Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

Karantyn2

   Керівникам закладів торгівлі, приватним підприємцям, фізичним особам-підприємцям, які є власниками закладів торгівлі:

  • Провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення у працівника симптомів на гостре респіраторне захворювання.
  • Роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними та іншими антисептиками, дозволеними МОЗ України.
  • Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян.
  • Забезпечити та контролювати постійну наявність на об’єкті для персоналу мила, спиртовмісних та інших антисептичних засобів, дозволених МОЗ України.
  • Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного або іншого дезінфікуючого засобу, дозволеного МОЗ України, на 1 особу на зміну (до 12 годин) або респіраторами відповідного ступеню захисту.
  • Провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
  • Забезпечити заклад достатньою кількістю дезінфікуючих засобів, дозволених для використання МОЗ України для обробки приміщення, інвентарю (в т.ч. прибирального), туалетних кімнат, тощо.
  • Оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні симптомів хвороби та використовувати її в роботі, поширити серед працівників.
  • Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України і провітрювання приміщення не рідше, ніж кожні 3 години.
  • Провести роз’яснювальну роботу щодо утримання працівниками об’єкту від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції від них не менше 2 метрів.
  • Забезпечити безоплатний доступ громадян (у разі необхідності) до санвузлів, з обов’язковим облаштуванням їх умовами дотримання правил особистої гігієни з використанням мила, дезінфікуючих засобів, дозволених МОЗ України.

   Працівникам закладів торгівлі в повсякденному житті та на робочому місці:

  • Гігієна рук – часте миття з милом, обробка спиртовмісними та іншими антисептиками, дозволеними МОЗ України не рідше ніж раз на 3 години, а також після кожного контакту із предметами в громадському транспорті, інших місцях перебування людей, відвідування громадських місць, користування туалетом, прибирання, перед приготуванням їжі, тощо.
  • Гігієна кашлю – прикриття роту, носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання.
  • Утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції не менше 2 метрів.
  • Утримання від дотиків обличчя, носа, очей руками.
  • У разі виникнення симптомів захворювання, таких як кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо, слід залишатися вдома та утримуватись від відвідувань місць перебування людей, в т.ч. лікувально-профілактичних закладів.
  • Повідомити по телефону свого сімейного лікаря про наявні симптоми захворювання.
  • Використовувати медичні маски із своєчасною їх заміною (кожні 2-3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом, обробкою рук спиртовмісним або іншим антисептиком, дозволеним МОЗ України, відразу після знімання маски.

   Дезінфекція, прибирання та утилізація:

  • Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України, провітрювання приміщення не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
  • Проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, продовольчих вітрин, стелажів, продовольчих корзин, тощо) спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами із максимальним терміном експозиції відповідно до інструкції.
  • Забезпечити миття та дезінфекцію розділового та іншого інвентарю при високих температурах (гарячою проточною водою), із застосуванням спиртовмісними або іншими дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України.
  • Після закінчення прибирання приміщення закладу, забезпечити обробку та дезінфекцію прибирального інвентарю дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України.
  • Забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту в пластикові пакети, або інші ємності, що закриваються.

   Використання дезінфікуючих засобів:

  • Забезпечити наявність антисептиків для обробки рук, а також їх використання для дезінфекції приміщень, поверхонь, інвентарю з терміном експозиції – не менше від 30 сек. до 2 хв., а також прибирального інвентарю – не менше 10-15 хв., дозволених МОЗ України: амісепт, гуасепт, акрилан-преміум клінік, полідез, хлорамін, біонол Силфурс, алосепт, дісепт, ХСГдез3, полідез, анюс гель 85 НПК, дезариус хлор, бланідас 300, бланідас актив, хлор лік від, бланідас оксідез, діозан гіпохлорид, санікон, саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, стерізол та інші; серветки: вінсепт, вінсепт експрес, VASEPT forte, відповідно до інструкції на кожний із вказаних препаратів.
сайт зроблено в adgrafics