Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Gaz

   Газ, який використовується населенням для побутових потреб, є сумішшю газоподібних вуглеводнів: метану, етану, пропану, бутану тощо. Газ є такою речовиною, яка реагує на зміни температури і тиск. З пониженням температури повітря газ стискається. У холодні пори року газ більш стиснений, ніж у літні місяці, однак труби, якими він транспортується і потрапляє у домівки, мають сталий діаметр.

   Лічильник може бути встановлений як у приміщенні (враховують опалюване воно чи ні), так і зовні, тобто надворі. А це означає, що при мінусовій температурі об’єм газу, який потрапляє до споживача, є трохи більшим, аніж це фіксує лічильник газу. Якщо лічильник розташований на вулиці, то для визначення коефіцієнту враховують відстань між місцем виходу газопроводу із землі та вхідним штуцером лічильника. Тобто те, яким буде коефіцієнт, напряму залежить від того, де розташований прилад для обліку газу (лічильник) і який місяць за вікном.

   Основними документами, якими врегульовано взаємовідносини між споживачами природного газу та АТ «Хмельницькгаз» як Оператором ГРМ є: Закон України «Про ринок природного газу» від 09.04.2015 р.; Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015 р. (далі - Кодекс ГРМ); Типовий договір розподілу природного газу, затверджений постановою НКРЕКП № 2498 від 30.09.2015 р.
   Нарахування кількості спожитого природного газу споживачу проводиться відповідно до показників лічильника та діючих тарифів на природний газ. Якщо лічильник не обладнаний елементами приведення до стандартних умов, то розрахований лічильником об’єм коригують, застосовуючи відповідний коефіцієнт.
   Відповідно до пункту 31 частини першої статті 1 Закону України «Про ринок природного газу» природний газ, нафтовий (попутний) газ, газ (метан) вугільних родовищ та газ сланцевих товщ, газ колекторів щільних порід, газ центрально-басейнового типу (далі - природний газ) - суміш вуглеводнів та невуглеводневих компонентів, що перебуває у газоподібному стані за стандартних умов (тиск - 760 міліметрів ртутного стовпа і температура - 20 градусів за Цельсієм) і є товарною продукцією.
   Пунктом 3 глави 1 розділу IX Кодексу ГРМ встановлено, що фактичний об’єм надходження природного газу до/з ГРМ (у тому числі по об’єктах споживачів) за певний період визначається в точках комерційного обліку (на межі балансової належності) на підставі даних комерційних вузлів обліку, встановлених в точках вимірювання, та інших регламентованих процедур у передбачених цим Кодексом випадках. Об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов та переведений в одиниці енергії (обсяг) згідно з розділом XV цього Кодексу. Оператор ГРМ відповідає за переведення об’єму природного газу в обсяг переданої (спожитої) енергії.
   Відповідно до п. 6 глави 1 розділу XV Кодексу газорозподільних систем за відсутності корекції тиску та температури у засобі вимірювальної техніки (далі - ЗВТ) виміряний об’єм газу має бути приведений до стандартних умов за формулою:
Vc = V · k,
де Vc – об’єм газу, приведений до стандартних умов, (м куб.);
V – об’єм газу, виміряний ЗВТ, (м куб.);
k - коефіцієнт приведення до стандартних умов вимірювання.
   Для проведення розрахунків по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, коефіцієнт приведення до стандартних умов (k) необхідно визначати за відповідними додатками до    Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26 лютого 2004 року № 116, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19 березня 2004 року за № 346/8945.
   Варто відмітити, що Кодекс ГРМ було доповнено Розділом XV постановою НКРЕКП № 84 від 26.01.2017 р. «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії». Таким чином постановою Регулятора дію Методики № 116 було поширено на усіх споживачів: як непобутових, так і побутових.
   Крім того, відповідно до п. 5.3 Типового договору розподілу природного газу, за розрахункову одиницю розподіленого та спожитого природного газу береться один кубічний метр (м куб.) природного газу, приведений до стандартних умов, визначених в Кодексі газорозподільних систем.
   Правомірність приведення об’ємів природного газу по об’єктах побутових споживачів підтверджується і актуальною судовою практикою, зокрема рішеннями Шостого апеляційного адміністративного суду від 08.08.2019 року по справі № 640/111/19 та від 23.07.2019 р. по справі № 640/20232/18.

сайт зроблено в adgrafics