Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

   За звітний період спеціалістами відділу проведено у розповсюджувачів: 2 планові виїзні перевірки характеристик іграшок та характеристик енергоспоживчих продуктів, в тому числі: водогрійних котлів, що працюють на рідкому чи газоподібному паливі та 1 позапланову виїзну перевірку по ланцюгу постачання, яка була отримана з електронного реєстру Рішень органів ринкового нагляду національної інформаційної системи, що функціонує з метою автоматизованої підтримки заходів ринкового нагляду і контролю продукції, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».
   Проводиться поточна робота по 2 позаплановим заходам по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України.
   За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 4 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких: 2 Рішення щодо усунення формальної невідповідності, 1 Рішення щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, 1 Рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.
   За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 5 Рішень.
   За розповсюдження продукції, що не відповідає встановленим вимогам Технічних регламентів до суб'єктів господарювання застосовані штрафні санкції 13,6 тис.грн., відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».
   Під час проведення перевірки застосовувалась відеофіксація

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 13 звернення громадян, з них: 7 письмових і 6 усних. Крім того, 15 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.
Проведено 2 позапланові перевірки, про що складено відповідні документи. Накладено 1-е адмінстягнення на суму 0,170 тис.грн.
Під час проведення перевірки застосовувалась відеофіксація

Фітосанітарна безпека

   Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3452 га.
Також, проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2020 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 0,9 тис. га. Закуплено ЗЗР 121,2 тонн.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 169;
  • карантинних сертифікатів – 21.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 290 одиниць;
  • насіння та товарної картоплі –22 т;
  • садівного матеріалу – 229 шт;
  • насіння овочевих і квіткових культур – 1 т;
  • насіння зернових, бобових технічних культур – 2733 т;
  • зерна і зернопродуктів – 4196 т;
  • продуктів харчування – 482 т;
  • зрізи квітів – 401 т. шт;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 3280 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 169 тони;
  • лісоматеріалів – 958,3 м3;
  • пиломатеріалів – 380,2 м3
  • вироби з деревини – 3 тонн;
  • пакувальної тари з деревини – 8309 один;
  • інші об’єкти регулювання – 25 т.

Проведено:

  • другий етап навчання державних службовців у сферах захисту та карантину рослин;
  • навчання працівникам діяльність, яких пов’язана з застосуванням, транспортуванням, пестицидами і агрохімікатами;
  • нараду з бджолярами у Славутському районі в Берездівському ОТГ.
  • 3 перевірки державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

   Спеціалісти відділу взяли участь в 2 організованих Головним управлінням нарадах – навчаннях з представниками сільськогосподарських підприємств та бджолярами Чемеровецького та Ізяславського районів та виступили з доповідями.
   Під час заходів та бесід проведено роз’яснювальну роботу щодо вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу, а також питаннях запобігання обігу контрафактного насіння з 20 суб’єктами господарювання, в тому числі з 3 фізичними особами - підприємцями, що здійснюють роздрібну торгівлю насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів. По завершенню присутнім вручались Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур та рекомендації суб’єктам оптової та роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів.
   Розглянуто та підготовлено відповідь на скаргу фізичної особи щодо реалізації йому неякісного садивного матеріалу.
Виконувались інші доручення керівництва (підготовка відповідей на доручення ДПСС України, тощо).

Відділ безпечності харчових продуктів

   Державними інспекторами області протягом тижня проведено 42 планових та 6 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.
Керівниками районних, міськрайонних та міського управлінь проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота як серед операторів ринку, діяльність яких пов’язана із виготовленням і реалізацією усіх видів харчових продуктів, так і серед споживачів щодо недопущення фальсифікації традиційних молочних продуктів та дотримання вимог ЗУ «2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Наразі, державними інспекторами протягом тижня ознайомлено із основними вимогами даного закону 4 виробників та 26 реалізаторів харчових продуктів. Операторам ринку наголошено на адміністративній відповідальності вразі не дотримання вимог безпечності харчових продуктів, а споживачам - надано детальну інформацію щодо вимог до маркування продукції.
   З метою виконання Регіонального плану основних організаційно-методичних заходів по забезпеченню якісного, збалансованого та безпечного харчування дітей у закладах освіти, оздоровчих закладах Хмельницької області на 2020-2023 роки 26 лютого 2020 року у м. Старокостянтинові проведено семінар на тему: «Організація харчування дітей, учнів, вихованців та додержання вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти».
   У семінарі прийняли участь спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, структурних підрозділів освіти органів виконавчих влади та органів місцевого самоврядування, керівники закладів освіти Старокостянтинівського, Хмельницького, Віньковецького, Городоцького, Деражнянського, Ярмолинецького, Летичівського, Старосинявського та Красилівського районів.
Державними інспекторами доведено вимоги законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, основні вимоги санітарного законодавства, інших нормативно-правових документів щодо забезпечення належної організації якісного та збалансованого харчування дітей в закладах освіти.
   Наголошено на належній підготовці тендерної документаці для закупівлі харчових продуктів. Розглянуто 12 кроків по впровадженню системи НАССР. Разом з тим, висвітено ряд систематичних порушень, які виявляються за результатами проведених заходів державного контролю та обговорено проблемні питання.

Відділу державного контролю

   Надано погодження на здійснення експорту двох партії молочної продукції та одинадцяти партій шроту соєвого за межі держави.
   Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 3 голови.
   Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 43 планових заходи. Також, було проведено 19 позапланових заходів з них 6 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 13 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 5 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

   Працівниками відділу опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області, а також надане роз’яснення щодо порядку імпорту тварин на митну територію України.
Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. Всього протягом року щеплено проти:

  • КЧС – 34733 голови,
  • сказу – 19008 голів,
  • сибірки 4066 голів,
  • досліджено на туберкульоз – 14567 голів,
  • досліджено на лейкоз – 23403 голови.

   Ведеться аналіз звітності про хід відстрілу червоної лисиці та диких кабанів.
   Взято участь у перевірці 1 птахогосподарства.
   Підготовлено і надіслано відповідь на 1 звернення фізичної особи.
   Проведено розподіл і видача безголкових ін’єкторів.
   З початку року, підчас роботи з профілактики АЧС, проведено 14426 бесід, роздано 4064 інформаційних матеріалів, розклеєно 878 листівок, проведено 24 сходи села, надруковано 5 статей в пресі.
   В ході роботи з профілактики ВПГП проведено 28 теоретичне і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 34561 бесіду з населенням, 57 зустрічей з територіальними громадами, роздано 8478 інформаційних матеріалів. Організовано 1 виступ по телебаченню, 1 по радіо, опубліковано 40 матеріалів в засобах масової інформації.    Сформовано 118 груп спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 950 населених пунктів, 42334 дворогосподарства. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 415 лабораторних моніторінгових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 20 птахогосподарських потужностях утримується 5280 тис. гол. птиці, проведено 23 перевірки.
   Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 1566 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 64 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

   За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів, згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.
Проведено:

  • заходів державного нагляду (контролю): 2 планових, 10 позапланових обстежень об’єктів та 58 комісійних обстеження. З них: 1 об’єктів комунального водопостачання, 8 - дошкільних та 7 загальноосвітніх навчальних заклади, 4 об’єктів торгівлі, 39 криниць громадського користування, 10 лікувально – профілактичних закладів. У 52,8% виявлені порушення санітарних норм і правил. За результатами санітарно-епідеміологічних обстежень об’єктів, керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції з усунення виявлених недоліків та надані рекомендації;
  • семінарське заняття з працівниками с/г підприємств Чемеровецького району на тему: «Дотримання санітарного законодавства при транспортуванні, зберіганні та застосуванні пестицидів і агрохімікатів»;
  • семінар-нараду з агрономами Теофіпольського району «Про безпеку роботи при застосуванні пестицидів та мінеральних добрив»;
  • навчання з пасічниками та керівниками сільськогосподарських господарств Летичівського району «Застосування пестицидів та агрохімікатів. Недопущення випадків отруєння бджіл».
  • семінар-навчання з директорами, помічниками вихователів, медпрацівниками та кухарями дошкільних навчальних закладів Сатанівської ОТГ на теми: профілактика ГРВІ та грипу в дитячих закладах, дотримання санітарно-гігієнічних вимог при організації навчально-виховного процесу дошкільних навчальних закладів, забезпечення умов для дотримання особистої гігієни дітей та персоналу дошкільних навчальних закладів.
  • нараду з в.о. старост Городоцької міської ради на теми: водопостачання населених пунктів, дотримання законодавства при утриманні джерел водопостачання; дотримання законодавства при утриманні місць видалення твердих побутових відходів; благоустрій населених пунктів.

Взято участь у:

  • засіданні робочої групи зі сприяння розробленню проекту Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області;
  • в засіданні протепідемічної комісії по розробці Регіонального плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території Хмельницької області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV.
  • в засіданні ТЕБ і НС з питань запобігання занесенню і поширенню на територію Славутського району гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV;
  • в позаплановому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій виконкому Хмельницької міської ради (питання заходів з профілактики щодо попередження розповсюдження на території міста респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом).
сайт зроблено в adgrafics