Молоко і молочні продукти, виготовлені з натурального коров’ячого молока (цільне молоко, кисломолочні продукти, сир кисломолочний, сир твердий та ін.) містять низку цінних поживних речовин, котрі не можуть замінити інші продукти. Найважливіша їхня роль у харчуванні полягає в забезпеченні організму мінералами, необхідними для здоров’я кісток і зубів, таких як кальцій і фосфор. Ці ж мінерали беруть участь в побудові клітин головного мозку і сприяють нормальній роботі нервової системи.
Вони також є джерелом білків, сприяють синтезу вітамінів В2, В12 (захищають організм від стресів, втоми, депресії), містять вітамін А (необхідний для здоров’я очей і шкіри), вітамін D (необхідний для засвоєння кальцію і фосфору) та ін. корисні речовини. Особливо багаті на білок, кальцій і вітамін В2 сири тверді і кисломолочні. Кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ацидофілін, ряжанка, кумис, сметана, простокваша, варенець) мають усі харчові властивості молока, а також завдяки корисним бактеріям (молочнокислим, дріжджовим грибам та ін.) забезпечується корисна дія на організм людини: нормалізуються склад і функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту, що захищає організм від багатьох захворювань.
Молочні продукти — продукти, одержані із молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу). До молочної продукції відносяться: молоко питне; вершки; молоко і вершки сухі; масло вершкове і жир молочний; сир твердий, напівтвердий, м’який, підплавлений, плавлений і кисломолочний; кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ацидофілін, ряжанка, кумис, сметана, простокваша, варенець); морозиво молочне, вершкове, пломбір; консерви молочні; сироватка молочна; десерти і пасти молочні; казеїн; лактоза.
Але рослинні жири, а також консерванти, барвники, згущувачі, які виробники використовують у виробництві продукції, зводять нанівець користь молока і молочних продуктів.
Пальмова і кокосова олія активно використовується в харчовій промисловості при виробництві молочних продуктів (таких як сир і плавлений сир, масло «вершкове», маргарин, спред, сметана, морозиво), в дитячому харчуванні (замінники грудного молока, молочні суміші, молочні каші), у фастфудах — фритюрний жир (картопля фрі, кільця кальмару і кулінарні крильця для смаження в ресторанах), в м’ясних виробах (напівфабрикати), при випіканні (булочки, печиво, кекси), в кондитерських виробах (шоколадні і ін. пасти, цукерки, вафлі, всі види глазурі), в косметиці (креми, засоби по догляду за волоссям, мило). І це ще не повний перелік продуктів, в яких використовується пальмова і кокосова олія.
Пальмова і кокосова олія містить дуже багато насичених жирів. Такі жири з рослинних джерел дуже стійкі до впливу навколишнього середовища. Тому продукти, до складу яких вони входять, довго зберігаються, не втрачаючи смакових якостей, іншими словами, вони є консервантами. Використовуючи такі олії, виробники здешевлюють продукти, покращують їх товарний вигляд, підсилюють смакові характеристики, збільшують термін придатності. Цими оліями замінюють хороші і корисні компоненти продуктів харчування, в результаті споживач недоотримує корисні речовини і вітаміни тих же молочних продуктів — ні кальцію, ні мікроелементів. Для виробників використання пальмової і кокосової олії економічно вигідне, то для дітей дуже шкідливе.
Дієтологи стверджують, що насичені жири шкідливі для нашого здоров’я. В багатьох країнах не тільки обмежили їх використання в харчовій промисловості, але навіть заборонили їх ввезення в зв’язку з тим, що вони завдають шкоди здоров’ю людей. Травна система дитини не пристосована до таких жирів. Споживання насичених жирів призводить до порушень ліпідного обміну, підвищення рівня холестерину. Насичені жирні кислоти погано розчиняються в травній системі дитини , вони відкладаються на стінках судин, утворюючи атеросклеротичні відкладення, тромби. Це провокує розвиток серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння, організм швидше зношується і старіє. Крім того, пальмова олія є сильним канцерогеном і тому здатна викликати онкологічні процеси в організмі.
Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області притягнуло до адміністративної відповідальності згідно п. 22 ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» ДП «Старокостянтинівський молочний завод» в розмірі 23615 грн. при встановленні факту невідповідності виробництва та обігу масла солодковершкового селянського 73% жиру «Хуторок», маса нетто 200 г. (дата виготовлення 22.10.2020р. і 25.11.2020р.)
Якщо хочете купувати натуральні молочні продукти, уважно вивчайте склад продукції, вказаний на етикетці, а також назву, дату виготовлення і термін придатності.