Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Seedling

   У багатьох агровиробників постає питання, особливо під час жнив, про причини отримання неповноцінного врожаю зернових культур. Виробники дивуються: «Чому так сталося? Ми й необхідну кількість мінеральних добрив внесли, система захисту від шкідливих об’єктів, таких як бур’яни, шкідники, збудники хвороб, була на належному рівні після сходів культури та під час вегетації, а потенційної врожайності культури не отримали».

   Мало хто оглядається на самий початок вегетації: сівба, а найголовніше – посів протруєним насінням. Адже на найпершому етапі життя рослини – ще з насінини, воно має бути надійно захищеним якісними протруйниками. Особливо хочеться акцентувати увагу на захисті посівів зернових від збудників хвороб, що оточують незахищену насінину при проростанні та на початковому етапі росту самої культури, в період сходів. I, як відомо, сама насінина може бути носієм фітопатогенів, які є як на її поверхні, так і всередині. Велика кількість рослинних решток у ґрунті також є джерелом інфекції збудників хвороб. Таким чином, при проростанні непротруєного насіння або не якісного протруйника, рослина уражується різноманітними фітопатогенами, що призводять до таких захворювань, як снігова пліснява, фузаріозна, гельмінтоспоріозна, церкоспорельозна коренева гнилі, пліснявіння насіння, септоріоз, тверда сажка, летюча сажка, борошниста роса та інші, які в свою чергу призводять до втрат врожаю від 15 до 60 %.
   Ось та відповідь про недобори врожаю, що криється на самому початку сівби, при виборі якісного протруйника. Тому захист насіння від хвороб є першочерговим завданням для виробництва якісної продукції та отримання максимальних урожаїв.
   Сьогодні на сучасному ринку засобів захисту рослин існує велика кількість різноманітних протруйників. За способами дії протруйники поділяються на контактні і системні. Перші пригнічують розвиток патогенів, які знаходяться на поверхні насіння, другі – знезаражують його від внутрішньої інфекції. Ефективність протруювання у великій мірі залежить від строків його проведення. Контактні препарати більш ефективні при завчасному протруюванні (більше, ніж за 15 діб до сівби), а системні – при передпосівному (за 1-15 діб). Протруйники, до складу яких входять активні інгредієнти з різних хімічних груп є найбільш ефективними, оскільки дають змогу захистити насіння від ширшого спектру збудників хвороб та шкідників. Проте, тривале використання одних і тих же протруйників сприяє резистентності патогенів до них. Тому препарати слід чергувати. Також доцільним є комбіноване застосування фунгіцидних та інсектицидних протруйників, які здатні максимально впливати на шкідливі організми насіння та ґрунту, щоб забезпечити захист культури від інфекційних хвороб та шкідників на ранніх стадіях росту і розвитку рослин за будь-яких господарсько-організаційних та грунтово-кліматичних умов.
   Проте варто усвідомити, що для отримання максимального ефекту недостатньо проведення тільки одного протруювання насіння, також необхідно чітко дотримуватися технології вирощування культур, забезпечувати проведення у повному обсязі заходів із захисту рослин під час їхньої вегетації.

сайт зроблено в adgrafics