Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

19

Гречка є надзвичайно цінним продуктом харчування для людини. Цінність гречаного зерна зумовлюється складом його білкового комплексу. За поживністю він більш цінний ніж білок зернових злакових і наближається до білка бобових, легко засвоюється. До складу гречаної крупи входить 10% білку, 3% жиру, 82% крохмалю.

Є також солі заліза, кальцію, фосфору, мікроелементи, органічні кислоти, вітаміни. Продуктам харчування, приготовленим із гречки, притаманні радіозахисні властивості. 

Відходи зерна та гречана полова – дуже цінний корм для свиней і свійської птиці. Гречку використовують у фармакології. 

Гречка – одна з кращих медоносних рослин. У нашій області збір меду з гречаного поля забезпечував більше половини загального обсягу його виробництва. 

За погодних негараздів, які спонукають останнім часом як нашу область, так і Україну в цілому, зростає роль гречки як страхової культури. Йдеться про пожнивні посіви. Це ще одна надзвичайно цінна для виробника її біологічна властивість. Так звані повторні (пожнивні) посіви гречки можна практикувати в усіх зонах України. В науково-дослідному інституті круп’яних культур ім. О. Алексеєвої (що є структурним підрозділом Подільського аграрно-технічного університету) для цих потреб створено сорт з меншим періодом вегетації – Степова. А за весь час існування даним закладом створено 37 сортів гречки. Найбільшим попитом користуються Кара-Даг, Зеленоквіткова 90, Роксолана, Єлена.

Гречку можна використовувати на зелене добриво, адже вона відрізняється швидким ростом. Для цих цілей її рекомендується використовувати на важких ґрунтах.

Як відомо, у рослинах гречки закладено величезні потенційні можливості щодо насіннєвої продуктивності. Адже на окремих з них залежно від сорту та умов вирощування може утворюватися від 4000 до 7000 квіток. На жаль, у польових умовах запилюються і формують плоди лише 5-15 % квіток, а плоди, що зав’язалися, масово відмирають. Причини цього – в дії екологічних факторів (температурний режим повітря, вологозабезпеченість та забезпеченість елементами живлення тощо).

До реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні занесено 26 сортів середньостиглих та ранньостиглих гречки з високопродуктивним потенціалом. Залежно від їх екотипу та господарської спрямованості кожен із них рекомендований для конкретної природно-кліматичної зони країни. Останнім часом вітчизняні селекціонери вивели високопродуктивні сорти гречки, що вигідно вирізняються з-поміж своїх попередників за рядом господарськи цінних властивостей, а воднораз – розробили сортові технології їх вирощування. Але частка сортів з терміном перебування в Реєстрі сортів протягом 1-5 років незначна. Разом з тим досить значну частку сортів становлять сорти з терміном перебування в Реєстрі понад 10-15 років.

Посівні якості насіння гречки мають відповідати вимогам ДСТУ 2240-93. Висівати слід виповнене насіння зі схожістю (залежно від генерації) не нижче 87-92% та масою 1000 насінин більше 20 грам. Норма висіву гречки за широкорядного способу – 2,5 млн схожих насінин, за звичайного – 4,5 млн.

Попередні розрахунки потенціалу ринку зерна круп’яних культур свідчать про необхідність збільшення площ посівів гречки і підвищення її врожайності з використанням сучасних високопродуктивних сортів та інтенсивних технологій. 

В Хмельницькій області право на виробництво і реалізацію насіння гречки має лише Подільський державний аграрно-технічний університет, сортів Єлена і Степова. Тут працюють над новинками для впровадження у виробничих посівах. Насінництво ведеться на науковій основі, що дає можливість постійно отримувати посівний матеріал високої якості.

Проте існує інша реальність. Декілька років поспіль в мережі Інтернет пропонують до продажу сорти гречки Granby та Arno, які не занесені до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. 

За даними Національної академії аграрних наук України, ці сорти гречки є трансгенними, і підпадають під дію Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».

Законом, а саме ст. 15 передбачено заборону на промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації. Дозволяється використання ГМО виключно для науково – дослідних цілей або з метою їх державних випробувань, але лише на підставі спеціальних дозволів.

На сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для отримання зауважень та пропозицій опубліковано проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за правопорушення у сферах, які регулюють питання насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах».

Проєкт Закону розроблений з метою погодження статей Кодексу України про адміністративні правопорушення у сферах, які регулюють питання насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах з визначеною концепцією реформування системи центральних органів виконавчої влади, та створення належних умов для ефективної діяльності новостворених органів виконавчої влади чи таких, яким передано функції і повноваження ліквідованих центральних органів виконавчої влади, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

Проєкт передбачає адміністративну відповідальність за порушення вимог біологічної та генетичної безпеки при використанні генетично-модифікованих організмів у відкритій системі на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності. Так, недотримання або порушення вимог стандартів, регламентів, норм і правил створення, використання, транспортування, зберігання, реалізації генетично-модифікованих організмів тягне за собою накладення штрафу на громадян від семи десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Недотримання або порушення вимог біологічної та генетичної безпеки при утилізації та знищенні генетично-модифікованих організмів тягне за собою накладення штрафу на громадян від семи десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Використання незареєстрованих генетично-модифікованих організмів або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей) тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний нагляд і контроль щодо дотримання вимог біологічної та генетичної безпеки при використанні генетично-модифікованих організмів у відкритій системі на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності тягне за собою накладення штрафу на громадян від семи десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тому, щоб мати гарні врожаї для сівби слід використовувати сертифіковане насіння сортів та дотримуватися рекомендованої технології вирощування. А культура гречки віддячить нам вагомим і якісним урожаєм.

А спільні зусилля науки і відповідна державна підтримка зможуть забезпечити українців одним із улюблених їхніх продуктів харчування – гречаною крупою.

Наталія Галищук, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва 

сайт зроблено в adgrafics