку із забороною, не проведено 5 перевірок суб’єктів господарювання, які з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями віднесені до середнього та незначного ступенів ризику.

Підготовлено звіт за 1 квартал 2020 року до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з реалізації державної політики в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти та ГМО у відкритих системах.

В телефонному режимі проведено роз’яснювальну роботу з 9 суб’єктами господарювання, в тому числі з 2 фізичними особами-підприємцями, що здійснюють роздрібну торгівлю насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів, з питань насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО. На сайті Головного управління розміщено інформаційний матеріал «Формування Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва».

Спеціалістами відділу надавалась консультативна допомога щодо включення до Реєстру суб’єктів насінництва, порядку ведення насінництва, сертифікації насіння, проведення сортозаміни та сортооновлення.

Виконувались інші доручення керівництва (підготовка відповідей на доручення ДПСС України, тощо).

Відділ безпечності харчових продуктів

З метою виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2020 рік інспекторами Держпродспоживслужби в районах та містах області у першому кварталі відібрано 12 зразків (печінка яловича, печінка птиці, м’язи яловичі, свиней, яйця курячі, сеча ВРХ та свиней). Зазначені зразки були доставлені в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби та в подальшому направленні для проведення досліджень на наявність стельбенів, хлороганічних та фосфорорганічних пестицидів, хімічних елементів (свинець, кадмій) до Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Наразі повідомлень про перевищення залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів за результатами досліджень відібраних зразків не надходило. 

Відділ державного контролю 

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 58 потужностей. Всього зареєстровано на території області 14149 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту чотирьох партій молочної продукції за межі держави.

Також було проведено 10 позапланових заходів з них 5 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 5 заходів у сфері ветеринарної медицини. Заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 6 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявленням невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 74 тис. голів з Чеської Республіки. 

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року щеплено проти:

  • КЧС – 104125 гол.,
  • сказу – 72912 гол.,
  • сибірки 14859 гол.,
  • досліджено на туберкульоз – 77978 гол.

Проводиться збір і аналіз інформації про хід диспансеризації тварин в населених пунктах області.

Спеціалісти державної ветеринарної медицини залучаються для роботи на карантинних постах згідно затверджених графіків.

З початку року в результаті роботи з профілактики АЧС проведено 27534 бесід, роздано 5729 інформаційних матеріалів, розклеєно 1520 листівок, проведено 34 сходи села, надруковано 9 статей в пресі.

В ході роботи з профілактики ВПГП проведено 28 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 57591 бесіду з населенням, 82 зустрічі з територіальними громадами, роздано 14945 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1262 населених пункти, 57952 дворогосподарства. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 5475 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 20 птахогосподарських потужностях утримується 5931 тис. гол. птиці, проведено 37 перевірок. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 2314 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 101 особу притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд документів і оформлення Санітарних паспортівна проведення робіт з джерелами іонізуючого випромінювання (ДІВ), розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання.

Сумісно з працівниками поліції проводяться рейдові перевірки щодо дотримання карантинних, профілактичних та протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання різних форм власності щодо поширення коронавірусної інфекції. Також взята участь в комісійних обстеженнях з правоохоронними органами населених пунктів щодо заборони виїзної торгівлі, дотримання вимог чинного законодавства в об’єктах торгівлі по профілактиці недопущення поширення коронавірусних інфекцій. Проведені бесіди, вручені рекомендаційні листи.

Проведено: 5 планових, 3 позапланових обстеження об’єктів та 605 комісійних обстежень. На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т .в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно обстежено 73 об’єкти комунального водопостачання, 342 криниці громадського користування.

Проводились обстеження об’єктів торгівлі та ресторанного господарства а також обстеження 1 медичного закладу. У 42,6 % обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил.

Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи, пропозиції по усуненню виявлених недоліків та рекомендації.

Підготовлено 5 статей в місцеву пресу на теми: «Коронавірусна інфекція, як захиститись від захворювання».

Виступ на телебаченні на тему: «Короновірусна інфекція. Поведінка груп ризику під час карантину».

Розповсюджено пам’ятки: «Про самоізоляцію для осіб, які очікують результати тесту на коронавірус COVID-19, або близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19, а також для громадян, що недавно повернулись в Україну із-за кордону», «Рекомендації основних санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання поширенню на території області коронавірусу COVID-19 в закладах торгівлі».

Взято участь: в роботі 9 комісій ТЕБ і НС при 5 РДА Віньковецького, Волочиського, Новоушицького, Старосинявського, Чемеровецького Шепетівського районів та Шепетівської міської ради «Про вжиття додаткових заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2.

сайт зроблено в adgrafics