Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Весняний період у садах – один із найвідповідальніших та напружених у догляді за деревами, коли обов’язково потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від шкідливих організмів – комах-шкідників, кліщів, збудників хвороб, мохів, лишайників.

   З урахуванням початку розвитку всіх цих організмів боротьбу з ними необхідно починати до розпускання бруньок. Це зазвичай буває у так званий період лютнево-березневих «вікон». Багато шкідників, наприклад, різні види щитівок, а також деякі види попелиць, кліщів, медяниць пробуджуються після зимової діапаузи вже за температури +7-8оС, а з настанням +12-14оС починається період активної шкодочинності весняних поколінь. У цей же період активізуються збудники хвороб, ріст мохів та лишайників. Тому в ці дні потрібно виконати ряд операцій, спрямованих на захист плодових дерев від шкідливих організмів.

IMG 1024

   Насамперед слід почати весняне або закінчити осінньо-зимове обрізання дерев. Цей захід не тільки має агротехнічний, механічний напрям, а й знижує до відповідного рівня шкідливість фітофагів, що зимують на гілках дерев, яйцекладки шовкопрядів, гнізда із засохлого листя бояришниці та золотогузки і деяких інших шкідників. Одночасно зачищають, збирають та знищують стару відмерлу кору, замазують садовим варом тріщини, дупла, де також зимують кліщі, попелиці, гусінь яблуневої плодожерки та інших видів лускокрилих.
   Обов’язково потрібно збирати та знищувати опале листя, бур’яни, де можуть зберігатися збудники хвороб, такі як парша, борошниста роса, лялечки та гусінь у мінах листомінуючих молей. Розпушення грунту в пристовбурових колах на глибину 15-20 см знищує личинок пильщиків, що перезимували, та частину популяції яблуневої і грушевої плодожерок, які залялькувалася у ґрунті.
   Великої шкоди плодовим деревам завдають різні шкідники і хвороби. Для боротьби з мохом та лишайниками застосовують 3-4% розчин залізного купоросу чи мідного купоросу (300-400 г на 10 л води), по голій кроні. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбамід) – 100 г на 10 л води. З хімічних засобів захисту, до розпускання бруньок, є високоефективним ПС-30 (масло нафтове мінеральне) – 40 л/га, або 0,4 л/20 літрів води.
   Обприскування проти зимуючих шкідників починають у березні, коли середньодобова температура повітря становитиме +5 0С і вище. Коли холодніше, хімічні засоби втрачають ефективність. Із профілактичних заходів найбільш ефективним є обприскування плодових дерев бордоською рідиною (300 г мідного купоросу і 400 г свіжогашеного вапна на 10 л води) на початку розпускання бруньок (масове).
   Наступне обприскування проводять на початку розпускання бруньок препаратами: Каліпсо 480 к.с. 0,2-0,25 л/га, або 2 мл/10л води; Енжіо 247 к.с. 0,18 л/га або 1,8 мл/5 л води; Актара 240 к.с. 0,14 -0,15л/га; Карате-Зеон 050СS мк.с. 0.4 л/га чи 4 мл на 10 л води; Золоном к.е. 3 л/га чи 30 мл на 10 л води з додаванням проти парші та інших хвороб Чемпіону з.п. 1,5-2 кг/га; Хоруса в.г. 0.25 кг/га або 2,5 г на 10 л води; Стробі в.г. 200 г/га чи 20 г на 10 л води; Косайда в.г.2-2,5 кг/га; Делану в.г. 1 кг/га, Дітану М-45 з.п. 2-3 кг/га.
   За обробки сортів, що уражаються борошнистою росою, додають Імпакт 25 к.с. 0.1-0.15 л/га; Тіовіт Джет в.г. 8,0 кг/га; також Топаз к.е. 0,3-0,4 л/га, або його аналог Алмаз к.е. 0,3-0,4 л/га.
   У фазу відокремлення бутонів – рожевий бутон проти квіткоїда, пильщиків, мінуючої молі, листокруток, шовкопрядів, медяниці, казарки, букарки та інших застосовують препарати: Актара к.е. 0,14 кг/га, Матч к.е 1 л/га, з додаванням Фиталу в.р.к. 2 л/га чи Хоруса в.г. 0.25 кг/га, Скору к.е. 0.15-02 л/га, Блу Бордо в.г. 5 кг/га проти парші та інших хвороб. В ці дні пестицидами обробляють всі сорти різних строків дозрівання всіх плодових культур. Норма витрати робочої рідини залежать від віку дерев: до 5 років – 0,5-1 л/дерево, 6-10 років – 2,5-3л/дерево, 11 і старше – 3,0-3,5 л/дерево. Робочий розчин можна зберігати не більше доби.
   Наступне обприскування пестицидами проводять відразу після закінчення цвітіння проти гусениць, які пошкоджують листя (попелиць, щитівок, медяниць, кліщів) та хвороб. Застосовують один із названих препаратів у суміші інсектицид + фунгіцид. При рясних та частих опадах обприскування необхідно повторити, особливо в тих випадках, коли використовуються препарати контактної дії. Якщо препарат купується у роздрібній торговій мережі, необхідно вимагати чек та сертифікат якості, позаяк в останні роки дуже багато засобів захисту рослин у випадкових продавців на ринках – це неякісні підробки. В будь-якому випадку при проведенні обприскувань необхідно дотримуватись рекомендацій на упаковці та елементарних вимог із безпеки при роботі з хімічними засобами захисту рослин.

Наталія Михальчишена, головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics