Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 12 березня 2020 року проведено черговий навчальний семінар для державних інспекторів на тему: «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) та проведення аудитів операторів ринку харчових продуктів по дотриманню зазначених вимог».
Навчання розпочалося із тестування по засвоєнню матеріалів пройдених 6 лютого 2020 року.
Разом з тим, державними інспекторами опрацьовано вимоги програм-передумов системи НАССР:
- належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
- вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;
- захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
- контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
- вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
- безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
- зберігання та транспортування;
- контроль за технологічними процесами;
- чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
- специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
- здоров'я та гігієна персоналу;
- зберігання та використання токсичних сполук;
- маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.
Слід зазначити, що на наступному навчанні до уваги слухачів будуть доведені вимоги і особливості проведення аудитів постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР та обговорено проблемні питання.