Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проведено 1 планову перевірку характеристик енергоспоживчих продуктів, в тому числі: побутові холодильні прилади та побутові пральні машини, побутові посудомийні машини, телевізори, пилососи, побутові духові шафи та кухонні витяжки тощо, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції». 

  Проводиться поточна робота по 1 позаплановому заходу по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України.

  З метрологічного нагляду розпочато проведення 1 планової перевірки, щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології. 

  За результатами перевірок суб’єктам господарювання видано 4 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких: 2 Рішення щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, 2 Рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

  За результатами аналізу повідомлень су’єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 1 Рішення.

  На сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлена стаття на тему: «Все про дитячі іграшки».

 При проведенні заходів по ринковому та метрологічному нагляду відеофіксація застосовувалась.

Відділ захисту споживачів

       Відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 5 звернень громадян: 1 письмове і 4 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 13 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

        Із 8 розглянутих звернень громадян, 7 вирішені на користь споживачів. 

        Спеціалістами відділу проведено 4 перевірки: 2 - позапланові та 2 - планові, про що складено відповідні документи. В усіх випадках під час перевірок проводилась відеофіксація. 

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3256 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 3,0 тис. га. Закуплено ЗЗР 172,2 т.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об’єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 103;
  • карантинних сертифікатів -19.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • місць зберігання та переробки продукції рослинного походження – 1 склад;
  • транспортних засобів – 211 од.;
  • насіннєвої та товарної картоплі - 64 т;
  • садивного матеріалу - 20,35 шт.;
  • насіння овочевих і квіткових культур – 2 т;
  • насіння зернових, бобових, технічних культур - 80 т;
  • зеpна і зернопродуктів – 2986 т;
  • продуктів харчування – 224 т; 
  • зрізи квітів - 296 тис. шт.
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 744 т;
  • свіжих овочів та фруктів – 175 т;
  • лісоматеріалів - 1532,0 м3;
  • пиломатеріалів - 393 м3;
  • вироби з деревини - 24 т;
  • пакувальної тари з деревини – 7203 од.;
  • інші об’єкти регулювання - 517 т.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 2 перевірки державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері захисту.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

За результатами проведеного планового заходу державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері насінництва та розсадництва складено Припис щодо усунення порушень щодо порядку ведення насінницької документації та Протокол про адміністративне правопорушення по факту введення в обіг насіння без його сертифікації, введення в обіг насіння понад обсяги визначені виробничою програмою згідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Підготовлено та надано пропозиції до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 року № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».

Спеціаліст відділу взяла участь в робочій зустрічі керівництва Теофіпольської РДА з представниками аграрної галузі та підприємствами району на якій виступила з доповіддю щодо вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, запобігання введенню в обіг контрафактного насіння та надала рекомендації щодо придбання насіння агроформуванням району.

Підготовлено та розіслано листи до суб’єктів господарювання щодо надання щоквартальної звітності в сфері насінництва та розсадництва.

В газеті «Край Кам’янецький» опубліковано статтю «Поради від Держпродспоживслужби. Як уникнути підробки купуючи насіння».

Під час зустрічі та індивідуальних бесід проведено роз’яснювальну роботу з 19 суб’єктами господарювання, в тому числі з 2 фізичними особами - підприємцями, що здійснюють роздрібну торгівлю насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів по питаннях запобігання обігу контрафактного насіння, дотриманню законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу. Надавались рекомендації щодо придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2020 року.

Виконувались інші доручення керівництва (підготовка відповідей на доручення ДПСС України, тощо).

Відділ державного контролю

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції, 10 потужностей. Всього зареєстровано на території області 13969 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту двох партій молочної продукції та чотирьох партій шроту соєвого за межі держави.

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 2 голови.

Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 81 плановий захід. Також, було проведено 21 позаплановий захід, з них 14 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 7 заходів у сфері ветеринарної медицини. Ці заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 9 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

В ході проведених планових заходів у двох суб’єктів господарювання було вилучено з обігу протерміновану м’ясну сировину, ковбасні вироби, молочну продукцію та крупи.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 2 експлуатаційні дозволи на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 52 тис. голів з Республіки Польща. 

Відділ безпечності харчових продуктів

Державними інспекторами області протягом тижня проведено 77 планових та 14 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.

В рамках Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і неперероблених харчових продуктах тваринного походження на 2020 рік направлено на дослідження до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи 13 зразків, зокрема: яловичини - 5, свинини - 4, молока коров’ячого – 1, м’ясо птиці - 1, яєць курячих - 2.

Спеціалістами відділу взято участь у проведенні навчального семінару для державних інспекторів на тему: «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), та проведення аудитів операторів ринку харчових продуктів по дотриманню зазначених вимог». Слід зазначити, що навчання було розпочато із тестування інспекторів. Тестування включало такі питання: загальні вимоги щодо впровадження системи НАССР, категорії небезпечних факторів, 12 кроків по впровадженню системи НАССР.

Разом з тим, до уваги слухачів були доведені програми-передумови системи НАССР.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 3 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року щеплено проти:

- КЧС – 76491 голову,

- сказу – 49372 голови, 

- сибірки – 7343 голови, 

- досліджено на туберкульоз – 41312 голів,

- досліджено на лейкоз – 39056 голів.

        Ведеться аналіз звітності про заходи з проведення антирабічних заходів та заходів р регуляції чисельності червоної лисиці.

Взято участь у перевірці 2 територіальних установ Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Проводиться формування документальної бази щодо початку комплексу обов’язкових весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних заходів.

        З початку року в ході роботи з профілактики АЧС проведено 22662 бесіди, роздано 4738 інформаційних матеріалів, розклеєно 1122 листівки, проведено 29 сходів села, надруковано 7 статей в пресі.

В ході  роботи з профілактики ВПГП проведено 28 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 41525 бесід з населенням, 63 зустрічі з територіальними громадами, роздано 11099 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 131 групу спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1106 населених пунктів, 43859 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 5200 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 20 птахогосподарських потужностях утримується 5280 тис. гол. птиці, проведено 32 перевірки. 

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 2056 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 93 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням 

санітарного законодавства

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право одержання  зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів (мінеральних добрів), узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів, згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження розгляд меню для закладів освіти на весняний період року, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

       Проведено: 5планових, 6 позапланових обстежень об’єктів та 44 комісійних обстежень. З них: 3 об’єкти комунального водопостачання, 6 дитячих та 2 загальноосвітніх навчальних заклади, 9 об’єктів торгівлі, 4 медичних закладів, 26 криниць громадського користування. У 61,8 % обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. 

Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків та надані приписи та рекомендації.

Підготовлено 5 статей в місцеву пресу на теми: «Як вберегтися від коронавірусу», «Коронавірус. Що про нього треба знати та як уберегтися». «Йодована сіль-необхідний продукт харчування».

Взято участь:

  • в засіданні архітектурно-містобудівної ради при відділі містобудування та архітектури Хмельницької ОДА по розгляду генеральних планів 5 сіл Летичівського району.
  • участь в роботі тимчасової протиепідемічної комісії при Старосинявській РДА щодо запобігання занесенню та поширенню на території Старосинявського району гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV. 
  • в засіданні комісії ТЕБ та НС Шепетівської міської ради по питанню попередження та ліквідації можливих ситуацій, пов’язаних із лабораторно підтвердженими випадками коронавірусу.

Проведено:

  • семінар-нараду для директорів шкіл та завідувачам дитячих навчальних закладів Волочиської міської ОТГ на тему: «Щодо запобігання занесення і поширення на територію України гострої респіраторної хвороби, спричиненої корона вірусом та щодо організаційно-методичних заходів по забезпеченню якісного, збалансованого та безпечного харчування дітей»;
  • семінарське заняття з працівниками загальноосвітніх навчальних закладів Чемеровецької ОТГ на тему: «Коронавірус: профілактика інфікування і поширення»;
  • семінарське заняття працівниками Жердянської ЗОШ I –III cт. с. Жердя на тему: «Дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил при організації роботи навчального закладу. Коронавірус: профілактика інфікування і поширення»;
  • навчання з працівниками Старокостянтинівського району, робота яких пов’язана з організацією та проведенням робіт по транспортуванню, зберіганню, застосуванню, торгівлі пестицидами та агрохімікатами, на теми: «Токсичність пестицидів і гігієнічні вимоги до них», «Умови праці та заходи запобігання негативного впливу пестицидів та агрохімікатів на працівників. Заходи по охороні від забруднення».

сайт зроблено в adgrafics