Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Керівники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області організували проведення заходів за участю фахівці установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби області, з метою підвищення рівня проінформованості усіх зацікавлених сторін стосовно питань правового регулювання в галузі бджільництва, використання засобів захисту рослин, а також відпрацювання алгоритму дій, який буде сприяти належному діалогу між сторонами, в разі виникнення конфліктних ситуацій, при виникненні випадків отруєння та загибелі бджіл.

   Особливо було наголошено, що головною метою проведення заходів є профілактика та недопущення порушення законодавства в частині використання пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин, що може призвести до отруєння та загибелі бджіл і запропоновано покращити взаємодію між агроформуваннями, пасічниками та органами місцевого самоврядування для вчасного інформування всіх зацікавлених сторін.
   В ході проведених заходів обговорено ряд важливих питань:

  • роль та значення засобів хімізації в системі заходів по вирощуванню і захисту від шкідників, хвороб, бур’янів сількогосподарських культур;
  • класифікація пестицидів за призначенням;
  • правила зберігання, відпуску, транспортування, застосування пестицидів;
  • умови, засоби та заходи по знешкодженню транспортних засобів, машин і апаратури, тари, спецодягу, місць складування та проведення робіт;
  • проблеми обігу фальсифікованих пестицидів;
  • характеристика та призначення засобів індивідуального захисту;
  • санітарні правила стосовно охорони ґрунту, водних об’єктів, атмосферного повітря в ході використання пестицидів і агрохімікатів та особливості їх застосування в населених пунктах;
  • гігієнічні вимоги до умов праці; правила та умови торгівлі пестицидами та агрохімікатами;
  • надання першої медичної допомоги, самодопомоги та лікування при отруєнні пестицидами та агрохімікатами;

   Спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби поспілкувалися з пасічниками та відповіли на найбільш актуальні питання, наголосили на важливості та необхідності державної реєстрації та проведення паспортизації пасік. Зокрема зазначили, що кожному господарству в обов’язковому порядку присвоюється ветеринарно-санітарний паспорт. Він видається спеціалістами районної державної лікарні ветеринарної медицини. Реалізація продукції, а також перевезення бджіл (наприклад, кочове бджільництво) здійснюється виключно за наявності такого паспорта.
   Пасічникам було роз’яснено, що фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил та повідомляти про їх розміщення у разі кочівлі органам місцевого самоврядування за приналежністю земельних ділянок.
   Також розглянули актуальні питання, а саме:

  • вплив пестицидів на життєздатність медоносних бджіл;
  • профілактики їх отруєння засобами хімічного захисту;
  • проведення обстежень пасік при підозрі на отруєння;
  • взяття і пересилання матеріалу для дослідження на хвороби бджіл
  • наявності інформаційного продукту «ГРАНД ЕКСПЕРТ»;
  • оформлення документів для отримання державних дотацій на бджолосім’ї.

   На заходах було наголошено, що аграрії повинні завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування та пасічників про проведення хімічних обробок посівів: зазначати дату проведення, час та ступень шкідливості речовин, якими будуть оброблятись посіви.
   У підсумку роботи пасічники та аграрії отримали інформаційні матеріали та висловили готовність щодо посилення співпраці у проведенні заходів, спрямованих на недопущення випадків отруєння бджіл при обробітку сільськогосподарських культур пестицидами.

IMG-6431IMG-6432IMG-6432 IMG-6433IMG-6435 IMG-6436IMG-6437IMG-6438

сайт зроблено в adgrafics